Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:55 | 25/07/2015

Τον Ιούνιο, ένας έξυπνος νεαρός που θα γινόταν σύντομα ασκούμενος στη Deutsche Bank ετοιμαζόταν για το πρώτο του καλοκαίρι στη Γουόλ Στριτ. Ηξερε σε τι έμπλεκε.

«Απαίσια ωράρια», είχε πει στο Business Insider. Είχε δίκιο. Την πρώτη ημέρα στη δουλειά, αυτός ο 21χρονος εργαζόταν από τις 8 το πρωί έως τις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα. Δεν είναι ο μόνος.

Οι περισσότεροι ασκούμενοι στις επενδυτικές τράπεζες στρατολογούνται στην πρώτη χρονιά τους στο κολέγιο για θερινά προγράμματα 10 εβδομάδων στη Γουόλ Στριτ. Αν επιτύχουν, συνήθως τους προσφέρουν διετή συνεργασία ως αναλυτές, ή θέσεις πλήρους απασχόλησης στις τράπεζες. Οι συνθήκες είναι πολύ ανταγωνιστικές, καθώς αυτό θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για μία καριέρα στις τράπεζες και τα hedge funds.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει 90-100 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, γεμάτες με ασφυκτικές διορίες για κάθε τι που τους ανατίθεται. Θεωρείται φυσιολογικό για τους ασκούμενους να έχουν sleeping bag κάτω από τα γραφεία τους και να περνούν εκεί αρκετές νύχτες.

Τον Αύγουστο του 2013 όμως, ένας ξαφνικός θάνατος αποκάλυψε τη βαναυσότητα όλων αυτών. Ενας ασκούμενος από το Λονδίνο, στην Bank of America, βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του. Αν και ο θάνατός του αποδόθηκε σε φυσιολογικά αίτια, προκάλεσε ερωτήματα για τους νεαρούς που δουλεύουν τρομακτικό αριθμό ωρών στη Γουόλ Στριτ. Αυτό οδήγησε σε μία προσπάθεια από τις τράπεζες να αλλάξουν τους όρους της άσκησης. Δύο χρόνια αργότερα, οι ασκούμενοι θα πουν ότι η δουλειά δεν είναι όσο σκληρή περίμεναν. Ομως, για κάποιον εξωτερικό παρατηρητή, η ζωή των περισσοτέρων από αυτούς είναι παρανοϊκή.

Μετά από το σοκαριστικό θάνατο, η Goldman Sachs απαγόρευσε την παραμονή στα γραφεία το Σάββατο για τους ασκούμενους και τους αναλυτές, ενώ τις καθημερινές θα πρέπει να είναι εκτός κτιρίου από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί. Τον ίδιο κανόνα περίπου (από τα μεσάνυχτα ως τις 9 π.μ.) υιοθέτησε και η Bank of America, ου οι ασκούμενοι δεν προβλέπεται να εργάζονται τα σαββατοκύριακα, ενώ στη Citigroup και την Credit Suisse επίσης υπάρχει σαββατιάτικη «απαγόρευση» και στην Deutsche Bank προσφέρονται δύο σαββατοκύριακα το μήνα και στην JP Morgan ένα.

Στην πράξη όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ενας ασκούμενος στην Morgan Stanley ανέφερε στο Business Insider ότι ακόμη οι ώρες δουλειάς είναι... ατελείωτες. Κάποιοι υπερβάλουν, λέει. «Δηλώνουν ότι δουλεύουν 110 ώρες την εβδομάδα και σκέφτεσαι αυτόματα ''Σκάσε, δούλεψες μόνο 90 ώρες''», δήλωσε.

Βέβαια, οι 90 ώρες την εβδομάδα παραμένουν σχεδόν οι διπλάσιες από τη μέση εργασιακή εβδομάδα στις ΗΠΑ. Και παρά τις νέες πολιτικές, οι περισσότεροι ασκούμενοι ακόμη νιώθουν ότι πρέπει να ακολουθήσουν τον κανόνα «έρχεσαι πρώτος, φεύγεις τελευταίος από το γραφείο».

Ετσι, συχνά βρίσκουν τρόπους παράκαμψης των κανονισμών που υιοθετήθηκαν για να τους προστατεύουν. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ένας ασκούμενος της Citigroup, συχνά μπορούν να δουλέψουν το Σάββατο, αρκεί να πάρουν τη σχετική έγκριση του μάνατζερ ή του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού.

http://www.iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis