Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:38 | 07/10/2015

Ηταν εκείνη που ανέλαβε να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στη Λέσβο για την προσφυγική κρίση.

<p> 	Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν στη Λέσβο ενώ ενημερώνονται από την υποστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη για το προσφυγικό.</p>

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον καγκελάριο της Αυστρίας Β. Φάιμαν στη Λέσβο ενώ ενημερώνονται από την υποστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη για το προσφυγικό.

 

«Θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα για το μεταναστευτικό και όσα συνεχίζεις να κάνεις» της είπε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Κι ήταν μία επιβράβευση για την υποστράτηγο Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία ανέλαβε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας στην πιο δύσκολη στιγμή. Και τα έχει καταφέρει.

Αν και ως «στρατηγός» θα μπορούσε να παραμείνει στο γραφείο της στο αρχηγείο της λεωφόρου Κατεχάκη, για να κάνει από κει τον σχεδιασμό και να δίνει εντολές προς υλοποίηση, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη έσπευσε στα νησιά όπου είχαν φτάσει τα κύματα των προσφύγων, είδε την κατάσταση ιδίοις όμμασι και επιτόπου έδωσε άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που είχαν ανακύψει.

 

Η ταυτοποίηση

Μάλιστα, δεν δίστασε να συμμετέχει στην ταυτοποίηση των Σύρων, βοηθώντας τους συναδέλφους της που -όπως και η ίδια λέει- υπερέβαλαν εαυτόν.

Η υποστράτηγος Ζ.Τσιριγώτη με πρόσφυγες

Η υποστράτηγος Ζ.Τσιριγώτη με πρόσφυγες
 

Η πρώτη γυναίκα «στρατηγός» της Ελληνικής Αστυνομίας κατάφερε να ξεχωρίσει όχι για το φύλο της, αλλά για τη δράση της, αφού ενέπνευσε την ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προσφυγικών ροών που έχει ζήσει η Ελλάδα στην πρόσφατη Ιστορία της...

Καθόλου τυχαίο δεν είναι που στο όνομά της αναφέρεται σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας όταν μιλάει για το μεταναστευτικό -από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τους υπουργούς της υπηρεσιακής και της παρούσας κυβέρνησης και τους δημάρχους της Κω και της Λέσβου- ενώ ακόμη και ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες, που συνήθως κατακεραυνώνει την αστυνομία για την αντιμετώπιση των μεταναστών, επεσήμανε την προσωπική συμβολή της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη στα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν σε Λέσβο και Κω!

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων, όπως την έζησα μέσα από τις ιστορίες που μου διηγήθηκαν. Ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, πονεμένοι, που έφτασαν στη χώρα μας κάτω από αντίξοες συνθήκες. Και από την άλλη, έκρυθμη κατάσταση στα νησιά λόγω συνωστισμού, αναμονής και χρονοβόρας διαδικασίας», δηλώνει στο «Εθνος» η υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, υπεύθυνη του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ.

Μέσα σε λίγες ώρες, η υποστράτηγος με μια «επίλεκτη» ομάδα αξιωματικών του Αλλοδαπών κατάφεραν να στήσουν από μηδενική βάση μηχανισμό ταυτοποίησης. Λειτουργώντας σε δύο βάρδιες -όσο άντεχαν και τα ειδικά μηχανήματα- οι ουρές μειώθηκαν, οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και τελικά τα νησιά «ανάσαναν» από τη μεταφορά των προσφύγων.

 

Το άγχος

Οχι βέβαια χωρίς κόστος, αφού από την ένταση, το άγχος, την αγωνία και την αϋπνία, η υποστράτηγος έχασε -κυριολεκτικά- τη φωνή της για περίπου έναν μήνα!

«Την εμπειρία της διαχείρισης του μεταναστευτικού την απέκτησα από τα χρόνια που υπηρετούσα στη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας (ΔΔΑΣ).

Ειδικά κατά την περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και ευαισθητοποίηση για το θέμα», διηγείται η υποστράτηγος.

«Ομως αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι δεν το περίμενε κανείς. Μέσα σε μία μέρα έφταναν 3 και 4.000 άνθρωποι μόνο σε ένα νησί! Λόγω έλλειψης προσωπικού, οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά, ενώ και το αστυνομικό προσωπικό δεν επαρκούσε, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται ανθρώπινες ψυχές σε τουριστικές περιοχές. Διπλό το κακό δηλαδή!», περιγράφει.

 

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Μάχη στα νησιά και στις Βρυξέλλες

Ούτε μία μέρα διακοπών δεν επεφύλαξε για τον εαυτό της η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Μετά την Κω, η υποστράτηγος πήγε στη Λέσβο, όπου και εκεί έκανε το... θαύμα της ταυτοποιώντας μέσα σε τρεις μέρες περίπου 20.000 πρόσφυγες! Και στα μεσοδιαστήματα, πήγαινε και στις Βρυξέλλες ή στη Χάγη, για να παρουσιάσει την κατάσταση στους Ευρωπαίους που δεν αντιλαμβάνονταν το προσφυγικό κύμα και την έντασή του. «Μα δεν έκανα κάτι εξαιρετικό. Αυτή είναι η δουλειά μου», λέει η υποστράτηγος που δεν χάνει το χαμόγελο από τα χείλη της. Για όλους όσοι τη βοήθησαν σε αυτό το δύσκολο έργο, έχει να πει ένα ευχαριστώ, για όλους τους συνεργάτες της που δούλεψαν σκληρά, αναφέρεται προσωπικά, όπως και στους τοπικούς φορείς που συνεργάστηκαν. «Οταν φοράς τα αδαμάντινα αστέρια (σ.σ.: τα «παράσημα» των ανώτερων βαθμών της ιεραρχίας) δεν αρκεί να δουλεύεις σκληρά, να καθοδηγείς και να προστατεύεις το προσωπικό σου, αλλά και να το εμπνέεις», τόνισε η υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ - ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

ethnos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis