Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 22/04/2019

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της (813 - 814/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η κατάσταση των υπόχρεων σε υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) των δικαστών και εισαγγελέων, όπως ζητούσαν επίσης να ακυρωθεί και η απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, μεταξύ των άλλων, έκρινε ότι είναι:

1. Συνταγματικές (σύμφωνα με τα άρθρα 26 και 87 έως 91 του Συντάγματος), οι νομοθετικές διατάξεις (ν. 4571/2018), κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπουν ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, μέλη της επιτροπής ελέγχου δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (ν. 3213/20030), ορίζονται με απόφαση των προέδρων των οικείων δικαστηρίων και με πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα, και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

2. Συνταγματική καθώς δεν αντίκειται στις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, η ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων πόθεν έσχες στην ειδική 11μελή επιτροπή την οποία απαρτίζουν πρόσωπα αυξημένου θεσμικού κύρους, όπως είναι από 4 ανώτατους δικαστές και 2 ανώτατους εισαγγελείς, τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δύο βουλευτές, κ.λπ.

3. Σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας η υποχρέωση δήλωσης φυλασσόμενων εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων μετρητών χρημάτων ύψους άνω των 30.000 ευρώ και κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 40.000 ευρώ και η υποχρέωση εκτίμησης της αξίας των εν λόγω κινητών, για τα οποία οι υπόχρεοι δεν διαθέτουν παραστατικό της εμπορικής αξίας αυτών.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές και οι εισαγγελείς μαζί με τους υπόλοιπους υπόχρεους θα υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης).

[custom:google-ads]
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis