Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:08 | 17/10/2017

Για τον νέο «νόμο περί μειονοτήτων», που ψηφίστηκε από την αλβανική Βουλή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στα Τίρανα, θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά.

Θα μπορούσε κανείς να τον αποκηρύξει σαν προπέτασμα καπνού στον δρόμο προς την έναρξη των αλβανικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ως στάχτη στα μάτια των «έξω», προκειμένου να πειστούν ότι η Αλβανία κάνει βήματα εξευρωπαϊσμού.

Αλλά και ως ύπουλο χτύπημα κάτω από το τραπέζι, με στόχο τη διαιώνιση παλαιών «χοτζικών» τυχοδιωκτισμών σε βάρος της εθνικής ελληνικής μειονότητας.
[custom:google-ads]

Η κυβέρνηση του Εντι Ράμα έφερε προς ψήφιση τον νόμο «Περί προστασίας των εθνικών μειονοτήτων στην Αλβανική Δημοκρατία», εμφανιζόμενη έτσι στη θεωρία να συμμορφώνεται με τη σύμβαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των μειονοτήτων και να έρχεται πιο κοντά στις ευρωπαϊκές αξίες. Ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων είναι ένα από τα κριτήρια που θέτει η Κομισιόν, για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Ωστόσο, ο εν λόγω νόμος έρχεται να θίξει τα δικαιώματα της μεγαλύτερης από τις εν λόγω μειονότητες, την ελληνική. «Αντί να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη χώρα βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων, το νομοσχέδιο που υπερψήφισε η αλβανική Βουλή για την προστασία των μειονοτήτων διαιωνίζει τις αυθαιρεσίες του καθεστώτος Χότζα. Είναι ένα βήμα μπροστά για υπαρκτές και ανύπαρκτες μειονότητες και ένα βήμα πίσω για την κυριότερη και υπαρκτή μειονότητα της Αλβανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Διαβάστε περισσότερα στο "ΕΘΝΟΣ" που κυκλοφορεί

Πηγή:   news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis