Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:26 | 04/03/2019

του Κώστα Γουλή και του Αλέξανδρου Καλαφάτη

H προχθεσινή σοκαριστική επίθεση 30 κουκουλοφόρων στον αγώνα πόλο Ολυµπιακός - Γλυφάδα στο Παπαστράτειο, µε λοστούς, ρόπαλα και µαχαίρια, που οδήγησε στον τραυµατισµό τριών ατόµων, δεν ήταν «τυχαίο» ή «µεµονωµένο» περιστατικό βίας! Ήταν ακόµα ένας «µαύρος» κρίκος στην αλυσίδα των κρουσµάτων σκληρής βίας και «αντιποίνων» ανάµεσα στους οπαδούς των µεγάλων οµάδων της χώρας, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν εφιαλτικά την τελευταία διετία...

[custom:google-ads]

Μια αλυσίδα που «ακουµπάει» τους κεντρικούς πυρήνες των οπαδών, οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα, φέρνοντας πλέον νέα «ήθη και έθιµα» ακόµη και στην οπαδική βία. Η αρκετά πιο αποτελεσµατική -σε σχέση µε το παρελθόν- πρόληψη και αντιµετώπιση των «ραντεβού του θανάτου» από την πλευρά της Αστυνοµίας «υποχρέωσε» τις οπαδικές «κεφαλές» (και δη τις νεότερες «γενιές» που ανέλαβαν τα ηνία σε συνδέσµους) στην επινόηση νέων µορφών οπαδικού «πολέµου».

Οι δε «βεντέτες» που άνοιξαν ανάµεσα σε συνδέσµους από τις αρχές του 2017 οδήγησαν σε εκατέρωθεν αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» και επιθέσεις, που πραγµατοποιούνται (συνήθως) στο περιθώριο αγώνων, µικρότερων αθληµάτων και δη σε... ανύποπτες στιγµές. Εκεί όπου τα «αντανακλαστικά» και τα περιθώρια αντίδρασης των (αιφνιδιασµένων) αστυνοµικών Αρχών είναι µειωµένα. Οι οπαδικές επιθέσεις έχουν κυρίως ως βάση τους το «δίπολο» οπαδών Ολυµπιακού - Παναθηναϊκού, αλλά συχνά-πυκνά επεκτείνονται και στο φάσµα των οπαδών της ΑΕΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Μυκόνου

Πριν από δύο χρόνια

Η γενίκευση αυτού του «πολέµου» ξεκίνησε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο του ’17 µε την επίθεση οπαδών του Ολυµπιακού στον σύνδεσµο οπαδών του Παναθηναϊκού στη Λ. Βουλιαγµένης. Η πρώτη επίθεση έφερε και έναν δεύτερο «κύκλο» επεισοδίων στο κοντινό Μετς, τον ∆εκέµβριο του ’17, στο πλαίσιο της αναµέτρησης βόλεϊ Παναθηναϊκός-Εθνικός, µε τραυµατίες και συλλήψεις.

Ακολούθησαν τα άγρια επεισόδια που σηµειώθηκαν στις 21 Φεβρουαρίου 2018 στην Καλλιθέα, µετά τον αγώνα Εθνικός-Παναθηναϊκός για το Κύπελλο βόλεΐ, όταν οπαδοί του «τριφυλλιού» κατευθύνθηκαν προς σύνδεσµο του Ολυµπιακού στην οδό Θησέως, µε αποτέλεσµα να µετατραπεί η περιοχή για µισή ώρα σε… πεδίο µάχης. Τον Μάρτιο του ’18 υπήρξε νέα επίθεση µε µολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στον σύνδεσµο του Ολυµπιακού στην Καλλιθέα, για να συνεχιστεί η «βεντέτα» µε µικρότερες εκατέρωθεν επιθέσεις σε συνδέσµους των «αιωνίων». Τον περασµένο Σεπτέµβριο σηµειώθηκε διπλό περιστατικό µεταξύοπαδών του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού στον Κολωνό για το… κουµάντο της περιοχής.

Επίθεση και «αντίποινα»

Τον Νοέµβριο του 2018 περίπου 40 οπαδοί της ΑΕΚ που έφτασαν στα όρια της «Θύρας 35» του ΟΑΚΑ, «καµουφλαρισµένοι» µε κασκόλ του Παναθηναϊκού, επιτέθηκαν µε µαχαίρια σε οπαδούς των «πράσινων» που βρίσκονταν έξω από το γήπεδο, τραυµατίζοντας δύο εξ αυτών στα πόδια και στο κεφάλι, ενώ στις 10 ∆εκεµβρίου 2018 υπήρξε επίθεση µε µολότοφ από οπαδούς του Παναθηναϊκού στον σύνδεσµο του Ολυµπιακού στον Ασπρόπυργο, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας µπάσκετ Ολυµπιακός-Ζάλγκιρις µε τρεις τραυµατισµούς!

Πριν από έναν µήνα (4 Φεβρουαρίου) 100 κουκουλοφόροι οπαδοί του Ολυµπιακού επιτέθηκαν στον σύνδεσµο του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι (υπήρχαν εντός του κτιρίου οπαδοί των «πράσινων»), προκαλώντας τραυµατισµούς και σοβαρές υλικές ζηµιές έπειτα από άγριες συµπλοκές. Η τελευταία επίθεση στο «Παπαστράτειο», όπως επισηµαίνεται και από την Αστυνοµία, ήταν ουσιαστικά «αντίποινα» των οπαδών του «τριφυλλιού», που είχαν πληροφορηθεί πως εντός του κολυµβητηρίου του Πειραιά βρίσκονταν και ορισµένοι οπαδοί του Ολυµπιακού οι οποίοι συµµετείχαν στην επίθεση στον Σύνδεσµο του Περιστερίου...

Επτά αστυνοµικοί µόνο για τις δράσεις των χούλιγκαν!

Το «αντίδοτο» για τις Αρχές στον «πόλεµο» που έχει ξεσπάσει ανάµεσα σε οπλισµένες οµάδες χούλιγκαν είναι η καλή πληροφόρηση, προκειµένου να υπάρχει δυνατότητα αποτροπής ραντεβού θανάτου, πριν αυτά ξεσπάσουν και εξελιχθούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η αρµόδια υπηρεσία της Αστυνοµίας για τη συλλογή πληροφοριών σε σχέση µε τα σχέδια των χούλιγκαν είναι η Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης Βίας στου Αθλητικούς Χώρους της Ασφάλειας Αττικής. Η υποστελέχωσή της, ωστόσο, δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη δικτύου που θα µπορούσε να φέρει σηµαντικά αποτελέσµατα.

[custom:google-ads]

Στα µεγάλα µατς

Οι αστυνοµικοί ασχολούνται ενδελεχώς µε τα µεγάλα µατς και τα ντέρµπι, αλλά δεν προλαβαίνουν να κάνουν το ίδιο µε µικρότερους αγώνες που µπορεί να αποδειχθούν πιο επικίνδυνοι, διότι οι χούλιγκαν εκµεταλλεύονται την έλλειψη Αστυνοµίας και λύνουν εκεί τις διαφορές τους. Πιο πρόσφατο παράδειγµα, τα επεισόδια του περασµένου Σαββάτου σε αγώνα πόλο Ολυµπιακού - Γλυφάδας στο «Παπαστράτειο, όπου δεν υπήρχε πληροφόρηση για τα σχέδια των χούλιγκαν, µε συνέπεια να κινδυνεύσουν πολίτες. Στην πραγµατικότητα, σε καθηµερινή βάση ασχολούνται µε τις «δραστηριότητες» των χούλιγκαν κατά µέσο όρο επτά αστυνοµικοί!

Οι άντρες της Υποδιεύθυνσης Αντιµετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους αφήνουν συχνά τα καθήκοντά τους για να συνδράµουν σε µέτρα της Κρατικής Ασφάλειας για φυλάξεις στόχων ή της ∆ιεύθυνσης Μεταγωγών για τη µεταφορά κρατουµένων. Το θέµα της υποστελέχωσης της συγκεκριµένης υπηρεσίας είχε φτάσει πριν από περίπου ενάµιση χρόνο µέχρι τα αυτιά του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, ο οποίος ενδιαφέρθηκε και έδωσε προφορική εντολή για ενίσχυσή της.

Όπως λένε, ωστόσο, στο «Εθνος» καλά πληροφορηµένες πηγές, η εντολή του δεν εφαρµόστηκε ποτέ από τους αρµόδιους αξιωµατικούς. Αντιθέτως, λίγο καιρό µετά έµπειρος αστυνοµικός της Υποδιεύθυνσης «µετακόµισε» σε υπηρεσία γραφείου. Σήµερα, µε το βασικό αντικείµενο της υπηρεσίας, δικογραφίες και συλλογή πληροφοριών, ασχολείται µια «χούφτα» αστυνοµικών (περίπου 20 άτοµα), ενώ πολλοί άντρες που εµφανίζονται στη δύναµή της είναι αποσπασµένοι σε άλλες θέσεις. Και αυτοί, όµως, που είναι επιφορτισµένοι µε την πληροφοριακή κάλυψη, αφήνουν τα καθήκοντά τους για «πάρεργα».

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis