Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:59 | 13/07/2016
H Καπετάνισσα Radhika Menon, πλοίαρχος του πλοίου μεταφοράς προϊόντων πετρελαίου Sampurna Swarajya, πρόκειται να λάβει το βραβείο 2016 Εξαιρετικής Γενναιότητας στη Θάλασσα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για για το ρόλο της στη δραματική διάσωση επτά ψαράδων από ένα ναυάγιο αλιευτικού σκάφους υπό ταραχώδεις καιρικές συνθήκες.
 
Το Συμβούλιο του ΙΜΟ, στην συνάντηση για την 116η σύνοδό του στο Λονδίνο, ενέκρινε την απόφαση μιας ειδικής ομάδας κριτών ότι η καπετάνισσα Menon επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα και θάρρος καθοδηγώντας τη δύσκολη επιχείρηση διάσωσης στον Κόλπο της Βεγγάλης, τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
Η καπ. Menon προτάθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας, για τη διάσωση των επτά ψαράδων από το αλιευτικό σκάφος Durgamma, το οποίο παρέπαιε μετά από μηχανική βλάβη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, επιβιώνοντας χωρίς νερό και με ελάχιστα αποθέματα ξηράς τροφής.
Εν μέσω κυμάτων που ξεπερνούσαν τα 7 μέτρα, ανέμους άνω των 60 κόμβων και δυνατή βροχή, στις 22 Ιουνίου, ο ανθυποπλοίαρχος στο Sampurna Swarajya εντόπισε τη βάρκα 2,5 χιλιόμετρα μακριά, στα ανοικτά των ακτών της Gopalpur, στην πολιτεία της Ορίσας.
 
Η Menon διέταξε αμέσως μια επιχείρηση διάσωσης. Χρειάστηκαν τρεις επίπονες προσπάθειες υπό λυσσαλέα βροχή και θαλασσοταραχή ώστε οι επτά αδύναμη και λιμοκτονούντες ψαράδες, ηλικίας 15-50 ετών, να μεταφερθούν στην ασφάλεια του πλοίου. Οι οικογένειές τους είχαν ήδη αρχίσει να τους θεωρούν χαμένους στη θάλασσα, αλλά χάρη στη διάσωση, υπό την καθοδήγηση της Καπετάνισσας Menon, επανενώθηκαν με τους αγαπημένους τους λίγες ημέρες αργότερα.
Η Menon είναι η πρώτη γυναίκα καπετάνιος του Ινδικού Εμπορικού Ναυτικού και θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα λάβει το βραβείο του ΙΜΟ για επίδειξη Εξαιρετικής Γενναιότητας στη θάλασσα, επικρατώντας των άλλων 23 υποψηφιοτήτων.
Η τελετή απονομής αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του IMO, στις 21 Νοεμβρίου, στο τέλος της πρώτης ημέρας της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας (MSC).
 
Αυτό το ετήσιο βραβείο θεσπίστηκε από τον ΙΜΟ για να παρέχει διεθνή αναγνώριση για εκείνους που, με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, εκτελούν πράξεις εξαιρετικής ανδρείας, εμφανίζοντας εξαιρετικό κουράγιο στην προσπάθειά του να σώσουν ζωές στη θάλασσα ή στην προσπάθεια τους να προλάβουν ή να μετριάσουν βλάβες στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τιμητικών διακρίσεων: πρώτον, το ίδιο το βραβείο, για τον υποψήφιο που κρίνεται ότι έχει πραγματοποιήσει την πιο εξαιρετική πράξη γενναιότητας μεταξύ αυτών που περιγράφονται. Δεύτερον, τις Βεβαιώσεις Επαίνου (Certificates of Commendation) που απονέμονται σε υποψηφίους οι οποίοι έχουν διαπράξει πράξεις εξαιρετικής γενναιότητας. Και, τρίτον, τους Τίτλους Επαίνου (Letters of Commendation) που αποστέλλονται στους υποψήφιους που κρίνονται ότι αξίζουν κάποιας ειδικής αναγνώρισης για αξιέπαινες ενέργειες.
 
 
 
portcity.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis