Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 13/12/2014

 

Η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2013 με το υψηλού ρίσκου και συμβολισμού κτύπημα κατά των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού. Τότε, οι δράστες είχαν αποπειραθεί να πλήξουν με ρουκετοβόλο RPG τα γραφεία του κόμματος, ωστόσο, όπως είχαν παραδεχθεί σε προκήρυξή τους, ο στόχος τους δεν επετεύχθη λόγω βλάβης που παρουσίασε το ρουκετοβόλο. Κατά την αποχώρησή τους είχαν ρίξει μια ριπή με Καλάσνικοφ κατά του κτιρίου, μάλιστα μια βολίδα είχε βρεθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η 19σέλιδη προκήρυξη ανάληψης ευθύνης είχε αναρτηθεί στο Athens Indymedia τον Ιούνιο του 2013. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τελικά ήταν μια αστοχία υλικού–αφού δύο φορές ο επιφορτισμένος με το συγκεκριμένο ρόλο σύντροφος επιχείρησε να ξαναοπλίσει τον εκτοξευτήρα χωρίς αποτέλεσμα–, που ματαίωσε τον αρχικό μας σχεδιασμό, ωθώντας το δεύτερο σύντροφο να βάλει με πολεμικό τυφέκιο τύπου Καλάσνικοφ εναντίον του κτιρίου».

Η Ο.Λ.Α. επανεμφανίστηκε τα ξημερώματα της 30ής Δεκεμβρίου με την επίθεση κατά του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεων, στο Χαλάνδρι. Τότε, οι δράστες είχαν προσεγγίσει την πρεσβευτική κατοικία μέσα από τις πρασιές της απέναντι πολυκατοικίας και είχαν ανοίξει πυρ χρησιμοποιώντας –και τότε– δύο Καλάσνικοφ.

Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης είχε δημοσιευθεί την 11η Φεβρουαρίου 2014 στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Τότε, μάλιστα, ο συντάκτης του κειμένου αποκάλυπτε ότι τα μέλη της Ο.Λ.Α. είχαν αποπειραθεί να χτυπήσουν με ρουκέτα, στις 12 Ιανουαρίου 2014, γερμανικό στόχο, συγκεκριμένα τις κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας Mercedes Benz, στη Βαρυμπόμπη, όυτε τότε όμως τα κατάφεραν. «Την Κυριακή 12-01-14 και ώρα περίπου 23.00 καταφέραμε να προσεγγίσουμε τον στόχο χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί και αυτή τη φορά προσπαθήσαμε να μην έχουμε μια επανάληψη της περυσινής ατυχίας έξω από τα γραφεία της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι πλησιάσαμε αυτό το ενδεχόμενο. Κι αυτό γιατί και η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης ρουκέτας κατά των γραφείων της Mercedes απέτυχε και πάλι λόγω αστοχίας υλικού, όμως αυτή τη φορά επιστρατεύθηκε και η δεύτερη ρουκέτα που φέραμε μαζί μας και η οποία τελικά πυροδοτήθηκε κανονικά και διέγραψε την προσχεδιασμένη διαδρομή», έγραφε η προκήρυξη για την απόπειρα επίθεσης στη Βαρυμπόμπη, ενώ για την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη ο συντάκτης ανέφερε: «Τη στιγμή που γαζώναμε την υπερπολυτελή βίλα του Γερμανού πρέσβη είχαμε νοητά στο πλάι μας τους χιλιάδες που στήνονται στις ουρές των συσσιτίων για ένα πιάτο φαΐ».

Η τακτική του «διπλού» κτυπήματος που είχε, τότε, ακολουθήσει η οργάνωση προκαλεί ανησυχία στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα επίθεση, πιθανόν δε με χρήση ρουκετοβόλου RPG. Mεταξύ των αρμοδίων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» συγκροτήθηκε από τον έγκλειστο σήμερα στις φυλακές Διαβατών Νίκο Μαζιώτη, καταδικασμένο σε 50ετή κάθειρξη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», ή «συνδέεται» με αυτόν.

Ο τελευταίος φρόντισε να αναρτήσει χθες επιστολή του στo Athens Indymedia με την οποία επιχείρησε να παρέμβει στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις. Το κείμενό του, μάλιστα, φέρει τίτλο «Τη λύση δεν τη δίνουν οι εκλογές, αλλά ο ένοπλος λαός». Πάντως, ο ίδιος ο Μαζιώτης και η καταζητούμενη σύντροφός του Πόλα Ρούπα σε παλαιότερο κείμενό τους είχαν αρνηθεί τη σχέση τους με την Ο.Λ.Α.: «Ο Επαναστατικός Αγώνας είχε διαφορετικά πολιτικά κριτήρια στον τρόπο δράσης και στον τόπο που θα πληττόταν κάθε φορά ο πολιτικά επιλεγμένος στόχος, γεγονός που καθόριζε την επιλογή των μέσων και την επιχειρησιακή μεθοδολογία, αποφεύγοντας επιχειρησιακές ακροβασίες», έγραφαν.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis