Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 01/08/2016

Η Γηραιά Ηπειρος ζει ημέρες αγωνίας μετά το μπαράζ επιθέσεων που αιματοκύλησε σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τις δύο βασικές κινητήριες δυνάμεις της: τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ολα δείχνουν, όμως, ότι η κανονικότητα δύσκολα θα επανέλθει στο έδαφός της. Η πρόσφατη έκθεση της Interpol το επιβεβαιώνει αυτό, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς προειδοποιεί ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει κατακόρυφα εξαιτίας νέων τυφλών χτυπημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

Τη στιγμή που -δικαιολογημένα σε μεγάλο βαθμό- στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων η χώρα μας παραμένει ασφαλής, το ελληνικό κράτος έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι εγχώριες αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης και διαρκούς εγρήγορσης, καθώς θεωρούν πιθανή την τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων από μεμονωμένους φανατικούς.

Το ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών είναι προσανατολισμένο στο αναμφίβολα δύσκολο έργο του εντοπισμού ατόμων τα οποία «χωρίς να έχουν κατ’ ανάγκη συγκεκριμένη οργανωτική σχέση με το Ισλαμικό Κράτος ή με άλλες ακραίες οργανώσεις τζιχαντιστών που στοχοποιούν τον δυτικό κόσμο, εμπνέονται από τις διακηρύξεις τους και επηρεασμένοι από τα κηρύγματα μίσους μπορούν ανά πάσα στιγμή να θυσιάσουν αθώους ανθρώπους ή και να θυσιαστούν οι ίδιοι».

Το τελευταίο διάστημα και υπό το φως όσων συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές ρίχνουν το βάρος στους λεγόμενους «μοναχικούς λύκους», τους οποίους, εξάλλου, καταδεικνύει και η πρόσφατη έκθεση της Interpol ως σημαντική απειλή. Κι αυτό καθώς από τις αναλύσεις των πληροφοριών που συλλέγουν και την εκτίμηση των στοιχείων που συγκεντρώνουν οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι άτομα ή ομάδες που κατατάσσονταν μέχρι τώρα στους υπεράνω υποψίας πλέον «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι ακολουθώντας τις γενικές παροτρύνσεις ακραίων οπαδών του “Ιερού Πολέμου” μπορεί να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις ακόμη και για λόγους μιμητισμού». 

«Μοναχικοί λύκοι» εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψουν όχι μόνο μέσα από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα το τελευταίο έτος, αλλά και μέσα από τους κόλπους των εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων οικονομικών μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί εδώ την τελευταία 15ετία.

 

Τα πλαστά διαβατήρια

Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει τέτοιες περιπτώσεις μεταναστών που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος και πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών και Σύροι που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και ελληνικών νησιών. Εχει, εξάλλου, επιβεβαιωθεί από τις αρχές ασφαλείας η σύνδεση αλλοδαπών πλαστογράφων με υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιούνταν στο κέντρο της Αθήνας.
Μια τέτοια υπόθεση εκτυλίχθηκε στις αρχές Ιουνίου στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Κυψέλη, με αφορμή επιχείρηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών για τη σύλληψη Σύρων, Μαροκινών και Αλγερινών που διακινούσαν πλαστά διαβατήρια σε μετανάστες. Ανάμεσα στα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στα κρησφύγετά τους υπάρχουν και ευρήματα που παραπέμπουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και στο Ιράκ. Η εξάρθρωση κατέστη δυνατή με τη συμβολή και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις, άλλωστε, έχουν και επισήμως ανοίξει τον δρόμο για στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα η βρετανική Intelligence Service και το αμερικανικό FBI έχουν ήδη αρχίσει να μοιράζονται τις πληροφορίες τους με τις αρχές ασφαλείας των χωρών-μελών της Ε.Ε.

 

Τα άτυπα τζαμιά και το Διαδίκτυο

Η προσοχή των ελληνικών αρχών ασφαλείας για τον εντοπισμό «μοναχικών λύκων» στρέφεται και στους χώρους συνάθροισης μουσουλμάνων. Καταβάλλουν μάλιστα συστηματικές προσπάθειες να έχουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα άτυπα τζαμιά που είναι διάσπαρτα στο Λεκανοπέδιο και σε όλη την επικράτεια.

«Εκεί είναι που ένας φιλήσυχος μουσουλμάνος μετεξελίσσεται σε φανατικό ισλαμιστή και δυνάμει τρομοκράτη», λέγεται χαρακτηριστικά.
 
Ενα άλλο εργαλείο των Αρχών είναι και το Διαδίκτυο. Αυτό χρησιμοποιεί, εξάλλου, και το Ισλαμικό Κράτος για να ριζοσπαστικοποιήσει μέλη των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Ενδεικτικά είναι τα προπαγανδιστικά βίντεο που «καλούν τα μοναχικά λιοντάρια να σκοτώσουν τους εχθρούς». Αυτού του είδους οι επιθέσεις όχι μόνο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτραπούν, αλλά έχουν και μεγαλύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο στη δυτική κοινή γνώμη και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πολιτική επίπτωση.

 

Ο Ερντογάν και οι νέες ροές 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις ελληνικές αρχές και το νέο κύμα παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα υπάρχει συνεχής ροή από τα μικρασιατικά παράλια προς τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. 

Οι ροές δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι τέτοια εποχή, αλλά δεν είναι ασήμαντο να εισέρχονται σε ημερήσια βάση 100 και πλέον άτομα.

 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis