Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:45 | 06/05/2015
Σε... σκοπιανούς αναρριχητές που συνεργάζονταν με την ΕΛ.ΑΣ. και σκαρφάλωσαν στο γραφείο του απέδωσε, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε «μυστική» κατάθεσή του ο Ακης Τσοχατζόπουλος την περιώνυμη κλοπή του αρχείου του με στοιχεία για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Την περασμένη Τετάρτη ο πρώην υπουργός σε μια διακοπή της δίκης ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των εξοπλιστικών, μεταφέρθηκε με κάθε μυστικότητα σε άλλο δικαστήριο όπου κατέθεσε σχετικά με το θρίλερ της εξαφάνισης σημαντικού τμήματος του αρχείου του το φθινόπωρο του 2010. Ο πρώην υπουργός συνέδεσε την αρπαγή των απόρρητων εγγράφων του με «μεθοδεύσεις» της ΕΛ.ΑΣ., η οποία συνεργαζόταν με σκοπιανούς «κομάντος», προκαλώντας πλήθος ερωτηματικών για την άποψή του αυτή.
 
Την ίδια στιγμή, οι δικαστικοί λειτουργοί που ερευνούν τη δράση κυκλωμάτων της νύχτας φέρεται να διαθέτουν τουλάχιστον τρεις μαρτυρίες ότι ο πρώην υπουργός είχε συνάντηση στις φυλακές Κορυδαλλού με κρατούμενους αρχηγούς της ελληνικής μαφίας και στους οποίους υπέδειξε να στοχεύσουν - όπως συνέβη αργότερα με βομβιστικές επιθέσεις - τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο προκειμένου να του αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αν επιβεβαιωθούν οι καταθέσεις, προκαλούν ένα ακόμη τεράστιο πλήγμα στην εικόνα του πρώην υπουργού.

Τα ντοσιέ με τις μίζες στην Κομνά Τράκα
 
Η κλοπή μεγάλου τμήματος του απόρρητου αρχείου από το γραφείο του πρώην υπουργού στην οδό Κομνά Τράκα στην Κυψέλη είχε διαπραχθεί στις 16 Οκτωβρίου 2010 όταν άγνωστοι είχαν αρπάξει από το χρηματοκιβώτιο 31 ντοσιέ με στοιχεία για τις συναλλαγές και τις πολιτικές κινήσεις του πρώην υπουργού. Τότε δεν είχε ξεσπάσει ακόμη το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά - ο πρώην υπουργός και συγγενικά του πρόσωπα είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2012. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κλεμμένο τμήμα του αρχείου υπήρχε σειρά εγγράφων με άγνωστους λογαριασμούς του Α. Τσοχατζόπουλου σε αυστριακές, γερμανικές και ελβετικές τράπεζες, τα αναζητούμενα κλειδιά τραπεζικής θυρίδας στην ελβετική τράπεζα UBS, στοιχεία για την επένδυση του πρώην υπουργού στον Κόρφο Κορινθίας, για τη διαμονή του και τη γαμήλια τελετή στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στο Παρίσι, για εξωυπηρεσιακές συνεννοήσεις του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, έγγραφα για συναλλαγές του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα, για ταξίδια σε νησιωτικούς εξωτικούς προορισμούς, σε χώρες της Απω Ανατολής και άλλα που ουδέποτε εμφανίστηκαν.
Αρχικά, όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος διαπίστωσε την κλοπή του αρχείου του κατέθεσε ότι«σκοπός των δραστών ήταν να με πλήξουν ηθικά και πολιτικά. Γι' αυτό και δεν έκλεψαν κανένα αντικείμενο αξίας. Ηθελαν να εκμεταλλευθούν τα συγκεκριμένα έγγραφα με προφανή σκοπό να προχωρήσουν σε χρήση τους σε βάρος μου, η οποία είναι αθέμιτη και παράνομη». Ωστόσο, ενώ ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν να δηλώνει ότι αγνοεί την ταυτότητα των δραστών (σ.σ.: ουδέποτε είχε μιλήσει ως τώρα για «Σκοπιανούς»), λίγες ώρες αργότερα «άγνωστος» ενημέρωσε το Τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής για τον βασικό ύποπτο και κατονόμασε τον προαναφερθέντα 43χρονο ποινικό από την Ηλεία που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε πολυμελή συμμορία με αλλοδαπούς από βαλκανικές χώρες, η οποία προχωρούσε σε ληστείες τραπεζών στα τέλη του 2009.
 
Ο 43χρονος συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2013 στον Πειραιά και οδηγήθηκε στο δικαστήριο για τις προαναφερθείσες ληστείες. Καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη, με τον ίδιο να δηλώνει αθώος. Τότε όμως κατηγορήθηκε και για την αρπαγή του αρχείου, χωρίς όμως να είχε ανακαλυφθεί πώς μπορεί να σχετιζόταν με τα προσωπικά έγγραφα του πρώην υπουργού.
 
Είχαν υπάρξει τότε αναφορές ότι ο 43χρονος «βοηθούσε» τον Α. Τσοχατζόπουλο στην περιβόητη προσπάθειά του να πάρει πίσω περίπου 10 εκατ. ευρώ που φέρεται ότι του χρωστούσε ο Ι. Σμπώκος από μίζες για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος Tor-Μ1. Τον Ιούνιο του 2010 άγνωστοι περιέλουσαν με βενζίνη και έκαψαν το ΙΧ του γιου του Ι. Σμπώκου στην Κηφισιά. Τότε είχε αναπτυχθεί το σενάριο ότι ίσως ο 43χρονος που αθωώθηκε στη δίκη της προηγούμενης εβδομάδας είχε αρπάξει το αρχείο του Α. Τσοχατζόπουλου επειδή δεν πληρώθηκε για τη συνεργασία τους. Ομως και αυτό παρέμεινε μόνο μια εκδοχή.
 
Το «κλεμμένο αρχείο» του Α. Τσοχατζόπουλου κατέληξε σε άγνωστα χέρια και δεν εντάχθηκε ποτέ στη δικογραφία των εξοπλιστικών που εκδικάζεται ξανά τώρα.

«Μεθοδεύσεις» και εκβιασμοί
 
Ενδιαφέρον για την επανάκτηση του αρχείου αντί σημαντικού χρηματικού ποσού έδειξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2013 και άνθρωποι από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, προκειμένου να μην παρουσιαστεί και αυτό το επιβαρυντικό υλικό. Ετσι, έπειτα από διαδοχικές αναβολές έγινε η δίκη για την αρπαγή και τα άφαντα αρχεία του Α. Τσοχατζόπουλου με τον πρώην υπουργό να θυμάται ξαφνικά τους... σκοπιανούς αναρριχητές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ήμουν θύμα μεθοδεύσεων της ΕΛ.ΑΣ. που συνεργάστηκε με τους αλλοδαπούς που μου άρπαξαν το αρχείο. Λίγες ημέρες αργότερα δέχθηκα τηλεφώνημα από δικηγορικό γραφείο και μου ζητούσαν χρήματα για να μου επιστρέψουν το αρχείο». Ακόμη ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι δεν γνώριζε τον 43χρονο. Ο δικηγόρος Πατρών κ. Παναγιώτης Κορατζόπουλος που υπερασπίστηκε τον ύποπτο σημειώνει: «Ερμηνεύω την αθώωση του εντολέα μου ως αποδοκιμασία της δράσης παρασκηνιακού μηχανισμού που είχε σκοπό την εξυπηρέτηση διαφόρων αθέμιτων σκοπιμοτήτων».
 
Την ίδια στιγμή πάντως εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα των δικαστικών λειτουργών για τη συμμορία των 37 βομβιστών, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε προ περίπου τριών μηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας επιβεβαιώθηκαν επαφές του Α. Τσοχατζόπουλου με κρατούμενους μεγαλοκακοποιούς. Ο πρώην υπουργός όταν του ζητήθηκαν εκβιαστικά χρήματα από φυλακισμένους «μεγαλονονούς» προκειμένου να αποφύγει την πίεση, τους υπέδειξε να στραφούν εναντίον του πρώην συνεργάτη του Ι. Σμπώκου, προχωρώντας σε αναλύσεις πώς και γιατί εκείνος είχε «μεγάλα χρηματικά ποσά».
 
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis