Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:05 | 04/10/2015

Ανατίναξη συνοδευτικών οχημάτων ασφαλείας, υποψήφιου στόχου απαγωγής, με... αντιαρματικό όπλο, φαίνεται να περιγράφεται στο σημειωματάριο που βρέθηκε στην αποθήκη των ληστών της... τρομοκρατίας στον Μαραθώνα, ως μία εναλλακτική λύση εξουδετέρωσης τους, σε περίπτωση αποτυχίας του συμβατικού σχεδίου ακινητοποίησής τους.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως αυτή η πιθανότητα αποτελούσε «πρόταση» σε σημείο των σημειώσεων που αφορούσαν την απαγωγή γόνου εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος είχε συνοδούς ασφαλείας στην μετακινήσεις του, οι οποίες είχαν καταγραφεί λεπτομερώς όπως και εκείνες των σωματοφυλάκων. Επισημαίνεται ότι στο αγρόκτημα του Μώλου Φθιώτιδας και στην αποθήκη του Μαραθώνα, έχουν βρεθεί ένα και δύο εκτοξευτήρες ρουκετών μίας χρήσης, αντίστοιχα.  

Τρεις κατηγορίες στόχων

Στο σημειωματάριο υπάρχουν πληροφορίες για 25-30 στόχους, κάποιες από τις οποίες προέρχονται από ανοικτές πηγές ενημέρωσης (διαδίκτυο, εφημερίδες) υπάρχουν όμως και λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να προκύψουν μόνο από φυσική παρακολούθηση. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Η πρώτη αφορά επιχειρηματίες και εφοπλιστές στους οποίους υπάρχουν μόνο διευθύνσεις κατοικιών και εργασίας. Στη δεύτερη, στόχοι στους οποίους επισημαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες, όπως οχήματα και διαδρομές. Η τρίτη κατηγορία αφορά άτομα υψηλά στο επιχειρηματικό και εφοπλιστικό λόμπι, για τους οποίες υπάρχουν πληροφορίες για την καθημερινότητά τους, για τον αριθμό των συνοδών ασφαλείας και τις κινήσεις τους, ακόμη και χρονομέτρηση των δρομολογίων που ακολουθούσαν από την εργασία προς το σπίτι τους.

Στο τετράδιο-σημειωματάριο, που φαίνεται να γράφει ένα άτομο, και σε χάρτες που εντοπίστηκαν στον Μώλο Φθιώτιδας, υπάρχουνκαταγραφές για τον τρόπο προσέγγισης στον στόχο, προτεινόμενα σημεία και χρόνοι της αρπαγής, και τρόπους ασφάλειας επικοινωνιών. Καταγράφονται επίσης και οι εκφράσεις, τις οποίες θα χρησιμοποιούσαν κατά τη διάπραξή της απαγωγής αλλά και κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης των λύτρων. Για παράδειγμα δίνονται οδηγίες, μετά από πόσες ώρες θα γίνει το πρώτο τηλεφώνημα αφού έχει γίνει η απαγωγή και προς ποιούς, ποιά θα είναι η συχνότητα των επικοινωνιών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης των λύτρων και την μεταφορά των αιτημάτων τους με ηχογραφημένο μήνυμα αλλοιωμένης φωνής.  

Γραφολογική για τον «συγγραφέα»

Η γραφολογική εξέταση του «ημερολογίου» των απαγωγών, που βρέθηκε στην αποθήκη των ληστών της... τρομοκρατίας στον Μαραθώνα, αναμένεται να αναδείξει τον «συγγραφέα» του, δηλαδή το άτομο που έχει συγκεντρώσει όλες αυτές τις πληροφορίες για τους υποψήφιους ομήρους. Ύποπτος γι αυτόν τον ρόλο φέρεται οαυτόχειρας Σπύρος Δραβίλας, που ήταν και ο ενοικιαστής του χώρου, χωρίς όμως να αποκλείονται οι υπόλοιποι συνεργοί του, ίσως και «εκπλήξεις».  Αναδεικνύεται όμως έντονα το συμβουλευτικό «άρωμα» Βασίλη Παλαιοκώστα στο χειρόγραφο... εγχειρίδιο στόχευσης και διάπραξης απαγωγών γόνων γνωστών εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών. Η ανησυχία των διωκτικών αρχών για πιθανή εκδήλωση απαγωγών, είναι έντονη, καθώς πέρα από τον διαβόητο καταζητούμενο, είναι ακόμη ελεύθεροι ένας «ληστής με τα μαύρα», ο κάτοχος του κινητού οπλοστασίου στα Εξάρχεια, ενδεχομένως και άλλοι. Γι αυτό το λόγο μετά την ανακάλυψη του σημειωματαρίου, οι υποψήφιοι στόχοι ενημερώθηκαν από την αστυνομική ηγεσία για την λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας τους.  

«Διστομίτες» στον Μαρτίνο;

Σε αυτές τις χειρόγραφες σημειώσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν ημερομηνίες καταγραφής ή εκδήλωσης των απαγωγών. Σε αυτό το σημείο, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως στο σημειωματάριο υπάρχει και πάλι ως στόχος ο 35χρονος Κίκος Μαρτίνος, με εξαιρετικές λεπτομέρειες για τις κινήσεις του, τα οχήματά του, τις συνήθειές του και τον τρόπο διάπραξης της απαγωγής του. Με δεδομένο πως υπήρξε απόπειρα απαγωγής του γόνου της εφοπλιστικής οικογένειας στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., επιχειρούν να διαπιστώσουν αν αυτές οι καταγραφές ταυτίζονται με τη μεθοδολογία που ακολούθησαν οι δράστες εκείνη τη μέρα. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν πως αυτές οι σημειώσεις μοιάζουν να είναι μεταγενέστερες από την απόπειρα απαγωγής.  

Από τις έρευνες των αστυνομικών της Ασφάλειας Αττικής, που είχαν αναλάβει την υπόθεση της απόπειρας απαγωγής είχε προκύψει έντονα η πιθανότητα να κρύβεται πίσω της ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι συνεργάτες των μικτών ομάδων ποινικών και τρομοκρατών. Σήμερα, μετά την ανακάλυψη των σημειώσεων, οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., έχουν σοβαρές ενδείξεις πως πίσω από αυτή την απόπειρα απαγωγής ήταν οι Γιώργος Πετρακάκος, Σπύρος Χριστοδούλου, Σπύρος Δραβίλας, Γρηγόρης Τσιρώνης και ένας καταζητούμενος «ληστής με τα μαύρα».

 Τον Δεκέμβριο του 2013, η αντίδραση του εφοπλιστή να εμβολίσει τα οχήματα των απαγωγέων, ματαίωσε την προσπάθεια αρπαγής του. Τα δύο οχήματα που βρέθηκαν καμένα είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδιου τύπου και χρώματος. Σημειώνεται ότι το φορτηγάκι ήταν κλεμμένο από Γλυφάδα στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και το ΙΧ απο Χολαργό.

Ο Βλαστός «έδινε» Παλαιοκώστα

Ο Παναγιώτης Βλαστός κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου συγγενούς του στις φυλακές όπου κρατείτο, όταν ρωτήθηκε αν εκείνος ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής του Κίκου Μαρτίνου απάντησε πως όχι, αλλά ήξερε ότι ήταν άνθρωποι του καταζητούμενου ποινικού-τρομοκράτη Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο βαρυποινίτης έλεγε χαρακτηριστικά: «Κάνουν μ@λ@κίες και μας χαλάνε τη δουλειά. Και να τον παίρνανε, θα τους έβρισκαν, γιατί το ρολόι του έχει εντοπισμό. Αυτοί δεν τα ξέρουν αυτά, ενώ εγώ έχω πληροφορίες».

Η απόπειρα απαγωγής Μαρτίνου θύμιζε στους αξιωματικούς της αστυνομίας την υπόθεση απαγωγής Παναγόπουλου, κατηγορούμενος της οποίας ήταν ο Παναγιώτης Βλαστός. Η αναφορά του στον Βασίλη Παλαιοκώστα δεν αποκλειόταν να ήταν «ξεκάρφωμα» για τον ίδιο, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, επειδή όμως η συνομιλία του ήταν δια ζώσης με τη συγγενή του, που τότε της είχε τυφλή εμπιστοσύνη, εξέταζαν την περίπτωση η φράση του να είχε μεγάλα ποσοστά «αλήθειας».  

Απαγωγές και οι «Πυρήνες»

Βίντεο και φωτογραφίες για ληστείες ή απαγωγές,  διευθυντών τραπεζών είχαν εντοπιστεί σε ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα, τα οποία είχαν εντοπιστεί σε οικήματα και στην κατοχή κατηγορούμενων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούσαν πως θα τα χρησιμοποιούσαν είτε για ληστείες στις συγκεκριμένες τράπεζες ή ακόμη και απαγωγές των διευθυντών τους. Στις συλλήψεις μελών των «πυρήνων» στο διαμέρισμα της οδού  Ελλησπόντου στη Ν. Ιωνία Βόλου, είχε βρεθεί σχέδιο απαγωγής διευθυντή τράπεζας της πόλης, στον οποίο θα παρουσιάζονταν ως «αστυνομικοί». Επίσης, σε μικροκάμερες που είχαν βρεθεί στον Βόλο και στο διαμέρισμα της οδού Σαπφούς στην Καλλιθέα, υπήρχαν καταγεγραμμένες πληροφορίες και παρακολουθήσεις... 29 διευθυντών τραπεζών σε Αττική και επαρχία.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis