Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 16/07/2018

Καλοκαίρι του 2014 και κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναζητούν σε κάθε πιθανό και απίθανο σημείο κάποιο ίχνος του Νίκου Μαζιώτη. Εκείνη την περίοδο, τέσσερις μήνες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα (σ.σ. έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην οδό Αμερικής) έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα» είναι ο νούμερο ένα καταζητούμενος.

[custom:google-ads]

Το ημερολόγιο δείχνει 16 Ιουλίου και ένας ύποπτος άνδρας -που μοιάζει αρκετά με τον ηγέτη του ένοπλου αντάρτικου πόλης- εντοπίζεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Αγίας Ειρήνης. Οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ ζητούν τη συνδρομή συναδέλφων τους της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. προκειμένου να τον ελέγξουν, καθώς το σημείο είναι γεμάτο από απλούς περαστικούς. Αυτή τουλάχιστον είναι η επίσημη εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ., καθώς -όπως κάθε φορά όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά- κυκλοφόρησαν στη συνέχεια διάφορα σενάρια. Ο Μαζιώτης αντιλαμβάνεται τους δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και επιχειρεί να αποφύγει την επαφή μαζί τους. Όταν καταλαβαίνει ότι είναι εκεί γι’ αυτόν, βγάζει ένα πιστόλι USP και πυροβολεί μία φορά προς το μέρος τους, αρχίζοντας να τρέψει προς την πλατεία Μοναστηρακίου.

Πυροβόλησε άλλες εφτά φορές

Η περιοχή έχει γεμίσει αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά- οι οποίοι επιχειρούν να εγκλωβίσουν τον αρχηγό του «Επαναστατικού Αγώνα». Ο Μαζιώτης φτάνει στην πλατεία και βλέποντας τους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να τον κυκλώνουν πυροβολεί πέντε φορές εναντίον τους. Στη συνέχεια ανεβαίνει την οδό Μητροπόλεως και μπροστά στο νούμερο 44, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να διαφύγει της σύλληψης, πυροβολεί άλλες δύο φορές εναντίον των αστυνομικών. Τότε, ένας απ’ αυτούς ανοίγει πυρ εναντίον του Νίκου Μαζιώτη και με μία σφαίρα τον πετυχαίνει στον αριστερό βραχίονα. Ο ηγέτης του ένοπλου αντάρτικου πόλεως μεταφέρεται στον «Ευαγγελισμό», χειρουργείται και παραμένει στο νοσοκομείο φρουρούμενος έως ότου οδηγηθεί στις φυλακές. Πάνω του θα βρεθεί και μία πλαστή ταυτότητα στο όνομα Μιχάλης Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας γεννηθείς το 1977 στην Αθήνα, με τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, να αναφέρει πως με αυτό το όνομα είχε αγοράσει αυτοκίνητο το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία της Αγροτικής Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας τον Μάρτιο του 2014.

Θραύσματα από τις σφαίρες του πιστολιού USP που χρησιμοποίησε τραυματίζουν ελαφρά δύο τουρίστες, έναν Αυστραλό και έναν Γερμανό που απολάμβαναν μέχρι εκείνη την ώρα τη βόλτα τους στην Αθήνα. Σφαίρες δέχθηκε κι ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ., που κλήθηκε να συνδράμει στην επιχείρηση. Η μία τον βρίσκει στον αριστερό μηρό, προκαλώντας τους ένα επιπόλαιο διαμπερές τραύμα, η δεύτερη καρφώνεται -στο σημείο της κοιλιακής χώρας- στο αλεξίσφαιρο που φοράει, αφήνοντας του απλά έναν μώλωπα.

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει εκείνη την εποχή η σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα» είχε επικηρυχθεί με 1.000.000 ευρώ -έχοντας καταδικαστεί σε κάθειρξη 50 ετών- όντας φυγόδικος από τον Ιούλιο του 2012. Για μήνες «έσπαγαν» τα τηλέφωνα στη ΓΑΔΑ από υποψήφιους... πληροφοριοδότες, που «κάπου τον είχαν δει» αλλά στην πραγματικότητα δεν γνώριζαν τίποτα, παρά μόνο ήλπιζαν να πάρουν έστω κι ένας μέρος από το χρηματικό ποσό. Το μόνο που κατάφερναν -όσοι τέλος πάντων έδειχναν πειστικοί- ήταν να μπερδέψουν και να καθυστερήσουν τις έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

reader.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis