Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:59 | 12/07/2016

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική στρατιωτική παρουσία υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική, ενώ η αποστολή στρατού εκτός συνόρων αποτελούσε ταμπού υπό το βάρος του παρελθόντος. Ωστόσο φαίνεται ότι οι Γερμανοί κρίνουν ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πολιτικής.

Πλέον η Γερμανία θέλει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στις στρατιωτικές συγκρούσεις κάτι που θα απαιτήσει αύξηση των αμυντικών της δαπανών και ενίσχυση των στρατευμάτων της, σύμφωνα με τα σχέδια για την πρώτη μετά από μια δεκαετία αναθεώρηση της πολιτικής της χώρας για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης που έχει στα χέρια του το Bloomberg, η«αναγέννηση των πολιτικών των κλασσικών δυνάμεων» αυξάνει «τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ κρατών, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της γειτονιάς της, όπως δείχνει το παράδειγμα των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει την Τετάρτη τη συγκεκριμένη πρόταση, λίγες μόλις ημέρες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πολωνία.

Η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ευθύνες και ηγετικό ρόλο, αντανακλώντας «τον αυξημένο ρόλο» της Γερμανίας «στην διεθνή πολιτική ασφαλείας», αναφέρει το έγγραφο, το οποίο στηρίζει επίσης την περαιτέρω συνένωση της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Η τελευταία «λευκή βίβλος» της Γερμανίας, που υιοθετήθηκε το 2006, περιγράφει τη χώρα μόνο ως έναν «αξιόπιστο εταίρο» στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές.

Αν και εκφράζονται προειδοποιήσεις για την ανάγκη στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης και για ενέργειες σε συντονισμό με τους εταίρους της Γερμανίας, το έγγραφο περιγράφει μια μεταβαλλόμενη άποψη ως προς τις εξωτερικές προκλήσεις –από τη Ρωσία μέχρι τους πρόσφυγες- η οποία ήδη ωθεί την Μέρκελ και την κυβέρνησή της προς μια πιο επιθετική στάση. Αυτή περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των Κούρδων μαχητών στο Ιράκ, την παροχή βοήθειας στις αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και την ηγεσία του τάγματος του ΝΑΤΟ που θα αναπτυχθεί στη Λιθουανία στο πλαίσιο της αντίδρασης έναντι του Πούτιν.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθούν κατά 7% φτάνοντας τα 36,6 δισ. ευρώ το 2017 και στη συνέχεια ακόμη περισσότερο.

Η στροφή της Γερμανίας στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ένοπλες δυνάμεις της συντελείται σταδιακά τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ είχε προκαλέσει αίσθηση το 2014, όταν είχε καλέσει τη Γερμανία να αναλάβει τις «στρατιωτικές ευθύνες» που της αναλογούν στις διεθνείς αποστολές και να «καταφέρει να ξεπεράσει τη σκιά της ιστορίας της».

Η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξάλλου, πριν από λίγους μήνες παρέκαμψε τον μέγιστο αριθμό προσωπικού που μπορεί να έχει ο γερμανικός στρατός μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοινώνοντας προσλήψεις κυρίως πολιτικών υπαλλήλων.

 

 

www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis