Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 10/09/2015

Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας (default) τα μισά περίπου χρόνια από την ανεξαρτησία της το 1829.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Brookings Institute για την Ελλάδα και την κρίση χρέους της που παρουσιάζεται στο 100ο συνέδριο του ιδρύματος.

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην έκθεση, το 93% της περιόδου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα η Ελλάδα παρουσιάζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.

«Από την ανεξαρτησία της το 1829 η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών τέσσερις φορές μέχρι σήμερα και σε κάθε μία από αυτές τις κρίσεις έχει λάβει εξωτερική βοήθεια» αναφέρει στην εισαγωγή της η μελέτη, η οποία υπογραμμίζει την έντονη εξάρτηση που έχει η Ελλάδα από τις εξωτερικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της.

«Συνήθως όποτε προκύπτουν δυσκολίες αποπληρωμής, οι ξένες κυβερνήσεις παρεμβαίνουν, βοηθούν στην αποπληρωμή των ιδιωτών επενδυτών και ζητούν περικοπές και διορθωτικά προγράμματα ως αντάλλαγμα για τα δάνεια. Η πολιτική παρέμβαση από το εξωτερικό αυξάνεται» αναφέρει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πρώτη κρίση της ανεξάρτητης Ελλάδας το 1833, που ξεκίνησε από ένα δάνειο από ιδιώτες επενδυτές και το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Η τότε τρόικα, δηλαδή η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία αποπλήρωσαν το δάνειο και τα χρέη της Ελλάδας πέρασαν στις κυβερνήσεις αλλά ακόμα και 100 χρόνια μετά και ύστερα από δεκαετίες οικονομικής ανεξαρτησίας η Ελλάδα ερχόταν αντιμέτωπη με αποπληρωμή χρεών.

«Ως αποτέλεσμα, το κλειδί για την λύση της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης είναι ένα μεγάλο κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ώστε να γυρίσει η Ελλάδα στις εγχώριες πηγές χρηματοδότησης. Οι αποδείξεις 200 ετών δείχνουν ότι η χρόνια εξάρτηση funding από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης έχει οδηγήσει στην καταστροφή».

Διαβάστε περισσότερα στο hellasforce.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis