Η κυβέρνηση επιταχύνει την απόδοση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς

Η κυβέρνηση επιταχύνει την απόδοση ιθαγένειας στους αλλοδαπούς

Νέο νομοσχέδιο φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί εντός του επόμενου δεκαημέρου και που θα περιέχει διατάξεις για τον «Κλεισθένη», εστιάζοντας στην επιτάχυνση απόδοσης ιθαγένειας, αλλάζοντας τον τρόπο εξέτασης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση που είχαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ετοιμάζονται αλλαγές στην εξέταση για απόδοση ιθαγένειας, με την καθιέρωση τράπεζας θεμάτων και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβάθμιση της συλλογής Νομοθεσίας του Policenet.gr

Ειδικότερα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις - απαντήσεις, και δύο τμήματα εξέτασης. Τεστ γλώσσας γραπτές από τράπεζα θεμάτων, ενώ στα προφορικά το επίπεδο θα είναι Β1. Στόχος να είναι ενιαία ομοιογενής και αδιάβλητη.

Ετοιμάζεται να είναι ηλεκτρονικό το σύστημα εξέτασης και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με πηγές, θα προβλέπει επιτάχυνση της απονομής ιθαγένειας, ωστόσο δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις ή τα κριτήρια, πάρα μόνον ο τρόπος των εξετάσεων.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρουν πως είναι αναληθή τα δημοσιεύματα περί αλλοδαπών ψηφοφόρων, αλλά και τα νούμερα αυτά, καθ' ότι, όπως διευκρινίζουν, αφορά, όπως συνηθίζεται, παιδιά που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκαθαρίζει και αυστηροποιεί το πλαίσιο απόδοσης ιθαγένειας για να είναι ενιαίο και αδιάβλητο.


Αλλαγές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στις αλλαγές, θα περιλαμβάνεται ποσόστωση 40% στην υποψηφιότητα γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Στον «Κλεισθένη», για παράδειγμα, σε κοινότητες πάνω από 300 κατοίκους αν δεν πάρει κάποιος 50% των ψήφων, τότε ο πρώτος και ο δεύτερος πάνε στο κοινοτικό συμβούλιο και εκλέγονται εκεί, χωρίς δεύτερο γύρο.
Ορισμένες βελτιώσεις που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξης Χαρίτσης αφορούν την αλλαγή του τρόπου εκλογής του προέδρου των κοινοτήτων η οποία θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών. Και η δεύτερη, την αύξηση του ορίου των υποψηφίων για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr