Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:25 | 09/02/2015

 

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου παραμένει η Ελλάδα με τουςαρθρογράφους να επισημαίνουν ότι ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια. Οι προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύονται ως έναρξη μιας ακόμα πιο σκληρής σύγκρουσης με τους ευρωπαίους εταίρους ενώ σημειώνεται ότι οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το μέλλον.

«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» τονίζει ο κορυφαίος αρθρογράφος τουReuters Χιούγκο Ντίξον και σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης και αυτές θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων τις προσεχείς εβδομάδες. Ο ίδιος σχολίασε το Twitter ότι αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ έως το τέλος του έτους.

Αυτό που χρειάζεται για ένα Grexit είναι μερικές ακόμα καταστροφικές εβδομάδες σαν και αυτήν γράφει ο Bόλφγκανγκ Μουντσάο στους FT. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πολιτικά η κατάσταση είναι τόσο κακή όσο ήταν το 2010 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους. Η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της έχουν μόνο λίγες μέρες για να αποφασίσουν πως θα καταφέρει να επιβιώσει η χώρα τους επόμενους μήνες. Μόνο ένα επιτευχθεί συμβιβασμός τις επόμενες μέρες θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να αρχίσουν να μιλούν για τα ουσιαστικά- όπως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ Βαρουφάκης, λέει ο Μουντσάο έχει τέσσερις επιλογές. Η πρώτη είναι η παράταση του ήδη υπαρχόντος προγράμματος, η δεύτερη είναι να ζητήσει από την ΕΚΤ τους τόκους και τα κέρδη από υην αγορά ελληνικών ομολόγων την περίοδο της κρίσης, η τρίτη είναι να αναζητήσει αλλού χρηματοδότηση και η τέταρτη επιλογή είναι η υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος. Αυτή η τελευταία επιλογή θα είναι μια προετοιμασία για το Grexit O Moυντσάο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους και η όποια ελάφρυνση θα είναι οριακή. Η μεγαλύτερη αντίδραση δεν θα είναι από την Γερμανία αλλά από την Πορτογαλία και τις άλλες χώρες της περιφέρειας. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει στην κρίση της Ευρωζώνης. Αυτό όμως δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάιμον Νίξον: Κλειδί ο σεβασμός των επενδυτών

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ένα συστατικό: τον σεβασμό  των επενδυτών σχολιάζει ο Σάιμον Νίξον στην WSJ μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο Νίξον επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να παραβλέψει την έλλειψη πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές. Με τις προγραμματικές δηλώσεις προετοίμασε το κλίμα για αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια κρίσιμης σημασίας αναμέτρηση. 

Ο Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο προκλήσεις, πρώτον να βρει μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία ώστε να διασφαλίσει την χρηματοδότηση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες. Δεύτερον να διαπραγματευτεί μια νέα μακροπρόθεση συμφωνία χρηματοδότησης που η Αθήνα επιμένει ότι πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους. Θεωρητικά μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί καθώς κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ομως η ομιλία του ενίσχυσε τους φόβους στην Ευρωζώνη ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο σε βαρχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συμφωνία είναι ο ίδιος ο έλληνας ηγέτης. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει λάθος διάγνωση για την κατάσταση σστην Ελλάδα, υποβαθμίζοντας τις πολιτικές, θεσμικές, οικονομικές και νομικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα ως μέλος της Ευρωζώνης. Κατά τον Νίξον ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να παραβλέψει το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας που είναι η απουσία πρόσβασης στις αγορές. Οσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν την ελληνική κυβέρνηση, τις τράπεζες και τις εταιρείες, ο κ Τσίπρας δεν έχει καμία πιθανότητα να οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική ανάκαμψη, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πέτερ Σπίγκελ: Λάθος του Τσίπρα να αρνηθεί την παράταση

«Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνηση ήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο Έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολίασε ο αρθρογράφος των Financial Times Πέτερ Σπίγκελ, που θεωρεί λάθος του Αλέξη Τσίπρα να αρνηθεί την παράταση του μνημονίου.

Διάχυση της κρίσης φοβούνται οι Αμερικανοί

«Δεν θα υπάρξει παράταση στο πρόγραμμα διάσωσης» λέει ο Τσίπρας είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση τωνFT μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Το άρθρο αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγα περιθώρια ελιγμών και χρονικό περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Το άρθρο αναφέρεται και στον Μπαράκ Ομπάμα επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει τους ηγέτες της ευρωζώνης να συμβιβαστούν με την Αθήνα, φοβούμενη τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.Το θέμα θα τεθεί τόσο στις συνομιλίες Μέρκελ-Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, όσο και στη Σύνοδο της G20 στην Κωνσταντινούπολη. Αμερικανός αξιωματούχος λέει στους FT ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να μεσολαβήσουν αλλά πιστεύουν ότι κάθε διάσπαση στην Ευρωζώνη θα έχει μεγάλη επίπτωση και διάχυση στην παγκόσια οικονομία.

Το Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια ακόμη σύγκρουση με την ΕΕ και απορρίπτει την επέκταση του προγράμματος». Το πρακτορείο στέκεται μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «το μνημόνιο απέτυχε» και πως «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας «θέτοντας την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη».

Ο  αναλυτής Σόνι Καπούρ σημειώνει ότι μετά την ομιλία Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη ένα πραγματικό κενντροαριστερό κόμμα αλλά το πρόβλημα είναι πως οι δυνάμεις της ευρωζώνης βρίσκονται πολύ δεξιά.

Ο Εβανς Πρίτσχαρντ  τονίζει στην Telegraph ότι «ο Τσίπρας πέταξε το γάντι» και αναρωτιέται αν η ΕΕ έχει Plan B για την χώρα.

«Ο Τσίπρας υπόσχεται δωρεάν ηλεκτρικό, σίτιση, στέγαση και περίθαλψη για τους φτωχότερους» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais«Ο Τσίπρας έκανε επίδειξη αποφασιστικότητας στην Ευρώπη έστω και αν αυτή τού κοστίσει δάκρυα, σαν αυτά στο τέλος της ομιλίας του. Φαίνεται όμως ο μοναδικός δρόμος για τους Έλληνες: ούτε βήμα, ιδίως τώρα, που σύμφωνα με έρευνα, τον στηρίζει και το 43% των ψηφοφόρων της ΝΔ» γράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός απαιτεί να αποζημιωθεί η Ελλάδα για τα ναζιστικά εγκλήματα» γράφει η συντηρητική εφημερίδα ABC της Ισπανίας.

El Mundo: «Ή θα ζητήσουν παράταση ή τίποτα» γράφει, επικαλούμενη πηγές από την κυβέρνηση Ραχόι για την σκληρή στάση που θα τηρήσει η Μαδρίτη στο Eurogroup.«Ο Τσίπρας λέει ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε» αναφέρει το Spiegel.

«H Ελλάδα ξεκινά εβδομάδα υψηλού ρίσκου» γράφει η Figaro. «Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει χρόνο ούτε για να αναπνεύσει»αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, υπενθυμίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και το εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας: ψήφος εμπιστοσύνης, έκτακτο Eurogroup, Σύνοδος Κορυφής. 

Βαρουφάκης: Η Ιταλία θα χρεοκοπήσει

Στον ιταλικό Τύπο, σύσσωμες οι ιταλικές εφημερίδες εστιάζουν στις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα αλλά και στην δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Ιταλία οδηγείται στη χρεοκοπία καθώς και το δικό της χρέος είναι μη βιώσιμο. Στην Corriere della Sera το θέμα και η απάντηση του ιταλού υπουργού Οικονομικών Παντοάν ότι οι δηλώσεις αυτές είναι εκτός πραγματικότητας.


H ιταλική Reppublica γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί την ΕΕ: «Θα τηρήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα». Σε άλλο σημείο, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έστειλε το μήνυμά του στην Ευρώπη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πληρώσει το χρέος της, αλλά «συνομιλώντας με την ΕΕ και όχι με την τρόικα».

Στο αμερικανικό Bloomberg η πρόβλεψη του Αλαν Γκρίνσπαν ότι είναι ζήτημα χρόνου η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γερμανία εναντίον Ελλάδας, μια μάχη μέχρις εσχάτων, μια πολιτισμική και οικονομική σύγκρουση είναι ο τίτλος του άρθρου του Πωλ Μέισονστον Guardian. H Γερμανία φαίνεται να είναι έτοιμη να καταστρέψει την συνοχή της Ευρωζώνης για να κάνει μια παρατήρηση και θα φτάσει στα άκρα.

Ο αρθρογράφος του Independent Χάμις ΜακΡέι σχολιάζει δεν πρέπει να αγαπάμε τα χρέη μας αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά. 

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis