Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:01 | 27/09/2018

Απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο της ΔΗΣΥ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα τού Ποταμιού, με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι οποίες προέβλεπαν την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου.

«Είμαστε σε φάση τελικής επεξεργασίας του Ποινικού Κώδικα και το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αφήνοντας αιχμές ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες για τον τρόπο με τον οποίο ανακινείται τώρα αυτό το ζήτημα, καθώς, όπως είπε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν 14 χρόνια στη διάθεσή τους για να αναμορφώσουν τον Ποινικό Κώδικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Kαθήκον σας δεν είναι να κάνετε κριτική στην αντιπολίτευση, αλλά να κυβερνάτε. Ούτε το σφάλμα μπορεί να δικαιολογεί σφάλμα. Δεν είναι κυβερνητική προσέγγιση αυτή μετά από τέσσερα χρόνια» σχολίασε στη συζήτηση που προηγήθηκε ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ), σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο η διάταξη νόμου καθ' αυτή αλλά ότι υπουργός της κυβέρνησης αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στη διάταξη αυτή».

Μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν ίδιες απόψεις για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας, εκτίμησε ο Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) και πρόσθεσε ότι «το κερασάκι στην τούρτα ήταν μήνυση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, επειδή δημοσιογράφος τόλμησε να πει ότι δεν είναι δυνατό με 1,6 δισ. ευρώ να έχουμε τη Μόρια και πρέπει να ερευνηθεί».

Η εικόνα με τις χειροπέδες σε δημοσιογράφους δεν ταιριάζει στον πολιτικό μας πολιτισμό, ούτε στην κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο Νίκος Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Κανένα μνημόνιο και καμία τρόικα δεν σας απαγορεύει να φέρετε σήμερα τη ρύθμιση. Δυστυχώς δεν θα τη φέρετε ως το τέλος της θητείας σας» τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΣΥ) και κατήγγειλε ότι η αυτόφωρη διαδικασία λειτουργεί ως εκφοβισμός στο δημοσιογραφικό λειτούργημα και την τελευταία τετραετία έχει γίνει ευρεία χρήση της.

«Για εμάς θα πρέπει να καταργηθεί ουσιαστικά το αυτόφωρο των εγκλημάτων που τελούνται διά του Τύπου με την πλήρη κατάργηση και όχι τροποποίηση της ισχύουσας σχετικής διάταξης του άρθρου 242, παράγραφος 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, γιατί είναι γνωστό ότι από το Σύνταγμα απαλείφθηκε αυτή η διάταξη, αλλά δεν απαλείφθηκε από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» επισήμανε ο Σταύρος Τάσσος (ΚΚΕ) και υπογράμμισε για τη θέση του κόμματός του: «Εμείς ζητάμε την πλήρη κατάργησή του και από τον Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας. Παρόλα αυτά θα ψηφίσουμε θετικά, γιατί παρόλο που δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Το Σύνταγμα του 2001 έχει αναθεωρηθεί και έχει κοπεί η ιστορία του αυτόφωρου, αλλά δεν έχει προσαρμοστεί ο κοινός νομοθέτης. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Προχθές είδαμε τέσσερις δημοσιογράφους να κρατούνται το βράδυ στο Τμήμα και το πρωί να παραπέμπονται για να δικαστούν, επειδή ένα δημοσίευμά τους, ένα ρεπορτάζ, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι είχε ακραίες διατυπώσεις, έθιξε έναν υπουργό. Και λοιπόν;» σημείωσε για το ζήτημα της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου ο Σπύρος Λυκούδης (Το Ποτάμι).

«Με άλλο νόμο θα αντιμετωπίζουμε τους κοινούς θνητούς και με άλλο τους μεγαλοδημοσιογράφους;» σχολίασε ο Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ).

«Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι, αν θέλουμε να αντιδράσουμε σε ένα, κατά τη γνώμη μας, κακόπιστο δημοσίευμα. Οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση. Με συγχωρείτε τώρα εάν εθίγη ο πρόεδρος του κόμματός σας, αλλά δεν είναι λύση αυτή» επέμεινε ο κ. Λυκούδης.

«Δεν μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι του κατέβει χωρίς να έχει επιπτώσεις» εκτίμησε ο Ιωάννης Σαχινίδης (Χρυσή Αυγή).

Οι πολίτες δεν χωρίζονται σε κοινούς θνητούς και σε δημοσιογράφους, δήλωσε ο Κ. Κατσίκης

«Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους» ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, σχολιάζοντας, από το βήμα της Βουλής, τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν από την αντιπολίτευση υπέρ των τροπολογιών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα εγκλήματα διά του Τύπου. «Δεν είναι οι πολίτες διαχωρισμένοι σε κοινούς θνητούς, σε πολίτες β' κατηγορίας και σε δημοσιογράφους πολίτες α' κατηγορίας, σε ανθρώπους ανώτερου Θεού. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο. Και εφόσον η νομοθεσία υφίσταται, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, δεν μπορείτε να κατηγορείτε τον νομοθέτη που θέσπισε, δεν μπορείτε να κατηγορείτε τις υπηρεσίες που ενεπλάκησαν σε αυτήν τη διαδικασία, αρχής γενομένης της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν δεν το κατάλαβε ο κόσμος, αυτό κάνετε. Κατηγορείτε την Ελληνική Αστυνομία διότι έθεσε σε λειτουργία το αυτόφωρο, κατηγορήσατε τις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες συναίνεσαν προς αυτήν τη διαδικασία. Δεν ξέρω, αν αύριο η ελληνική δικαιοσύνη αποφανθεί επί των δικαίων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, αν θα κατηγορήσετε και αυτήν» σημείωσε ο κ. Κατσίκης.

«Δεν κατηγορήσαμε την Ελληνική Αστυνομία, ούτε το συγκεκριμένο όργανο που κίνησε την αυτόφωρη διαδικασία» παρενέβη ο βουλευτή της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και πρόσθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε την Ελληνική Αστυνομία. Μία μήνυση κατατίθεται ή στην Εισαγγελία ή στο αστυνομικό τμήμα. Αν η συγκεκριμένη μήνυση του κ. Καμμένου είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία, μέρα μεσημέρι ποτέ δεν θα είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία. Εφόσον, όμως, σκοπίμως κατατέθηκε σε περίεργη ώρα στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων, το αστυνομικό όργανο ήταν αναγκασμένο να προβεί σε σύλληψη. Αυτό φάνηκε ότι την επομένη που ο εισαγγελέας παρενέβη στη διαδικασία, είπε ότι δεν συντρέχει λόγος αυτόφωρης διαδικασίας"».

«Βεβαίως είναι δικαίωμα οποιουδήποτε να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε δίκαιο ή άδικο νόμο για να κινήσει μία διαδικασία και όσο χειρότερο τρόπο χρησιμοποιεί, τόσο σκληρός και τσαμπουκάς είναι» σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γρηγόρης Ψαριανός. «Δεν κατηγορεί κανείς την αστυνομία ή το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Κατηγορούμε τον νόμο που πρέπει να αλλάξει. Κακώς ισχύει ακόμα ένας εμφυλιοπολεμικός νόμος του 1951, όπου ο προγενέστερός του, του 1927, έλεγε ότι τα αδικήματα του Τύπου δεν υπάγονται στο αυτόφωρο» υπογράμμισε. «Σήμερα, όμως, αν κάποιος θέλει να αξιοποιήσει έναν αντιδημοκρατικό νόμο μπορεί να το κάνει. Γι' αυτό το Ποτάμι και ο κ. Λοβέρδος ζητάμε την κατάργηση της τυποκτόνου διάταξης» συμπλήρωσε ο κ. Ψαριανός.

 thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis