Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 11/05/2018

Κύριε πρόεδρε, κύριοι προσκεκλημένοι της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής

Η Γενική Συνέλευση της μεγαλύτερης πρωτοβάθμιας Ένωσης θεωρώ ότι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνουμε ένα απολογισμό των δράσεών μας από το 28ο συνέδριό μας στην Καλαμάτα, όπου είχαμε καταλήξει σε ένα πλέγμα αιτημάτων και είχαμε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές μας, έχοντας προτάξει ορισμένες, έναντι των υπολοίπων, μιας και δεν είχαν οικονομικές επιπτώσεις και άρα αναμέναμε ότι σύντομα θα είχαμε αποτελέσματα επ’ αυτών.

Ξεκινώντας λοιπόν από αυτές, θα αναφερθώ κατ’ αρχήν, στο θέμα της καθημερινής, σχεδόν, καθήλωσης των διοικητών των Υπηρεσιών, σε μέτρα τάξης, έξω από τα όρια της περιοχής ευθύνης τους.

Πρόκειται για μια, πέρα και πάνω από τους κανονισμούς πρακτική που πρέπει να σταματήσει άμεσα. Δεν ξέρω αν την ανεχθήκαμε και αν ήταν και δική μας ολιγωρία όλα αυτά τα χρόνια, αν θέλουμε όμως να μιλάμε για ορθή διοίκηση πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να διεκδικήσουμε την πιστή τήρηση των κανονισμών.

Ο διοικητής πρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του απερίσπαστος, να σχεδιάζει, να προβλέπει και όχι μόνο να επιβλέπει. Δεν αρνούμαστε προφανώς την άμεση εμπλοκή ενός διοικητή στο πεζοδρόμιο όπου και όταν χρειάζεται, λέμε όμως όχι στην καταχρηστική διάθεση αξιωματικών, ιδίως σε μέτρα που λαμβάνονται για ψύλλου πήδημα απλά και μόνο για να υπάρχει αν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι άσχημο, η δικαιολογία ότι είχαν ληφθεί μέτρα και τα γνωστά άλλα επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους ή έχουν κατά νου να τις μετακυλήσουν στα κατώτερα κλιμάκια της διοίκησης.

Άραγε με αυτή τη νοοτροπία και αυτές τις λογικές σχεδιάζεται η σύγχρονη αστυνομία του 21ου αιώνα;

Η ηγεσία έχει ενημερωθεί από μας, έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο που δεν τιμά κανέναν.

Πλην όμως μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να έχει σημειωθεί καμία πρόοδος και το γεγονός αυτό το έθεσα και στην τελευταία συνάντηση που είχα με τον κ. υπουργό την προηγούμενη εβδομάδα, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι το θέμα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα, ούτως ώστε οι αξιωματικοί, όπως δήλωσε, να έχουν την ευθύνη της διοίκησης μεν, αλλά και την ευθύνη της αποδοτικότητας της Υπηρεσίας.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τις τελευταίες αποφάσεις για την ορατή αστυνόμευση στην Αττική, με περιπολίες που θα στελεχώνονται με προσωπικό από φυλάξεις στόχων, χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της Ηγεσίας καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί μια θετική ενέργεια. Άλλωστε είναι κάτι για το οποίο από χρόνια έχουμε επισημάνει, την αλόγιστη δηλαδή διάθεση δυνάμεων, και είχαμε ζητήσει να υπάρξει επανεξέταση τόσο του αριθμού των αστυνομικών που διατίθενται για το σκοπό αυτό όσο και για το κατά πόσο οι λεγόμενοι στόχοι είναι πραγματικά στόχοι. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε άμεσα στη πράξη την υλοποίηση αυτής της απόφασης όχι μόνο με πεζές περιπολίες αλλά με την ουσιαστική ενίσχυση των Τ.Α. και Α.Τ. τα οποία έχουν στη κυριολεξία αποδυναμωθεί και δεν έχουν μείνει παρα μόνο οι ταμπέλες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προχωρώ στα επόμενα θέματα και ειδικότερα την αλλαγή θεσμικού πλαισίου κρίσεων – προαγωγών, την παράλληλη επετηρίδα, το ζήτημα της προαγωγής των ανθυπαστυνόμων και των αξιωματικών των ΤΕΜΑ, που ξέρω ότι ενδιαφέρει και πολλούς συναδέλφους μας και εδώ σε αυτήν την αίθουσα.

Ενώ έχουμε τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας από πέρυσι, δυστυχώς, το πόρισμα της επιτροπής που έδινε λύση σε αυτά τα θέματα, για άγνωστους λόγους, παρέμεινε αναξιοποίητο στο γραφείο του υπουργού και το μόνο που προωθήθηκε είναι η αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των αξιωματικών, που όλοι γνωρίζετε. Όλα αυτά τα συζητήσαμε ξανά με τον κ. υπουργό ο οποίος μας τόνισε ότι στο πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί και που συνεδριάζει στο Αρχηγείο θα πρέπει να συμπεριληφθούν ώστε έως τα τέλη Μαΐου σε ένα ενιαίο προεδρικό διάταγμα

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην διαψευστούμε πάλι, διότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης προφανώς και ο υπουργός θα είναι εκτεθειμένος μιας και η φυσική μας ηγεσία έχει ανοίξει τα χαρτιά της και επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα όσα είχα πει στο συνέδριο για τους τρόπους αντίδρασής μας σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση, ισχύουν στο ακέραιο και ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν τα θέματα μέσα στο διάστημα που δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, το ΔΣ θα αποφασίσει συγκεκριμένους τρόπους αντίδρασης.

Με την ευκαιρία αυτή, και επειδή ορισμένοι κινούμενοι εξωθεσμικά πίστεψαν ότι με τον τρόπο αυτό θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα που απασχολούν ορισμένες κατηγορίες συναδέλφων μας, τους υπενθυμίζω ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα και ανοικτές διαδικασίες για υποβολή προτάσεων και θέσεων και ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε καιροσκοπισμούς και τακτικισμούς που μόνο στην ενότητα και στην αποτελεσματικότητα των αγώνων μας δεν συμβάλλουν.

Το ίδιο ισχύει και για όσους επιχείρησαν ή σκέπτονται να επιχειρήσουν την παράκαμψη των οργάνων με την ίδρυση υποτιθέμενων πολιτιστικών σωματείων που θα εκπροσωπούν και θα προωθούν δήθεν αποκλειστικά κάποιες κατηγορίες βαθμοφόρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τα υπόλοιπα ζητήματα που μας απασχολούν θέλω μόνο να σας ενημερώσω ότι πρόσφατα καταθέσαμε, ύστερα από αίτημα του ίδιου του κ. Αρχηγού, μια σειρά εμπεριστατωμένων προτάσεων.

Αναμένουμε, λοιπόν, από την Ηγεσία να μην μείνει κενό γράμμα αυτή η καλή κίνηση, αλλά να δούμε απτά αποτέλεσμα και να μην αραχνιάσουν για άλλη μια φορά οι προτάσεις μας -προτάσεις που είναι και δικές σας-, όλων των πρωτοβαθμίων ενώσεων ή όσων, τέλος πάντων, ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην υποβολή προτάσεων.

Να πω δυο λόγια και για το μισθολόγιο που εφαρμόζεται από αρχές του έτους και που ξέρετε πόσο μας απασχόλησε και μας απασχολεί.

Όλοι διαπιστώσατε πόσο δίκαιο έχουμε όταν ζητάμε διάλογο από μηδενική βάση και εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήδη η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται στα σημειώματα αποδοχών των δυο τελευταίων μηνών, που κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει παρά τις περί του αντιθέτου ισχυρισμούς ορισμένων ότι δεν υπάρχουν μειώσεις και ότι οι όποιες μειώσεις θα καλύπτονται από την προσωπική διαφορά. Εκείνο επομένως που μένει να συμβεί, είναι ένας νέος διάλογος με πρωτοβουλία της ηγεσίας επ’ αυτών των συγκεκριμένων αδικιών.

Τον προσεχή Οκτώβριο, άλλωστε, λήγει η διορία που έχει δώσει στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, και από την πλευρά μας, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα προσφύγουμε πλέον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ακόμα, προχθές συζητήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής μας κατά του νέου μισθολογίου, μετά από το αίτημα αναβολής του Δημοσίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι και αυτή τη φορά παρά τις οποίους τακτικισμούς υπάρξουν από την πλευρά του Δημοσίου, η Ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της.

Κλείνοντας και μια και φέτος είναι εκλογική χρονιά για όλες τις Ενώσεις της Ομοσπονδίας, θέλω να ευχηθώ να επικρατήσει ένα πνεύμα ενότητας και συναδελφικής αλληλεγγύης και να μην εμφανιστούν μάχες χαρακωμάτων όπως έχουμε δει σε άλλους χώρους.

Ως Αξιωματικοί οφείλουμε να υπηρετήσουμε την ενότητα του χώρου μέσω μιας διαδικασίας που δεν θα διακυβεύει την ομοψυχία και την ενότητα των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

Όλα τα χρόνια της θητείας μου, είτε ως πρόεδρος, αυτό το πνεύμα προσπάθησα να εμφυσήσω σε όλους σας και νομίζω ότι το υπηρέτησα και το πέτυχα σε πολύ μεγάλο ποσοστό.

Είμαστε όλοι αστυνομικοί και απώτερος σκοπός μας είναι να υπηρετούμε το συνάδελφο, έχοντας, βέβαια, ο καθένας τις απόψεις του, και όχι να τον απογοητεύουμε, εισερχόμενοι σε ενδοπαραταξιακές διενέξεις, δημιουργώντας στους συναδέλφους την αίσθηση ότι κάποιοι ασχολούνται με το βόλεμά τους σε καρέκλες και όχι με το να υπηρετήσουν το αξίωμά τους.

Όταν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, να τις συζητήσουμε και όλοι μαζί , με δημοκρατικές διαδικασίες να καταλήγουμε στην κοινή συνισταμένη.

Πόλεμος χαρακωμάτων, ομαδοποιήσεις χωρίς περιεχόμενο και ουσία δεν έχουν θέση στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό που πετύχαμε τόσα χρόνια και όχι να το τινάξουμε στον αέρα με το μανδύα μιας δήθεν προοδευτικής διαδικασίας.

Τέλος, θέλω να στείλω ένα μήνυμα:

“Η ΠΟΑΞΙΑ είναι θεσμός και διαχρονική αξία. Στέκεται απέναντι σε κάθε εξουσία με κριτικό πνεύμα, αλλά με ήθος και αξιοπρέπεια, με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων και μόνο, κάτι που το αναγνωρίζουν άπαντες. Δεν ψάχνει για «πελατάκια», πόσο μάλλον για εφήμερους επισκέπτες στις γραμμές της.”

Από την πλευρά μου με την ευκαιρία που μου δίνεται, μιας και είμαι μέλος της Ένωσης Αξιωματικών Αττικής από το 1995 και εκλέγομαι ανελλιπώς από τότε, θέλω από το βήμα αυτό να δηλώσω και πάλι «παρών» στην προσεχή εκλογική διαδικασία του φθινοπώρου.

Εάν δεν ευοδωθεί η προσπάθειά μας για ενιαίο ψηφοδέλτιο, δηλώνω ότι θα ηγηθώ και πάλι της ΕΣΚΑ, της συνδικαλιστικής παράταξης που απέσπασε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων μας και που είμαι βέβαιος ότι εξακολουθεί να μας στηρίζει, όπως θα αποδειχθεί άλλωστε και στις προσεχείς εκλογές.

Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και εύχομαι σε όλους και όλες καλή συνέχεια.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis