Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:28 | 06/01/2017

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από χθες τα ξημερώματα η καταδικασμένη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και σύντροφος του αναρχικού - τρομοκράτη Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα. Εντοπίστηκε μαζί με το ανήλικο παιδί της σε σπίτι επί της οδού Ζαΐμη στην Ηλιούπολη και συνελήφθη κατά τη διάρκεια μυστικής επιχείρησης που οργάνωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και συνέδραμε κλιμάκιο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη της χάρη σε μαρτυρία πληροφοριοδότη, που πέρασε το κατώφλι της ΓΑΔΑ πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και παρείχε κρίσιμα στοιχεία για τις κινήσεις της καταζητούμενης, λαμβάνοντας εγγυήσεις για την εκταμίευση του ποσού της επικήρυξης.


Η έφοδος στο διαμέρισμα - κρησφύγετο έγινε στις 6.15 το πρωί και εκτυλίχθηκε δίχως απρόοπτα, καθώς η 48χρονη δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση. Αντίθετα, φέρεται να ζήτησε από τους αστυνομικούς να προστατεύσουν τον ηλικίας περίπου 5 ετών γιο της. Στο διαμέρισμά της βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών που πιθανολογείται ότι θα αποτελούσαν στόχους μελλοντικών τρομοκρατικών επιθέσεων. Τα δεδομένα αναλύονται εξονυχιστικά.

Σε παράλληλη αστυνομική επιχείρηση χθες συνελήφθη μια 25χρονη κοπέλα, που φέρεται να υπέθαλπε τη Ρούπα. Εντοπίστηκε στις 7 π.μ. σε διαμέρισμα επί της οδού Αθανασίου Διάκου στον Αγιο Δημήτριο. Η διασύνδεσή της με τη Ρούπα αποκαλύφθηκε το διάστημα που το σπίτι-κρυψώνας της Ηλιούπολης βρισκόταν υπό επιτήρηση από μυστικούς αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η νεαρή κοπέλα ήταν «άγνωστη» στην ΕΛ.ΑΣ. καθώς, όπως διευκρινίστηκε χθες, δεν είχε ποτέ στο παρελθόν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, φέρεται να εκτελούσε χρέη babysitter, κρατώντας τον πεντάχρονο γιο της Ρούπα όταν εκείνη έλειπε από το σπίτι. Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε ενεργό συμμετοχή στη δράση της Ρούπα, το διάστημα που διέφευγε.

Παράλληλα με τις επιχειρήσεις σε Ηλιούπολη και Αγιο Δημήτριο, αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να έχει συμμετοχή σε ένοπλες ληστείες και –κατά πληροφορίες– συνδέεται με την Πόλα Ρούπα. Εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στη Νέα Σμύρνη και τη στιγμή της σύλληψης βρέθηκαν στην κατοχή του ένα πιστόλι και μία χειροβομβίδα. Πρόκειται για αντιεξουσιαστή που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην απαγωγή Μυλωνά, που είχε οργανωθεί από τον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα. Πρόσφατη έρευνα της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής έφερε στο φως στοιχεία και για πιθανή συμμετοχή του στην ένοπλη ληστεία τράπεζας στη Μαλεσίνα, μαζί με τη Ρούπα. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει –επισήμως τουλάχιστον– την πληροφορία ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο οδήγησε τις διωκτικές αρχές στα ίχνη της επικηρυγμένης με ένα εκατομμύριο ευρώ Ρούπα.

Τις μεσημεριανές ώρες χθες, στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν τη σύλληψη της 48χρονης τρομοκράτισσας, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε έφοδο και σε γκαράζ στην περιοχή του Αλίμου, όπου –σύμφωνα με πληροφορίες– εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά. Βρέθηκαν ακόμη δύο κλεμμένα Ι.Χ., ένα ασημί Golf κι ένα Huyndai. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, πάντως, δεν είχαν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα ευρήματα της έρευνας. Μετά τη σύλληψή τους, οι δύο γυναίκες οδηγήθηκαν στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, στον 12ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, ενώ ο ανήλικος τέθηκε –τυπικά– υπό την προστασία του εισαγγελέα Ανηλίκων και φιλοξενήθηκε προσωρινά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων. Χθες το μεσημέρι, η μητέρα και η αδελφή της 48χρονης μετέβησαν στην εισαγγελία Ανηλίκων ζητώντας να πάρουν υπό την προστασία τους τον πεντάχρονο γιο της. Ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης, που ήταν παρών, κατήγγειλε καθυστερήσεις στη διαδικασία. Εις βάρος της Ρούπα εκκρεμεί από το 2013 ποινή φυλάκισης 50 ετών για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» καθώς και ένταλμα σύλληψης του ανακριτή για ενέργειες της Ρούπα το διάστημα επαναδραστηριοποίησης της οργάνωσης, το 2014.

Το παιδί της Ρουπα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων  με απόφαση της εισαγγελέως Ανηλίκων. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξεταστεί αίτημα των συγγενών και του δικηγόρου της Ρουπα (Φραγκισκου Ραγκουση) που ζητούν άμεσα να δωθεί η επιμέλεια είτε στην αδελφή της Πολας Ρουπα, είτε στη μητέρα της.

Εύκολη αναγνώριση από αστυνομικούς

Για περισσότερο από ένα χρόνο ζούσε μαζί με τον ανήλικο γιο της στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη η μέχρι πρότινος καταζητούμενη για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» Πόλα Ρούπα.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι μετά τη φυγή της από το σπίτι της οδού Υψηλάντου στην Πεύκη (λίγο καιρό μετά τη σύλληψη του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη στο Μοναστηράκι, το καλοκαίρι του 2014) η 48χρονη βρήκε καταφύγιο μαζί με τον ανήλικο γιο της στην Ηλιούπολη. Περίοικοι που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι την έβλεπαν εδώ και αρκετούς μήνες να μπαινοβγαίνει στο σπίτι, δίχως πάντως να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για την καταζητούμενη τρομοκράτισσα. Πιθανολογείται ότι το σπίτι της οδού Ζαΐμη είχε μισθωθεί με πλαστά στοιχεία ταυτότητας είτε από την ίδια τη Ρούπα είτε από άτομο που μετείχε στην ομάδα υποστήριξής της.

Ανώτατος αξιωματικός που ερωτήθηκε σχετικά υποστήριξε πως η ΕΛ.ΑΣ. είχε το τελευταίο διάστημα ενδείξεις και πληροφορίες ότι η 48χρονη έμενε και κινούνταν στα νότια προάστια, καθώς και ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αναζητήσεις της Αντιτρομοκρατικής είχαν εστιαστεί στην Ηλιούπολη και ένα - δύο όμορους δήμους. Το διαμέρισμα της Ζαΐμη παρακολουθείτο για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα, η Ρούπα εθεάθη να μπαινοβγαίνει στο σπίτι και αναγνωρίστηκε από τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής, που κατέγραφαν με τεχνικά μέσα τις κινήσεις της. Αναγνωρίστηκε με σχετική ευκολία καθώς δεν είχε αλλοιώσει σημαντικά την εξωτερική της εμφάνιση (είχε κοντά καστανά μαλλιά) και όπως διευκρίνιζαν οι αστυνομικοί, «η ταυτοποίησή της ήταν αρκετά εύκολη».

Η απόφαση για την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης. Θεωρείται βέβαιο ότι το διάστημα που διήρκεσε η μυστική έρευνα, αστυνομικοί κατέγραψαν τις κινήσεις ότι μόνο της Ρούπα αλλά και των ατόμων που μετείχαν στο δίκτυο υποστήριξής της. Ετσι, μόνο τυχαία δεν μπορούν να θεωρηθούν η ταυτόχρονη σύλληψη της 25χρονης κοπέλας που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία, ο εντοπισμός γκαράζ - γιάφκας στον Αλιμο αλλά και η σύλληψη ενός 37χρονου άνδρα, ο οποίος ενέχεται σε υποθέσεις ενόπλων ληστειών και –μολονότι διαψεύστηκε– φέρεται να συνδέεται με τη Ρούπα.

Εξονυχιστική έρευνα

Στο σπίτι της οδού Ζαΐμη βρέθηκε ένα πιστόλι που πιθανολογείται ότι είχε στην κατοχή της η Ρούπα για την προσωπική της «ασφάλεια» καθώς και έντυπο υλικό, που κατά πληροφορίες παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον. Το διαμέρισμα αναμένεται να ερευνηθεί εξονυχιστικά από συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να συλλεγούν δακτυλικά αποτυπώματα και υπολείμματα γενετικού υλικού όλων όσοι βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και στο διαμέρισμα της 25χρονης στην οδό Αθανασίου Διάκου αλλά και στο γκαράζ της οδού Κύπρου στον Αλιμο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκαν κρυμμένος οπλισμός και δύο κλεμμένα αυτοκίνητα.

Στα ίχνη συνεργών

Οι έρευνες –εκτιμούν οι αστυνομικοί– θα αποκαλύψουν το δίκτυο συνεργών της Ρούπα, που συμμετείχαν μαζί με τη 48χρονη σε ένοπλες ληστείες αλλά και τρομοκρατικές ενέργειες. Μάλιστα, στο γκαράζ - γιάφκα του Αλίμου δεν αποκλείεται να υπάρχουν κομμάτια του «παζλ» της επαναδραστηριοποίησης του «Επαναστατικού Αγώνα» και οργανώσεων-δορυφόρων του, όπως η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Εξάλλου, τόσο μετά τη βομβιστική επίθεση στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής (Απρίλιος 2014) όσο και έπειτα από ενέργειες που πραγματοποίησε η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής επισήμαιναν την πιθανή ύπαρξη κρησφύγετου - γκαράζ, το οποίο ωστόσο δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν. Πανομοιότυπη τακτική είχαν ακολουθήσει τα μέλη της «πρώτης γενιάς» του «Επαναστατικού Αγώνα» καθώς μία από τις γιάφκες της οργάνωσης μέσα στην οποία υπήρχαν πολεμοφόδια και κλεμμένα οχήματα είχε βρεθεί σε γκαράζ στον Καρέα.

Οι καταδίκες και τα εντάλματα που εκκρεμούσαν

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα κρατηθεί η 48χρονη Πόλα Ρούπα, η οποία χθες οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών προκειμένου να εκτελεστούν οι δύο καταδικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν εις βάρος της, αλλά και τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος εκείνης και του συντρόφου της Νίκου Μαζιώτη αναφορικά με την παραβίαση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί.

Ως προς τις καταδικαστικές αποφάσεις, η πρώτη εκδόθηκε το 2013 από το Ε΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και αφορά την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα». Στη Ρούπα είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών (εκτιτέα 25 έτη). Η δεύτερη απόφαση εκδόθηκε το 2016 από το ΣΤ΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών που της επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών (εκτιτέα 10 έτη), σχετικά με έκρηξη αυτόματου μηχανισμού στις 10 Απριλίου 2014 έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ευθύνη για την έκρηξη είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Πιθανότατα, τις επόμενες ημέρες η Πόλα Ρούπα θα οδηγηθεί εκ νέου ενώπιον της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση απόπειρας απελευθέρωσης εγκλείστων από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο τον Φεβρουάριο του 2016. Στο πλαίσιο της προανάκρισης για τη συγκεκριμένη υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες ενώπιον της εισαγγελέως εκτελέσεως ποινών η Πόλα Ρούπα αναφέρθηκε μόνο στο θέμα του ανήλικου παιδιού της και ζήτησε να μη βρίσκεται στο νοσοκομείο, αλλά να αναλάβει τη φροντίδα του η μητέρα της και η αδελφή της.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

 www.kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis