Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:16 | 26/05/2018

Της Δέσποινας Κρητικού

Η ΔΙ.ΑΣ. είναι μια ξεχωριστή ομάδα αστυνομικών με τη δική της φιλοσοφία. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτήν, λατρεύουν τις μηχανές και γνωρίζουν ότι σε καθημερινή βάση «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες πάνω σε δύο ρόδες για να προλάβουν να φτάσουν όπου κληθούν  ή να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οι αστυνομικοί αυτοί θαυμάζονται από τους πολίτες ωστόσο δεν απολαμβάνουν τον σεβασμό των οδηγών στο βαθμό που θα ήθελαν.

Η Karfitsa «εντόπισε» εν ώρα καθήκοντος δυο  αστυνομικούς  της  ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη .  Ο  51χρονος Δημήτρης Κομπογιάννης είναι αρχιφύλακας και υπηρετεί στις μοτοσυκλέτες από την πρώτη ημέρα που συστάθηκε η ομάδα.  τον Μάρτιο του 2010, φέτος έκλεισε οκτώ χρόνια σε αυτήν την υπηρεσία. Ο δεύτερος  ο 26χρονος αστυφύλακας  Δημήτρης Τεπενίδης  γιος αστυνομικού είναι μόλις  6 μήνες στη ΔΙΑΣ.  Οι δυο τους ανήκουν σε διαφορετικές γενιές αστυνομικών καθώς  έχουν ηλικιακή απόσταση 30 ετών.  Είναι οδηγοί καθώς έχουν λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση και συνήθως είναι αυτοί που οδηγούν τις μηχανές και τρέχουν για να προλάβουν.

«Στην ομάδα Δίας έχουμε κυνηγήσει δράστες για κλοπές τσαντών που γκρεμίζουν  στην κυριολεξία ανυπεράσπιστες γριούλες στο οδόστρωμα. Έχουμε κυνηγήσει ληστές τραπεζών,  καταστημάτων, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δράστες όπου μπαίνουν και λεηλατούν τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών, με ναρκομανείς , και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα» αναφέρει ο  Δημήτρης Κομπογιάννης .

«Η αστυνόμευση πάνω σε μια μοτοσυκλέτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εγκλήματος και αυτό διότι μπορούμε να προσεγγίσουμε οποιοδήποτε σημείο της πόλης σε πραγματικά ελάχιστο χρόνο όσο μεγάλη και αν είναι η κίνηση στους δρόμους καθώς είμαστε περισσότερο ευέλικτοι. Έτσι βρισκόμαστε πρώτοι σε ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές και στη βοήθεια ανυπεράσπιστων συνανθρώπων μας πράγμα που μας κάνει ιδιαίτερα αγαπητούς στον κόσμο» εξηγεί ο αστυφύλακας  Δημήτρης Τεπελίδης. Ο ίδιος εξηγεί στην Karfitsa ότι μπήκε στην αστυνομία θέλοντας να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να προστατεύει τους πολίτες. Με το όνειρο να γίνει αστυνομικός μεγάλωσε και  ο  Δημήτρης  Κομπογιάννης  ο οποίος πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια άρχισε να φοιτά στην σχολή της Αστυνομίας.

Οι κίνδυνοι πάνω σε δύο ρόδες        

Οι δυο αστυνομικοί  αναφέρονται  στους κινδύνους που ελλοχεύει η γρήγορη οδήγηση πάνω σε δύο τροχούς άλλα και στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα με τους οδηγούς που αγνοούν τις σειρήνες  και τους φάρους και δεν κάνουν στην άκρη. «Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί ασυνείδητοι οδηγοί που δεν σου δίνουν σημασία και δεν μας αφήνουν χώρο στο να κινηθούμε, ακόμα και αν έχουμε φάρο και σειρήνες . Το έργο της Αστυνομίας είναι γενικά δύσκολο και με τα χρόνια γίνεται πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο» εξηγεί ο κ Κομπογιάννης.

[custom:google-ads]

Ο Δημήτρης Τεπεζίδης περιγράφει ένα περιστατικό στο οποίο πήρε επιβράβευση και ευγνωμοσύνη όταν κατάφερε με το συνάδελφο του  να εντοπίσουν και να συλλάβουν κλέφτη  που άρπαξε την τσάντα μιας, φοιτήτριας με χρήματα και χρήσιμα έγγραφα. «Στο τέλος της αυτόφωρης διαδικασίας η κοπέλα μας ευγνωμονούσε. Μου έχει μείνει στην μνήμη η χαρά και η ασφάλεια που ένιωθε την στιγμή που εμείς απλά εκτελούσαμε το καθήκον μας» αναφέρει ο κ Τεπεζίδης.

«Όταν πάμε σε κάποιο περιστατικό βλέπουμε κόσμο να βγαίνει στα μπαλκόνια τους  για να μας δούνε. Υπάρχουν άνθρωποι που μας σταυρώνουν και προσεύχονται για εμάς να είμαστε γεροί για να μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό που προσφέρουμε. Η αγάπη του κόσμου έχει μείνει χαραγμένη μέσα μας και μας δίνει δύναμη ψυχής να συνεχίζουμε παρά τους κινδύνους», τονίζει ο κ Κομπογιάννης.

Ο 51χρονος αρχιφύλακας  ελπίζει να κλείσει την αστυνομική καριέρα στη ΔΙΑΣ ενώ ο 26χρονος αστυφύλακας δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει για πολύ ακόμη σ αυτήν την υπηρεσία.

Η ομάδα ΔΙΑΣ λειτουργεί εδώ και οκτώ χρόνια. Στο δυναμικό της έχει  350 αστυνομικούς και 250μοτοσυκλέτες .  Από τις αρχές του 2018 οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έχουν πραγματοποιήσει 931 συλλήψεις για κλοπές, ναρκωτικά και παράνομη είσοδο μεταναστών  στη χώρα. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 2637 συλλήψεις ενώ το 2016 συνελήφθησαν 2496 άτομα από αστυνομικούς δικυκλιστές.

karfitsa.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis