Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:20 | 21/09/2018

Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, οποιοσδήποτε αστυνομικός του Σικάγο σημαδεύει κάποιον κατά τη διάρκεια σύλληψης ή ελέγχου στο δρόμο θα πρέπει να ενημερώνει τους ραδιοτηλεοπτικούς αποστολείς για το συμβάν, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης του Δημάρχου Ραμ Εμανουέλ και του Γραφείου της Γενικού Εισαγγελέα Λίζα Μαντζάν.

Οι αστυνομικοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν αναφορά για τη χρήση βίας, όπως κάνουν όταν χρησιμοποιούν Taser, αλλά οι επόπτες θα πρέπει να αναθεωρούν το κάθε περιστατικό και θα το καταγραφούν στα δεδομένα της πόλης. Το τμήμα θα πρέπει επίσης να εκπαιδευτεί σχετικά με το πότε είναι απαραίτητο να παρουσιάζει όπλο.

[custom:google-ads]

Οι αξιωματικοί Madigan και του Emanuel έχουν ήδη προσπαθήσει να φέρουν ομοσπονδιακή δικαστική εποπτεία στο τμήμα, μια διαδικασία που πυροδοτήθηκε σχεδόν πριν από τρία χρόνια από ένα βίντεο που δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί τον έφηβο Laquan McDonald 16 φορές. Οι δικηγόροι τους εργάζονται για ένα διάταγμα συγκατάθεσης - ένα δικαστικό διάταγμα που επιβάλλεται από έναν ομοσπονδιακό δικαστή - που αποσκοπεί στη σύσφιγξη των κανόνων χρήσης βίας και στην ενίσχυση της εποπτείας και της πειθαρχίας, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Ο Emanuel και ο Madigan εξέδωσαν μια προτεινόμενη εντολή 232 σελίδων τον Ιούλιο, αλλά συνέχισαν να διαπραγματεύονται το ζήτημα. Ο Madigan είπε ότι το τμήμα πρέπει να παρακολουθεί τα επεισόδια για να διασφαλίσει ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί τα όπλα κατάλληλα, ενώ άλλοι αστυνομικοί υπάλληλοι υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κάνει τους αστυνομικούς να διστάσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Οι δικηγόροι για ομάδες ακτιβιστών που εμπλέκονται στη διαταγή της απόφασης περί συγκατάθεσης εξέφρασαν προσωρινά επαίνους για τη συμφωνία, ενώ εξέφρασαν ερωτήματα σχετικά με την πληρότητα και την προσβασιμότητα των δεδομένων που τελικά θα διατηρούνται. Οι δικηγόροι σημείωσαν ότι τα διατάγματα περί συγκατάθεσης που διέπουν τα αστυνομικά τμήματα σε άλλες πόλεις χαρακτηρίζουν το όπλο ως σοβαρή χρήση βίας απαιτώντας συγκριτικά εκτενή τεκμηρίωση.

"Αν είναι απαραίτητο να σημαδέψετε κάποιον άνθρωπο με όπλο, κάτι που αποτελεί μια εξαιρετικά σοβαρή χρήση βίας, είναι αρκετά σημαντικό να τεκμηριώνετε και γιατί το κάνετε", δήλωσε ο Craig Futterman, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγου που ασχολείται με τη δικαστική διαδικασία.

Επιπλέομ, ο Futterman και η Karen Sheley, δικηγόροι της αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών του Ιλλινόις, περιέγραψαν τη συμφωνία ως ένα βήμα προς τα εμπρός.

Ο Madigan είπε ότι η συμφωνία εξασφαλίζει ότι τα περιστατικά θα καταγραφούν χωρίς να διακυβεύεται πάντως η ασφάλεια των αξιωματικών.

"Δεν υπάρχει τίποτα στο σχέδιο διάταξης συγκατάθεσης ... που εμποδίζει έναν αξιωματικό να αμυνθεί", δήλωσε στην Chicago Tribune.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής Eddie Johnson δήλωσε στην Tribune ότι ποτέ δεν ήταν εναντίον αυτής της θέσης αλλά ότι δεν ήθελε να επιβαρύνει υπερβολικά τους αστυνομικούς που ήδη έχουν να συμπληρώσουν πολλές εκθέσεις. Σημείωσε ότι οι αξιωματικοί που κάνουν γραφειοκρατία δεν περιπολούν γειτονιές.

 

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εξαφανίσουμε τους αστυνομικούς από τις προκλητικές περιοχές", είπε.

Το κύριο αστυνομικό σωματείο της πόλης, το Στρατιωτικό Αστυνομικό Τάγμα του Σικάγου, έχει αντιταχθεί στο διάταγμα συγκατάθεσης και ο Πρόεδρος Κέβιν Γκράχαμ δήλωσε ότι μια τέτοια εντολή θα έθετε σε κίνδυνο τους αξιωματικούς.

Οι δικηγόροι των Emanuel και Madigan εργάζονται πάνω σε ένα νέο σχέδιο της πρότασης που θα υποβληθεί στον περιφερειακό δικαστή Robert Dow. Μόλις κατατεθεί, ο Dow σχεδιάζει να λάβει γραπτά σχόλια και να πραγματοποιήσει ακροάσεις τον Οκτώβριο σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το τελικό διάταγμα.

Με πληροφορίες από το www.policeone.com.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis