Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:30 | 27/11/2014

 

Η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti στις 26 Νοεμβρίου δημοσίευσε ένα άρθρο από τον Αλεξέι Νικόλσκι στο οποίο αναφέρεται ότι η Μόσχα υπέγραψε μια σύμβαση για την προμήθεια της Κίνας με το μεγάλης εμβέλειας πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumf, ένα θέμα το οποίο οι δύο χώρες διαπραγματεύονται εδώ και λίγα χρόνια.

 

Ο διευθυντής μιας από τις ρωσικές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας και ένα πρόσωπο κοντά στην ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας στην Μόσχα, δήλωσε στην Vedomosti ότι στις αρχές του φθινοπώρου υπεγράφη μια σύμβαση μεταξύ της Rosoboronexport και του Υπουργείου Άμυνας για την προμήθεια τουλάχιστον έξι ταγμάτων S-400 Triumph για πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των S-400 στην Κίνα είχαν αρχίσει εδώ και μερικά χρόνια, ενώ το 2011 ένα σχετικό εγχειρίδιο από το Υπουργείο Άμυνας έγραφε ότι το εν λόγω δεν μπορεί να είναι νωρίτερα από το 2016  διαθέσιμο για την εξαγωγή - λόγω της ανάγκης εφαρμογής ενός προγράμματος για την προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας.

 

Την άνοιξη του 2014 η εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εγκρίνει την παράδοση των S-400 στην Κίνα, και τον Ιούλιο ο επικεφαλής της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε ότι ο πρώτος ξένος πελάτης αυτού του συστήματος μπορεί να είναι η Κίνα.

 

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί ενδιαφέρον για το σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά οι συνομιλίες διεκόπησαν. Την επιθυμία του να αγοράσει ένα τέτοιο σύστημα εξέφρασε κατά τα φαινόμενα και Υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας. Το S-400 συμμετείχε επίσης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, στην προσφορά για την προμήθεια αντιεροπορικών συστημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

 

Το S-400 έχει σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας την εμπειρία στην ανάπτυξη των συστημάτων μεγάλης εμβέλειας S -300P, ένας από τους κύριους αγοραστές στο εξωτερικού ήταν επίσης ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός. Η τελευταία σύμβαση για την προμήθεια 15 ταγμάτων S-300PMU-2 ανέλαβε η Rosoboronexport το 2010.

 

Συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, όπως το S-300P, εξήχθησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης στο Βιετνάμ, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και την Κύπρο (τα κυπριακά συστήματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ΕΕΔ) και με την παρουσία των Ενοπλων Δυνάμεων της Ρωσίας - στο Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Η σύμβαση για την προμήθεια των S-300 στο Ιράν ακυρώθηκε για πολιτικούς λόγους το 2010, και η εκτέλεση της σύμβασης για την προμήθεια S-300 στη Συρία έχει ανασταλεί λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα αυτή. Στη Βενεζουέλα και τελευταία ίσως και για την Αίγυπτο, παραδόθηκαν τα συστήματα S-300P και S-300B, που για την δεύτερη περίπτωση τουλάχιστον, αρχικά δεν κατασκευάστηκαν για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου.

 

Σύμφωνα με τον Ρώσο εμπειρογνώμονα Ιβάν Κονοβάλοβ, κατά πάσα πιθανότητα αυτό το τελευταίο σύστημα, μαζί με άλλα σύγχρονα συστήματα, θα εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα της Λαϊκός Δημοκρατίας της Κίνας, ώστε να ελέγχουν τον εναέριο χώρο πάνω από την Ταϊβάν και τα επίμαχα νησιά στα περιβάλλοντα ύδατα.

 

Ας σημειωθεί πάντως ότι λίγο μετά το σχετικό δημοσίευμα της Vedomosti, ακολούθησε η μερική διάψευση. Η Ρωσία δεν έχει ακόμη υπογράψει σύμβαση με την Κίνα για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400, ανέφερε το πρακτορείο RIA Novosti, επικαλούμνεο έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικο-Τεχνικής Συνεργασίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο, "το ζήτημα δεν έχει ακόμη διευθετηθεί".

degencenews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis