Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:04 | 14/12/2019

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις περί διχοτόμησης και υπαγωγής αρμοδιοτήτων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε άλλους φορείς και λόγω της αναστάτωσης, που τα σενάρια αυτά έχουν επιφέρει στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως Ομοσπονδία προβαίνουμε στην ακόλουθη ενημέρωση καταθέτοντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας.

Αυτό, που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση είναι η σύσταση «Εθνικού Συντονιστή», ο οποίος θα συντονίζει και θα ελέγχει τις αρμόδιες υπηρεσίες όλων των υπουργείων, που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την αντιμετώπιση και διαχείριση της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης.

Ο «Εθνικός Συντονιστής» θα είναι μέλος της κυβέρνησης και θα υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η σύσταση Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.), που επίσης θα υπάγεται στον «Εθνικό Συντονιστή» και μεταξύ άλλων ως αποστολή θα έχει την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελληνικής επικράτειας και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία θα διαθέτουν στο νέο φορέα ανθρώπινο δυναμικό και επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα με τις λεπτομέρειες να ρυθμίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Θεωρούμε ότι η συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε ένα νέο στρατηγικό και διακλαδικό φορέα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος είναι επιβεβλημένη και ενισχύει το ρόλο του.

Ωστόσο ελλοχεύουν μια σειρά από κίνδυνοι από τη στιγμή, που το νέο αυτό εγχείρημα δε λάβει σοβαρά υπόψη του ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα στελέχη του εκτός από το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και τη φύλαξη θαλασσίων συνόρων έχει να διαχειριστεί τα θέματα της ναυτιλίας, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την έρευνα και διάσωση σε όλη τη θαλάσσια Ελληνική επικράτεια, εφαρμόζει την αλιευτική νομοθεσία και καταπολεμά την παράνομη αλιεία, συμβάλει στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου, ασκεί αρμοδιότητες στον αιγιαλό και την παραλία, παρέχει ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα, προλαμβάνει και καταστέλλει τρομοκρατικές-εγκληματικές ενέργειες και οικονομικά εγκλήματα.

Συνεπώς σε κάθε περίπτωση, η όποια απόπειρα δομικού επανασχεδιασμού με τη συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα πρέπει να αφενός να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων, που οι περιστάσεις επιβάλουν και αφετέρου να μην αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι η διατήρηση ενός ενιαίου και αδιαίρετου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να μην κλονιστεί η δομή και λειτουργία του Σώματος, να αποφευχθεί η ένταξη εργαζόμενων ενός και του αυτού οργανισμού σε δυο διαφορετικούς φορείς της Δημόσιας Διοίκησης και η αποφυγή αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και δυσκολίας ορθολογικής  αξιοποίησης των στελεχών του.

Αυτό, που με βεβαιότητα απαιτείται είναι η δημιουργία μιας ισχυρής, δυνατής και αποτελεσματικής ακτοφυλακής, ικανής να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή της και για να γίνει αυτό επιβάλλεται η αύξηση της οργανικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η πρόσληψη νέων στελεχών και η ενίσχυση σε μέσα, εξοπλισμό και υποδομές.

Τα παραπάνω απηχούν και τις απόψεις της πολιτικής και της φυσικής μας ηγεσίας από τη στιγμή, που τόσο ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης όσο και ο Αρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος ΛΣ Θεόδωρος Κλιάρης αναγνωρίζουν δημόσια και επανειλημμένα το έργο και την προσφορά των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του Σώματος.

Αναμένουμε την τοποθέτηση του κ. ΥΝΑΝΠ επί των σχετικών σχεδιασμών της Κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν και το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προκειμένου να επανέλθει η απαιτούμενη ηρεμία στις τάξεις του Σώματος.

Για το Δ.Σ.

       Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας

Τσιάνος Παναγιώτης                      Ελευθεράκης Γώργιος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis