Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:57 | 19/10/2016
Του Σπύρου Σιδέρη


Τον γύρο των διαδικτυακών media κι όχι μόνο κάνει η είδηση ότι ο Barack Obama θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 14-15 Νοεμβρίου, μια βδομάδα μετά τις προεδρικές εκλογές. Η επίσκεψη του θα είναι στο περιθώριο ενός αποχαιρετιστήριου ταξιδιού, όπως γράφεται στα περισσότερα ελληνικά μέσα.

Φυσικά δεν έμειναν μόνο μέχρι εκεί οι περισσότεροι, αλλά προχώρησαν παραπέρα συνδυάζοντας την επίσκεψη του στην Ελλάδα με το θέμα του χρέους και την πίεση που αναμένεται να ασκήσει προς το Βερολίνο που θα είναι ο επόμενος σταθμός του.

Καμιά πλευρά, ούτε η ελληνική ούτε η αμερικάνικη δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την πληροφορία, αφήνοντας την φαντασία κάθε δημοσιογράφου να πλέκει διάφορα σενάρια.. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η πληροφορία και πόσο μπορεί να είναι αληθινή και τελικά να επισκεφθεί ο Obama την Ελλάδα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden στην συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είχε υποσχεθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι θα βοηθήσει πολυεπίπεδα την Ελλάδα, τόσο με το θέμα του χρέους όσο και για το μεταναστευτικό. Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπάντησε ότι δεν θέλει μόνο υποστηρικτικές δηλώσεις αλλά ουσιαστική βοήθεια. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ουσιαστική βοήθεια κι ενδεχομένως μια επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου να είναι αρκετή για να μπει σε διαβούλευση το θέμα του χρέους της Ελλάδας.

Συνηθίζεται όμως κατά της επισκέψεις ανώτατου στελέχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην Ελλάδα να υπάρχει συγχρόνως επίσκεψη και στην Τουρκία για να κρατούνται τις ισορροπίες. Μέχρι στιγμής σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ δεν υπάρχει τέτοια βολιδοσκόπηση προς την Τουρκική πλευρά, οι οποίοι δηλώνουν άγνοια.

Βέβαια, υπάρχει και η άποψη όπως την μετέφερε στο ΙΒΝΑ, διπλωματική πηγή από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και μια επίσκεψη μόνο στην Ελλάδα θα έστελνε το δικό της μήνυμα στην Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως είναι εν αναμονή της επιβεβαίωσης της επίσκεψης Obama την Αθήνα, καθώς θεωρούν ότι έχει την δικιά της σημειολογική αξία, τόσο προς τους δανειστές, όσο και στο εσωτερικό μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Πάντως, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΙΒΝΑ, τις ημερομηνίες που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο Obama, Έλληνες Υπουργοί αφήνουν την ατζέντα τους κενή.

IndependentBalkanNewsAgency

www.onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis