Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:46 | 03/12/2017

Επιμέλεια: ΚΑΡΔΙΑΣΜΕΝΟΣ Μιχαήλ, ΤΣΟΚΑΝΑΡΙΔΗΣ Ιωάννης, ΑΛΕΞΙΟΥ Κωνσταντίνος, ΔΟΥΒΛΗΣ Απόστολος ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ Σπυρίδων, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεώργιος, ΤΖΑΝΗΣ Αντώνιος, ΤΖΕΡΑΒΙΝΗΣ Σπυρίδων, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος

«Βαρέσαμε διάλυση και αυτό δεν παίρνει ανάλυση…»!!!

Οι στίχοι του λαϊκού άσματος εκφράζουν απόλυτα την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην υπηρεσία μας. Η αποψίλωση της Υ.ΜΕ.Τ. σε προσωπικό τα τελευταία δύο χρόνια, η απαράδεκτη τροποποίηση του Π.Δ. που απαγορεύει την ενίσχυση της Δ.Α.Ε. με νεοεξερχόμενους Aστυφύλακες και ο παραλογισμός στις απαιτήσεις της Γ.Α.Δ.Α. από την υπηρεσία μας τον τελευταίο μήνα, μας έχουν οδηγήσει σε τέλμα. Οι προβλεπόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις του προσωπικού χορηγούνται με τεράστια δυσκολία, σε μία περίοδο που υπάρχουν ελάχιστοι αδειούχοι συνάδελφοι και για να επιτευχθεί η χορήγησή τους οι διμοιρίες απαρτίζονται από πολύ μικρό αριθμό συναδέλφων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταπόνηση του προσωπικού, καθώς πρέπει οι συνάδελφοι σε όλα τα σημεία να εκτελούν υπηρεσία πολλές ώρες όρθιοι, φορτωμένοι με τα δημόσια είδη και πολλούς κινδύνους για την ασφάλειά τους.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι όσον αφορά τον παραλογισμό των απαιτήσεων της Γ.Α.Δ.Α., έχουμε παρατηρήσει τον τελευταίο μήνα και κυρίως από τον Αναπληρωτή Γ.Α.Δ.Α. να ζητάει σχεδόν καθημερινά περισσότερες από τις προβλεπόμενες από το Π.Δ. διμοιρίες. Πολλές φορές μάλιστα, αυτό συμβαίνει μετά την έκδοση της υπηρεσίας και έχει ως αποτέλεσμα τη διατάραξη του προγραμματισμού της ζωής των συναδέλφων. Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο να δίνει το δικαίωμα η Γ.Α.Δ.Α. στο φρούραρχο της Βουλής να ορίζει πως θα εκτελεί υπηρεσία η διμοιρία της Βουλής. Αναφορικά με τη διμοιρία της Βουλής θα αναφέρουμε απλά ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με χειροβομβίδα στη Γαλλική Πρεσβεία η Γ.Α.Δ.Α. είχε δώσει εντολή το λεωφορείο της διμοιρίας που εκτελεί υπηρεσία στη Βουλή να σταθμεύει στο θέατρο Καρέζη και όχι στη Βασ. Σοφίας για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μετά την απαίτηση του φρουράρχου της Βουλής, τον τελευταίο μήνα το λεωφορείο της διμοιρίας επανήλθε, με εντολή της Γ.Α.Δ.Α., στην εσοχή της Βουλής στη Βασ. Σοφίας και τρεις συνάδελφοι της διμοιρίας απαιτείται να εκτελούν υπηρεσία έξω από το φυλάκιο της Βουλής, ακάλυπτοι και απροστάτευτοι από τις διεστραμμένες ορέξεις του κάθε παράφρονα τρομοκράτη. Προφανώς για κάποιους έχει μεγαλύτερη σημασία η ασφάλεια της Βουλής από τη ζωή των συναδέλφων.

Απ’ ότι μαθαίνουμε, στη διαταγή του Αρχηγείου προς όλες τις υπηρεσίες, οι αιτήσεις για απόσπαση συναδέλφων στη Δ.Α.Ε. ήταν ελάχιστες. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι επιτακτική η αλλαγή του Π.Δ. για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες, καθώς καθημερινά συναντούμε στα μέτρα νέους Αστυφύλακες, οι οποίοι επιθυμούν να αποσπαστούν στην Υ.ΜΕ.Τ. αλλά δεν έχουν το δικαίωμα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι μαθηματικά βέβαιο ότι η υπηρεσία οδεύει προς κλείσιμο, καθώς και οι τελευταίοι συνάδελφοι που έχουν απομείνει θα φύγουν, αφού βλέπουν ότι υπάρχει έλλειψη σεβασμού στο έργο τους και κάποιοι τους αντιμετωπίζουν σαν είλωτες.

Το έχουμε γράψει πολλάκις ότι πρέπει να αναθεωρηθούν τα σχέδια για τα μέτρα στα γήπεδα, καθώς διαρκώς βλέπουμε επεισόδια από στρατιές χούλιγκαν που έχουν ως αποτέλεσμα τους τραυματισμούς συναδέλφων, μόνο και μόνο για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Π.Α.Ε. και κάποιων Αξιωματικών, που προβλέπουν σε μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Έχουμε τονίσει, επανειλημμένως, ότι σε μεγάλα γεγονότα όπου απαιτούνται πολλές διμοιρίες πρέπει να γίνεται σωστός προγραμματισμός και διαχείριση των δυνάμεων, τόσο ως προς την ώρα ανάληψης υπηρεσίας των διμοιριών, όσο και προς τον τρόπο εκτέλεσης υπηρεσίας αυτών. Το αναφέρουμε γιατί διαπιστώσαμε πρόσφατα στο δικαστήριο της Ηριάννας και στα μέτρα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου τις διμοιρίες να αναλαμβάνουν πολύ νωρίς υπηρεσία χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να εκτελέσουν 12,13 ή και 15 ώρες υπηρεσία χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι συνάδελφοι εκτελούσαν υπηρεσία 13 ώρες σε πεδίο μάχης. Ζητούμε λοιπόν ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου και της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου να γίνει τμηματική προσέλευση των διμοιριών και σταδιακή αντικατάσταση των διμοιριών που θα έχουν εμπλακεί σε επεισόδια και θα έχουν επιβαρυνθεί.

Μιας κι αναφέραμε για το δικαστήριο της Ηριάννας, θεωρούμε αδιανόητο κάποιοι να έχουν διαλύσει την αίθουσα της δίκης μετά την απόφαση και να μην έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις.

Για τα οχήματα της υπηρεσίας μας, που πλέον βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να γράφουμε αλλά αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Καλοριφέρ δεν λειτουργούν στα περιπολικά – νεκροφόρες, οι κλούβες μπάζουν νερά, αλλά κανείς δεν συγκινείται. Οι φωτογραφίες είναι όλα τα λεφτά.

Όλα τα παραπάνω έχουν επανειλημμένως τεθεί και στη διοίκηση της υπηρεσίας μας αλλά και της Δ.Α.Ε.Α. αλλά φως δεν βλέπουμε στον ορίζοντα. Όλοι μας λένε ότι κατανοούν την κατάσταση αλλά δεν μπορούν να μην εκτελέσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Προφανώς κι εμείς θα πρέπει να προβούμε σε άλλες δράσεις που θα αναδείξουν τα ζητήματα μπας και βρεθεί λύση.

**Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο νέο τεύχος της εφημερίδας της Ένωσης Αστυνομικών Αθήνας   Σύγχρονη Αστυνομία

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis