Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 13/10/2016

Στις «ατυπικές» συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο νέο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον και δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή «εύκολων στερεοτύπων» στην εξωτερική μας πολιτική, αλλά και στις θεσμικές αλλαγές που χρειάζονται, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Thessaloniki Summit 2016», ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μέσα σε μια εποχή με κρίσεις. Αυτή δεν είναι μια εύκολη εξίσωση» σημείωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι ασφαλώς «η ανόρθωση της οικονομίας γίνεται κεντρικός στόχος και στην εξωτερική πολιτική», αλλά έως ότου συμβεί αυτό, το θέμα είναι «πώς με λιγότερα μέσα, θα επιτελεστούν οι ίδιοι στόχοι» στην εξωτερική μας πολιτική.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην «αστάθεια» που επικρατεί στη Μ. Ανατολή, που σπαράσσεται από πολέμους, τρομοκρατία και επιτείνει το προσφυγικό και από την άλλη την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, με το Brexit, την τάση αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών αξιών, την άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων και την εικόνα που εκπέμπεται από την Ε.Ε. στις γειτονικές μας χώρες και ιδιαίτερα στα Δυτ. Βαλκάνια, σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους προοπτική, η οποία επηρεάζει και τη χώρα μας και πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα που αφορά την Ελλάδα είναι η πορεία της Ε.Ε. από εδώ και πέρα».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης, στον χειρισμό ζητημάτων που αφορούν και ευκαιρίες μέσα στην κρίση, π.χ. ζητήματα τεχνολογικής και οικονομικής συνεργασίας με περιφερειακές χώρες, όπως π.χ. το Ισραήλ και πρόσθεσε: «Δεν τα έχουμε πάει άσχημα μέχρι τώρα, αλλά αργούμε πάρα πολύ, αργούμε πάρα πολύ».

Υπογράμμισε ότι έχει έρθει η ώρα, η χώρα να σκεφτεί να προετοιμάζει και να αποφασίσει την δημιουργία ενός «εθνικού συμβουλίου ασφαλείας», που θα υπάγεται στον εκάστοτε πρωθυπουργό, το οποίο θα «διαβάζει» τις εξελίξεις και προτείνει τεκμηριωμένες θέσεις για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής.
«Και σε κάθε περίπτωση, έχει έρθει, εδώ και πολύ καιρό, η στιγμή να αποκτήσει μια λευκή βίβλο εξωτερικής πολιτικής, η χώρα» είπε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημείωσε δε, ότι απαιτούνται σοβαρή αναβάθμιση και του ΥΠΕΞ, με ενίσχυση της εξωτερικής οικονομικής διπλωματίας και στόχευση, ώστε όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες να εστιάζουν σε κοινούς στόχους, καθώς και η θέσπιση ενός υφυπουργού Εξωτερικών, πενταετούς ανανεώσιμης θητείας, καθώς προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια, ειδικά με απλή αναλογική, θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ελλάδα, ως «ένα μαξιλάρι ασφάλειας» για την συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ εναλλασσομένων κυβερνήσεων.

Απαντώντας σε νύξη του πρώην υπουργού Θόδωρου Πάγκαλου, που συμμετείχε στο πάνελ, γιατί προβλέπει ότι θα υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν η ΝΔ διατείνεται ότι στοχεύει σε αυτοδυναμία, ο Γιώργος Κουμουτσάκος ξεκαθάρισε ότι για τη ΝΔ η αυτοδυναμία είναι και επιδίωξη της και στόχος «απολύτως εφικτός» και είπε: «Είναι προφανές ότι ο στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία. Αλλά, αυτό δε σημαίνει, ότι δε μπορείς να κάνεις μια προβολή στο μέλλον, όταν μάλιστα υπάρχει η προοπτική, νομοθετημένη δυστυχώς, της απλής αναλογικής».

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis