Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 30/01/2017
Η προσπάθεια εντοπισμού του 50χρονου περιβόητου καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα και η επικήρυξη του ενός εκατομμυρίου ευρώ που τη συνοδεύει οδήγησε στη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. «Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει νέα στοιχεία για το παρασκήνιο της καθοριστικής σύλληψης της συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη.

Σημαντικός αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής είχε προ τριών μηνών συγκεκριμένη πληροφορία από ιδιώτη για τις κινήσεις του 38χρονου Γιώργου Χαραλαμπίδη, τροφοδότη όπλων του καταζητούμενου, σε κατοικία φίλης του στον Πειραιά. Με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων κατέγραψε τις κινήσεις του ενώ έγινε πολυήμερη παρακολούθησή του στην πλατεία Νέας Σμύρνης και σε τρία ακόμη σημεία της Αθήνας, όπου είχε, υπό άκρα μυστικότητα, ραντεβού κυρίως με ποινικούς.

Κύριο ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. και στόχος της «πληροφόρησης» ήταν να εντοπισθεί ο Β. Παλαιοκώστας που έχει αποδράσει δύο φορές, το 2006 και το 2009, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και είχε στείλει το καλοκαίρι του 2010 το δέμα-βόμβα που είχε σκοτώσει τον υπασπιστή του τότε υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν δύο προσπάθειες εντοπισμού του καταζητούμενου στην περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία με βάση αναφορές για γυναίκες από το προσωπικό περιβάλλον του που θα επιχειρούσε να συναντήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Από την ανάλυση της κίνησης των χαρτονομισμάτων από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά το 2008 εντοπίστηκαν ορισμένα προσφάτως σε κεντρικές τράπεζες της Αθήνας. Αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα είχε βρεθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 και σε ένα από τα κλεμμένα ΙΧ στη γιάφκα Δραβίλα - Χριστοδούλου στον Μαραθώνα.

Η Ασφάλεια Αττικής ήδη γνώριζε ότι ο Γ. Χαραλαμπίδης προχωρούσε σε μπαράζ ληστειών και πυροβολισμούς εναντίον αστυνομικών. Δεν τον είχε συλλάβει όμως, παρότι είχε βρει το κατάλυμά του στη Βούλα και τη μοτοσικλέτα που χρησιμοποιούσε, με την ελπίδα ότι σε κάποια από αυτές τις συναντήσεις στο κέντρο και στις συνοικίες της Αθήνας θα παρουσιασθεί ο Β. Παλαιοκώστας. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά προέκυψε ότι στις συναντήσεις προμήθευε με όπλα διάφορους «πελάτες» του.

Σε δεύτερη φάση εισήλθε στην έρευνα και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που είχε βάλει στο στόχαστρο τον ύποπτο μετά τη διαπίστωση ότι αυτός ήταν τελικά ο δράστης με τα χαρακτηριστικά από «χώρα του Καυκάσου» που είχε συμμετάσχει μαζί με την Πόλα Ρούπα στη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα τον Σεπτέμβριο του 2016. Ετσι προτάχθηκε η έρευνα για τον εντοπισμό της Ρούπα και όχι η «ασαφής» για τον Β. Παλαιοκώστα.

Ο 38χρονος συνάντησε στην πλατεία Νέας Σμύρνης την 25χρονη συνεργό της Ρούπα και η περαιτέρω παρακολούθηση οδήγησε στο κατάλυμα της τελευταίας στην Ηλιούπολη. Οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι από αυτή την έρευνα έχουν προκύψει και άλλα εκμεταλλεύσιμα στοιχεία...

Τα νέα ευρήματα

Οι αξιωματικοί φέρεται να έχουν πλέον σημαντικά στοιχεία για τους συνεργούς της Πόλας Ρούπα στη νέα φάση του «Επαναστατικού Αγώνα». Ωστόσο από την εξέταση στα «ψηφιακά αρχεία» στο κρησφύγετό της δεν έχουν βρεθεί τμήματα προκηρύξεων αλλά μόνο πιστοποιητικά του Δημοσίου που θα χρησιμοποιούσε πιθανόν για έκδοση πλαστών εγγράφων αλλά και ορισμένα κείμενα που είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο όσο ήταν άφαντη. Στο μικροσκόπιο των αστυνομικών βρίσκονται αναφορές σε πρόσφατο κείμενό της για τον τρόπο στόχευσης οικονομικών παραγόντων και εκπροσώπων της ΕΕ στην Ελλάδα.
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
 
 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis