Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 08/06/2020

Η νοτιοκορεατική διεύθυνση αμυντικών προμηθειών DAPA (Defence Acquisition Programme Administration) εξέδωσε πληροφορίες σχετικά με το πολυαναμενόμενο stealth μαχητικό KF-X που ετοιμάζει η Κορέα.

Το πρόγραμμα του μαχητικού stealth της ασιατικής χώρας ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε το 2015, μετά την αναθεώρησή του σε συνέχεια της παραγγελίας των F-35. Το πρωτότυπο του KF-X θα παρουσιαστεί το πρώτο μισό του 2021 με την πρώτη πτήση να αναμένεται περίπου 12 μήνες αργότερα.

Ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της κορεατικής αεροδιαστημικής εταιρείας ΚΑΙ η κατασκευή του πρωτότυπου του μαχητικού του προγράμματος Korean Fighter Xperiment (KFX).

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε οι συντελεστές του προγράμματος ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους ότι το πρωτότυπου του υπο ανάπτυξη μαχητικού θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2021.

KF-X

Μέχρι σήμερα η ΚΑΙ έχει πραγματοποιήσει το 35% της συνολικής σχεδίασης του νέου μαχητικού και θα ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη φάση του προγράμματος μετά το Σεπτέμβριο όταν η λεπτομερής σχεδίαση του μαχητικού θα έχει φτάσει στο τέλος της.

Πάντως η ανάπτυξη των υποσυστημάτων του προγράμματος KFX ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2015 γεγονός που θα βοηθήσει την ταχύτερη ανάπτυξη του νέου μαχητικού, ενώ στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν 16 κορεατικά Πανεπιστήμια, 11 ερευνητικά ιδρύματα και 85 κορεατικές εταιρείες.

Σύμφωνα πάντα με την DAPA το συνολικό πρόγραμμα θα εμπλέκει έξι πρωτότυπα (ένα τουλάχιστον από αυτά IF-X) με προοπτική ολοκλήρωσης των δοκιμών το 2026 και παραγωγή την περίοδο έως και το 2032 για τις 120 μονάδες που θα αντικαταστήσουν τα F-4E και F-5E/F της RoKAF.

Το οπλοστάσιο του μαχητικού

H πολεμική αεροπορία της Νότιας Κορέας ολοκλήρωσε την διαδικασία επιλογής των κατευθυνόμενων όπλων αέρος-εδάφους και των συλλογών καθοδήγησης τα οποία σκοπεύει να ολοκληρώσει στο σύστημα μάχης του μελλοντικού Πειραματικού Κορεατικού Μαχητικού Αεροσκάφους (Korean Fighter-eXperimental KF-X).

Ανώτεροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την επιλογή των συλλογών GBU-12 Paveway II της Raytheon, τις GBU-31/38 Joint Direct Attack Munition (JDAM), GBU-54/56 Laser JDAM και GBU-39/B Small Diameter Bomb1 (SDB1) της Boeing καθώς και το Wind Corrected Munitions Dispenser (WCMD) CBU‐105 της Textron ως επιλογή για τον οπλισμό του KF-X.

To τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης ενός μαχητικού πολλαπλών ρόλων 5ης Γενιάς με χαρακτηριστικά stealth. H ολοκλήρωση των παραπάνω όπλων αέρος-εδάφους, που όλα υπηρετούν ήδη στην πολεμική αεροπορία της Νοτίου Κορέας, θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες με ορίζοντα ολοκλήρωσης 6-7 έτη.

Η ανακοίνωση της κορετατικής αεροπορίας έρχεται μετά την ολοκλήρωση από την γαλλική MBDA του πυραύλου αναχαίτισης πέραν του οπτικού ορίζοντος (BVRAAM) Meteor στο μαχητικό KF-X τον Νοέμβριο του 2019.

Εντός χρονοδιαγράμματος κινείται και η ολοκλήρωση του πυραύλου αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς (SRAAM) IRIS-T της γερμανικής Diehl Defence.

Άλλα συστήματα που συμπληρώνουν τον εξοπλισμό του αεροσκάφους KF-X είναι το ραντάρ ενεργού φάσης (AESA) που αναπτύσσει η νοτιοκορεατική Hanhwa Systems σε συνεργασία με την ισραηλινή Elbit Systems. Η τελευταία προμηθεύει και το σύστημα παρακολούθησης αναγλύφου (terrain following/terrain avoidance – TF/TA). Και τα δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της επομένης εξαετίας βάσει του συμβολαίου αξίας 43 εκατομμυρίων δολαρίων με την Elbit.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis