Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:41 | 27/01/2017

Στην εκ νέου υποβολή αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μέτα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία προχωρούν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους «8» στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Χουριέτ το αίτημα θα υποβληθεί βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην γεμάτη απειλές ανακοίνωσή του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο».

Την Πέμπτη τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Ίντερμπολ πλέον αναζητά τους οχτώ πραξικοπηματίες που την 15η Ιουλίου του 2016 δραπέτευσαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Οι αρεοπαγίτες με την απόφασή του δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

 

www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis