Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 01/01/2018

«Το 2017 η Ευρώπη κατάφερε να περάσει αλώβητη από τις ολλανδικές, τις γαλλικές και τις γερμανικές εκλογές, τρεις δοκιμασίες που πολλοί πίστευαν ότι μετά το Brexit και την εκλογή του Τραμπ, θα σηματοδοτούσαν την αρχή του τέλους για το κοινό εγχείρημα. Ο μεγάλος κίνδυνος όμως για το 2018 έρχεται από την Ανατολή. Όταν το 2004 η Πολωνία και η Ουγγαρία μπήκαν στην ΕΕ, η διεύρυνση στις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική κίνηση και για συμβολικούς λόγους. Σήμερα, πάνω από μια δεκαετία μετά, Πολωνία και Ουγγαρία κινδυνεύουν να γίνουν κράτη-ταραξίες» αναφέρει ο Guardian σε ανάλυσή του για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018. 

Το ερώτημα του πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη κράτη μέλη που συνειδητά περιφρονούν τον πυρήνα των δυτικών φιλελεύθερων κανόνων και αξιών που η ΕΕ επιχειρεί να ενσαρκώσει -αξίες όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία του λόγου και η κοινωνική ανεκτικότητα- αναμένεται να απασχολήσει τις Βρυξέλλες πολύ περισσότερο από την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, σημειώνεται στο δημοσίευμα. 

[custom:google-ads]

Ο αυταρχισμός της Ανατολής 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η ΕΕ έθεσε σε κίνηση μια διαδικασία που είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μια πρωτόγνωρη προειδοποίηση προς την Πολωνία, τη στιγμή που οι σχέσεις του εν λόγω κράτους με την ΕΕ παραμένουν τεταμένες λόγω της απόπειρας του ντε φάκτο ηγέτη της χώρας Jarosław Kaczynński να περάσει νόμους που θα του επιτρέπουν τον μεγαλύτερο έλεγχο της δικαιοσύνης και των ΜΜΕ.

Η Κομισιόν προσέφυγε επίσης εναντίον της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας των επιθέσεων του Βικτόρ Ορμπάν στις πολιτικές ελευθερίες και το εμβληματικό Central European University (CEU) που δημιούργησε ο Τζορτζ Σόρος. Προσέφυγε επίσης κατά και των δύο ανωτέρω χωρών, λόγω της άρνησής τους να δεχθούν πρόσφυγες στη βάση του ευρωπαϊκού συστήματος ποσοστώσεων.

Μια ανοιχτή σύγκρουση μοιάζει πλέον αρκετά πιθανή. Με εξασθενημένη την αντιπολίτευση στις χώρες τους, οι δύο ηγέτες, ο Ορμπάν και ο Kaczyński, δύσκολα θα κάνουν πίσω.

Ο τρόπος αντιμετώπισης κρατών που θέλουν να καρπώνονται τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ χωρίς ωστόσο να σέβονται τις βασικές της αρχές αναμένεται να αποτελέσει ένα πιεστικό ερώτημα τη χρονιά που μας έρχεται. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian, το πρόβλημα αυτό θα υπονομεύσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα πολύ περισσότερο από το ίδιο το Brexit.

Η προειδοποίηση προς την Πολωνία αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενεργοποίηση του περίφημου άρθρου 7, την αποκαλούμενη «πυρηνική επιλογή», μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας στα όργανα της ΕΕ. Κάτι τέτοιο ωστόσο θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση από όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη, κάτι στο οποίο δεν είναι πρόθυμη να συναινέσει η Ουγγαρία. Οι προτάσεις και οι εκκλήσεις ωστόσο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να αποκτήσουν συγκεκριμένους όρους, όπως η τήρηση του κράτους δικαίου, αναμένεται να ενταθούν.

Οι άλλες προκλήσεις της ΕΕ για το 2018

Τα κράτη-μέλη της Ανατολής, ωστόσο, δεν είναι τα μόνα προβλήματα που αναμένεται να αντιμετωπίσει το 2018 η Ευρώπη, καθώς τη συγκεκριμένη χρονιά αναμένεται να στηθούν κάλπες σε δύο πολύ σημαντικά κράτη: τη Σουηδία και την Ιταλία.

Ο κίνδυνος του λαϊκισμού παραμένει καθώς σύμφωνα με τα γκάλοπ το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, με τις γνωστές θέσεις εναντίον της μετανάστευσης, δείχνει να καταλαμβάνει 14%.

Στην Ιταλία, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν τον Μάρτιο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια δεξιά συμμαχία μεταξύ της Forza Italia, του Σίλβια Μπερλουσκόνι, των ακροδεξιών της Λίγκας του Βορρά και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία το αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει, παραλύοντας ουσιαστικά την όποια διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Ένωσης με βάση τα σχέδια και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis