Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 22/05/2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα πρόταση σχετικά με την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έφτασαν με πλοιάρια στην Ελλάδα και την Ιταλία, σε άλλες περιοχές της Ευρώπης

Την πρόταση, που αποκάλυψε στο Reuters πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα για υποδοχή 20.000 προσφύγων που ζουν σήμερα σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Η Επιτροπή έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύστημα "ποσοστώσεων" για την κατανομή των προσφύγων, με βάση το μέγεθος της κάθε χώρας και της οικονομικής κατάστασης.

Το μέτρο της Ε.Ε. θα οριστικοποιηθεί την Τετάρτη και θα απαιτηθεί η στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών της Ε.Ε. που  αναμένεται να υποδεχθούν κάποια από τα μετανάστες.

Η Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που προτείνει να μετεγκατασταθούν. Ο αριθμός 40.000 θα μπορούσε να προταθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοχή της πρότασης καθώς ορισμένες χώρες, κυρίως η Γαλλία, αρχικά είχαν απορρίψει την ιδέα να ανοίξουν τις πύλες τους στους μετανάστες.

Η πρόταση αυτή, βασίζεται σε ένα άρθρο της Συνθήκης της Λισαβόνας για τη λειτουργία της Ε.Ε. Αναφέρει οτι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να εγκρίνουν προσωρινά μέτρα εάν μια ή περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξαφνικής εισροής μεταναστών που δεν είναι υπήκοοι της Ε.Ε.

Πήγη:enikos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis