Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:30 | 17/06/2019

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει ήδη επιβεβαιώσει την έναρξη των γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Αυτό καταδεικνύει και η μεταφορά τσιμέντου και λάσπης από τουρκικά πλοία προς το γεωτρύπανο, καθώς τα υλικά αυτά είναι απαραίτητα για τη διαδικασία γεώτρησης. Η Λευκωσία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα μέχρι στιγμής την είδηση.

Για την ακρίβεια, δηλώνει πως έχει αντιφατικές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, από τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ο “Πορθητής” έχει ήδη τρυπήσει τον κυπριακό βυθό. Η επόμενη κίνηση της Άγκυρας είναι η γεώτρηση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το έτερο τουρκικό γεωτρύπανο “Γιαβούζ” τον Ιούλιο στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας.

Στο διπλωματικό επίπεδο έχουν ρίξει όλες τους τις δυνάμεις Αθήνα και Λευκωσία, μετά την κίνηση -όπως όλα δείχνουν- της Τουρκίας, να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

[custom:google-ads]

Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν τώρα στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία. Η Κοινή Διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα, άλλωστε, είναι σαφής και ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη γεύση θα δώσει σήμερα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει το απόγευμα, για να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Κυρώσεις, όπως και η ΝΔ νωρίτερα, ζήτησε ο Τσίπρας

Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία εντός διπλωματικών πλαισίων, για την στάση της με τις γεωτρήσεις, ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας χθες, στις δηλώσεις του μετά την τρίωρη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε δύο σημεία. Στο να στείλει ένα «μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της ΕΕ, θα έχει συνέπειες», αλλά και στο να τονίσει ότι οι Ελληνες πρέπει να έχουν «την πλήρη αίσθηση ασφάλειας».

Κατά την διάρκειά του ΚΥΣΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου συμφώνησαν από κοινού να ακολουθήσουν τα βήματα που προβλέπονται από στο πλαίσιο της Ε.Ε., ώστε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, αν επαληθευτούν οι υποψίες, ότι έχει αρχίσει ήδη την γεώτρηση.

«Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, έξω από του Μαξίμου, κάνοντας λόγο για ένδειξη αδυναμίας από πλευράς Τουρκίας, αναφορικά με την προκλητικότητα της γειτονικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο, τόσο ισχυρά, όσο ποτέ άλλοτε» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η ισχυρή αυτή θέση της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, που εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες και διεθνή ερείσματα, έχει επιβεβαιωθεί από διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καταδικάζουν με σαφήνεια τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα».

Από τον Μάιο έθεσε θέμα κυρώσεων ο Μητσοτάκης

Να σημειωθεί ότι για την Τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον περασμένο Μάιο είχε θέσει θέμα κυρώσεων για την Τουρκία. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε πει πως «αν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου με τόσο  απροκάλυπτο τρόπο,  η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία. Και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα προσέλθω στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έτσι ώστε  να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου επί του θέματος, όπως και για την ΚΥΣΕΑ, όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ενημερώθηκαν για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε.

Στο ίδιο μοτίβο ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να προκαλεί με την στάση του. Σε ομιλία του, είπε πως τα εντάλματα σύλληψης από πλευράς Κύπρου, θα πέσουν στο κενό.

«Δεν θα καταφέρετε να συλλάβετε κανέναν», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς στην ανατολική Μεσόγειο, σε αυτά τα νερά στην ΑΟΖ που έχει διαχωριστεί για μας, συνεχίζουμε τις έρευνές μας στην ΑΟΖ μας και θα τις συνεχίσουμε. Έχουμε τέσσερα πλοία, τα δύο από αυτά είναι γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά. Παλαιότερα ψάχναμε να ενοικιάσουμε πλοία και δεν βρίσκαμε, αλλά πλέον είναι πλοία που μας ανήκουν. Το ίδιο κάνουν και εκείνοι. Εάν κάποιοι κάνουν κινήσεις, κι εμείς με όλες τις φρεγάτες μας και αν χρειαστεί μαζί με τα αεροσκάφη μας παίρνουμε τη θέση μας δίπλα σε εκείνα τα πλοία μας και συνεχίζουμε τις εργασίες μας».

Πηγή: iefimerida.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis