Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:32 | 26/09/2017

"Πρώτη φορά αντίκρισα τέτοιο θέαμα, ενώ έχω συμμετάσχει σε πολλές έρευνες, ήταν τραγικό". Οι εικόνες που αντίκρισε, ακατάλληλες να περιγραφούν στη δημόσια συχνότητα ενός ραδιοφώνου, όμως και μόνο ο τόνος της φωνής της προδίδει όσα πρώτη αντίκρισε στην αναζήτηση της 63χρονης τουρίστριας από την Βρετανία.

Είναι η Μαρία Πέπε από τον Έβρο εθελόντρια στην Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης Έβρου και συμμετείχε μαζί με δεκάδες ακόμα εθελοντές στην προσπάθεια που έγινε να βρεθεί η γυναίκα.


Όπως είναι γνωστό νεκρή εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου η Βρετανίδα τουρίστρια που αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης. Η 63χρονη γυναίκα είχε δεχθεί επίθεση από άγρια ζώα, όπως η ίδια είχε κοινοποιήσει ενημερώνοντας τηλεφωνικά την οικογένειά της στο Λονδίνο το απόγευμα της Πέμπτης. Έκτοτε δεν είχε δώσει σημεία ζωής.

[custom:google-ads]


Οι έρευνες για τον εντοπισμό της, που ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίστηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην περιοχή μεταξύ των Πετρωτών και της Μαρώνειας Ροδόπης. 


Άνδρες της 4ης ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, του Ορειβατικού Συλλόγου, του Ερυθρού Σταυρού, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων που ήρθαν από την Ορεστιάδα του Έβρου, εντόπισαν διαμελισμένο το σώμα της.


Πάντως μετά το τραγικό αυτό περιστατικό, άρχισαν οι γνωρίζοντες να ομιλούν για το "κοινό μυστικό", δηλαδή για τα αδέσποτα τσομπανόσκυλα που αφήνονται ελεύθερα στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ποτέ οι αρμόδιες αρχές να έχουν λάβει τα μέτρα τους. Όμως εφόσον επιβεβαιωθεί ο θάνατος από σκυλιά, προφανώς υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν. 


Ίσως βέβαια γι' αυτό φροντίσει η οικογένεια της θανούσης, αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που ξεκάθαρα κάνουν λόγο για θάνατο από την επίθεση σκύλων και κατηγορούν την χώρα μας για έλλειψη διαχείρισης στο θέμα των αδέσποτων. 


Η μαρτυρία της διασώστριας Μαρίας Πεππέ


Όταν η κα Πεππέ ενημερώθηκε για την είδηση περί εξαφάνισης της Βρετανίδας τουρίστριας δήλωσε στον διοικητή των Σαπών τον κύριο Πέντσο τη διάθεση των εθελοντών από τον Έβρο να συνδράμουν. Στις τέσσερις το μεσημέρι της Παρασκευής οι εθελοντές από τον Έβρο, ανάμεσά τους και η κα Πέπε, βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή των Πετρωτών αξιοποιώντας τις μέχρι τότε πληροφορίες. Το πως κινήθηκαν οι εθελοντές διασώστες το περιγράφει η κα Πέπε:

"Βρεθήκαμε κάποια μέτρα πριν τον Πύργο Πετρωτών όπου εξελισσόταν όλη η κατάσταση. Είδαμε ότι υπήρχε πολύς κόσμος, οπότε εμείς αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την έρευνα, να δούμε μια γενική εικόνα και στη γύρω περιοχή με δύο οχήματα. Βέβαια είδαμε ότι πραγματικά είχαν ήδη οργώσει την γύρω περιοχή. Βλέπαμε ροδιές από τα αμάξια και από μηχανές, γιατί όπως μάθαμε υπήρχαν πολλοί εθελοντές με μηχανές.

Τις απογευματινές ώρες της Παρασκευής όταν σταμάτησαν οι έρευνες από τις επίσημες υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο νόμος, εμείς θέλαμε να παραμείνουμε. Υπολογίσαμε την απόσταση από την παραλία των Πετρωτών μέχρι εκείνο το σημείο, φτάσαμε στο σημείο και είδαμε αυτά που θέλαμε. Έχουμε συμμετάσχει σε πάρα πολλές έρευνες, αξιοποιούμε τα στοιχεία που θα μας δώσει η αρμόδια υπηρεσία, είτε πυροσβεστική είναι αυτή είτε αστυνομία, είτε λιμεναρχείο.

Γίνεται αξιοποίηση των στοιχείων και μετά μπορούμε να κινηθούμε ανάλογα, μελετάμε τις καταστάσεις και δουλεύουμε ανάλογα. Έτσι και κάναμε και βρεθήκαμε πλέον στον τόπο του κακού, είδαμε κάποια ζώα, είδαμε τις αντιδράσεις, κατεβήκαμε να δούμε πως αντιδρούν αυτά τα ζώα που είδαμε σε ένα σημείο, πήραμε το μάθημά μας, πήγαμε λίγο πιο κάτω είδαμε και κάποια άλλα πράγματα που θέλαμε να δούμε.


Είδαμε αυτά που θέλαμε και αποχωρήσαμε γιατί ήταν πολύ αργά. Την επόμενη ημέρα Σάββατο 23/9/2017 το πρωί συγκεντρωθήκαμε και βρεθήκαμε στο χώρο του Πύργου. Μπήκαμε στα οχήματα και κινηθήκαμε στο σημείο όπου τελικά βρέθηκε. Έδωσα εντολή σε κάποια μέλη να κινήσουν και πάλι το drone να κάνουν μια έρευνα από αέρος και ξεκίνησα εγώ πεζοπορία με ένα συνάδελφο. Ο συνάδελφος θα ήταν στο επάνω μέρος του δρόμου, εγώ θα κατέβαινα κάτω να κάνω την έρευνα να έχουμε επικοινωνία με ασυρμάτους. Τελικά την βρήκαμε εμείς, ήταν αδύνατον να φανεί εικόνα από ψηλά".


Όσο για την πρώτη εικόνα από το διαμελισμένο πτώμα η κα Πέπε λέει εμφανώς σοκαρισμένη "πρώτη φορά αντίκρισα τέτοιο θέαμα ενώ συμμετείχα σε πολλές έρευνες, ήταν τραγικό". 


Η εμπειρία της κα Πεππέ, που τυγχάνει να είναι και έμπειρη κυνηγός, με δράση στον γειτονικό Έβρο, λέει τα εξής "πολλές φορές έχω βρεθεί σε τέτοιες περιοχές, έχουμε κάνει διανυκτερεύσεις, έχουμε ακούσει λύκους και τσακάλια αλλά ποτέ δεν έτυχε να δω, τσακάλι ίσως από μακριά, φοβούνται τον άνθρωπο όπως και οι λύκοι, τον λύκο θα τον ακούσεις αλλά δεν θα τον δεις ποτέ". 


ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΥΝΗΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΤΥΧΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ


Να σημειώσουμε ότι προσωπικό και οχήματα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με έδρα τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Κομοτηνής και Σαπών συνέδραμαν στις έρευνες για τον εντοπισμό της άτυχης 63χρονης βρετανίδας τουρίστριας ανταποκρινόμενοι άμεσα στο αίτημα για βοήθεια από τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ροδόπης προς τον πρόεδρο του Κ.Σ. Κομοτηνής κ. Παναγιώτη Καραφύλλη.

Οι Θηροφύλακες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τους εθελοντές (Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, Ελληνική Ένωση Διάσωσης και Ερυθρός Σταυρός) επί δύο μέρες έψαχναν κινούμενοι πεζοί σε δυσπρόσιτες πλαγιές μεταξύ παραλίας Πετρωτών και Μαρμαρίτσας αλλά δυστυχώς η άτυχη Βρετανίδα εντοπίστηκε νεκρή. Η σορό της θανούσας ήταν σε κακή κατάσταση, διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής και αναμένεται το πόρισμα του Ιατροδικαστή για τα αίτια του θανάτου.


Στο μεταξύ οι πληροφορίες του "Χ" αναφέρουν ότι ήδη βρίσκονται στην περιοχή μας συγγενικά πρόσωπα της Βρετανίδας, προκειμένου να παραλάβουν τη σορό της όταν πλέον τελεσφορήσουν οι διαδικασίες.

Πηγή: xronos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis