Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:15 | 22/12/2014

 

Στην ταινία «Zero Dark Thirty», έγινε γνωστή ως «Μάγια», η αναλύτρια της CIA που αφιέρωσε την καριέρα της στον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Στην πραγματική ζωή, ωστόσο, η ιστορία της είναι πολύ πιο περίπλοκη, με εμπλοκή στο σκάνδαλο των βασανισμών υπόπτων για τρομοκρατία.

Τώρα αντιμετωπίζει ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα: Την αποκάλυψη της ταυτότητάς της.

Η ιστοσελίδα «The Intercept» (αποστολή της οποίας είναι, όπως αναφέρει, να παρέχει πρόσβαση στα αρχεία της NSA που αποκάλυψε ο Έντουαρντ Σνόουντεν) βγήκε με τίτλο: Γνωρίστε την Αλφρέντα Μπικόβσκι, την αξιωματικό που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των βασανιστηρίων της CIA.

Αποκάλυψε φαρδιά-πλατιά το όνομα της, που η CIA προσπαθούσε να κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό. Ο λόγος, όπως αναφέρει, για την αποκάλυψη του ονόματος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της CIA, είναι σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η εμπλοκή της και ο βασικός ρόλος που έπαιξε στην παραπλάνηση του Κογκρέσου για τα βασανιστήρια, και η ενεργός δράση της στο πρόγραμμα των βασανιστηρίων (συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της σε βασανιστήρια αθώου κρατούμενου).

Αναφορές στην αναλύτρια και στο ρόλο της στους βασανισμούς υπάρχουν και σε άλλα αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα, με τα περισσότερα ωστόσο να μην αναφέρουν το όνομά της. Το «The New Yorker», την αναφέρει ως «Η άγνωστη βασίλισσα των βασανιστηρίων», ενώ επισημαίνει ότι εξακολουθεί να κατέχει υψηλό αξίωμα στη CIA στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πηγές: businessinsider, The Intercept, huffingtonpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis