Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:55 | 13/11/2019

1. Είδαμε τελευταία οι αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν στα «άβατα», να απομακρύνουν «καταληψίες» κτηρίων κ.ο.κ. Ο επαγγελματισμός του αστυνομικού απαιτεί να περιβάλλεται η δράση του με την υπόληψη και την αποδοχή της κοινωνίας. Όμως, η αλόγιστη χρήση βίας καταγράφεται – ορισμένες φορές βέβαια καθ΄ υπερβολή – ως προδήλως μη προσήκουσα αστυνομική συμπεριφορά και στα Μ.Μ.Ε. με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.

Το γεγονός ότι τα επακολουθούντα δυσμενή σχόλια και η έντονα αρνητική προδιάθεση λειτουργούν στη συλλογική συνείδηση βάσει του γένους του δράστη, δηλαδή της ιδιότητάς του ως αστυνομικού και όχι βάσει του προσώπου του, έχει ως αποτέλεσμα να πλήττεται καίρια το κύρος του αστυνομικού θεσμού, καθώς και το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, που εξ ορισμού αυτός οφείλει να αποπνέει.

2. Ακούσαμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων να δηλώνει: «..κάποιοι θέλουν ένα νέο Γρηγορόπουλο». Το ζήτημα όμως δεν είναι τι θέλουν «οι άλλοι», αλλά αν οι αστυνομικές δυνάμεις είναι εκπαιδευμένες και έχουν την επαγγελματική επάρκεια να ανταποκριθούν σε κρίσιμες και δύσκολες καταστάσεις. Αν έχουν τις αντοχές και τη διανοητική-ψυχολογική ετοιμότητα, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις και να μην παρασύρονται σε υπερβολές και καταχρήσεις.

Αν δηλαδή δεν θα προκύψει μια καινούργια περίπτωση σαν αυτή του Ειδικού Φρουρού, που προκάλεσε το θάνατο του 17χρονου. Μια νέα «υπόθεση Κορκονέα». Αυτό έπρεπε να είναι το ρητορικό ερώτημα του αρμόδιου Υπουργού. Φρόντισε ο ίδιος να εξασφαλίσει τις εν λόγω προϋποθέσεις; Η εκπαίδευση και απόδοση στην αστυνόμευση με fast track διαδικασίες των Ειδικών Φρουρών εγγυάται κάτι τέτοιο; Τέλος οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιπλέον την ετοιμότητα και τη δύναμη να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσβολής αστυνομικού (όπως ήταν το νόημα της-μάλλον άστοχης-δήλωσης);

[custom:google-ads]

3. «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν παντού στον κόσμο να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας», ανέφερε (σ.σ.ορθώς) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας (άρθρο 2 παρ. ε΄ του π.δ.254/2004) ο αστυνομικός… «για την τήρηση και εφαρμογή του νόμου χρησιμοποιεί κατ΄ αρχήν μη βίαια μέσα.

Η προσφυγή στη βία επιτρέπεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία και στο μέτρο που προβλέπεται και απαιτείται για την εφαρμογή του νόμου. Τηρεί πάντοτε με απόλυτο σεβασμό τις αρχές της αναγκαιότητας, της προσφορότητας (καταλληλότητας) και της αναλογικότητας. Χρησιμοποιεί τα κατά το δυνατόν, ηπιότερα μέσα, αποφεύγοντας κάθε περιττή ενόχληση, σκληρότητα ή αδικαιολόγητη φθορά ιδιοκτησίας.

Δεν προβαίνει σε καταχρηστική χρήση των χημικών και των άλλων διαθέσιμων μέσων και ιδιαίτερα εκείνων που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία των πολιτών». Για την κατανόηση (και εφαρμογή) της αρχής της αναλογικότητας ο καθηγητής Α. Μάνεσης έγραψε: «δεν μπορεί η αστυνομία να κυνηγάει τα σπουργίτια με κανόνια».

4. Η παραβίαση των αρχών της αναλογικότητας και της αναγκαιότητας, η οποία καταλήγει σε αυθαίρετη αστυνομική βία, τορπιλίζει τις σχέσεις Αστυνομίας – πολιτών, αφού ακυρώνει το ρόλο τους ως φρουρών των εννόμων αγαθών.

Ο επαγγελματισμός και η ορθή εφαρμογή του νόμου απαιτεί άρτια εκπαίδευση του προσωπικού της Αστυνομίας. Απαιτεί τον εφοδιασμό με τον κατάλληλο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Αυτά πρέπει να αποτελούν διαρκή μέριμνα της Πολιτείας.

Νικόλαος Αθ.Μπλάνης
Αντιστράτηγος Αστυνομίας ε.α.
Επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης 
και Ανθρώπινου Δυναμικού Α.Ε.Α/Υ.Δ.Τ.
Πτυχιούχος Νομικής Σχολής Αθηνών

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. και ΜΑΤ στα Εξάρχεια


Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis