Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:47 | 21/08/2015

Στην περίπτωση του 82χρονου Σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ αλ Ασάαντ δεν έχει καμία απολύτως σημασία ο λόγος για τον οποίο αποκεφαλίστηκε από τους τζιχαντιστές. Προφανώς δεν υπήρχε καμία αιτία ακόμη και για τους πιο διεστραμμένους εγκεφάλους. Στο πρόσωπό του έβλεπαν τον επιστήμονα, ο οποίος μένει αφοσιωμένος μέχρι θανάτου στην προστασία του πολιτισμού της χώρας του. Ηθελαν να αφαιρέσουν από το σώμα της κοινωνίας ένα ζωτικό, αναντικατάστατο, όργανό του. Να προκαλέσουν μιαν αναπηρία. Δεν είναι η πρώτη και τίποτα δεν δηλώνει ότι θα είναι η τελευταία αποτρόπαιη πράξη των τζιχαντιστών. Εχουν κάψει ζωντανούς, αποκεφαλίσει, θανατώσει δεκάδες ανθρώπους σε «ζωντανή σύνδεση». Βίντεο, επεξεργασμένα και επενδυμένα με την ανάλογη μουσική, μετέφεραν την εικόνα σε όλον τον κόσμο. Δεν υπάρχει δελτίο ειδήσεων του δυτικού κόσμου, σε καθημερινή σχεδόν βάση, στο οποίο να μην έχει θέση μια φρικώδης πράξη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ομως η περίπτωση του Αλ Ασάαντ δεν είναι ενός ακόμη άτυχου ομήρου. Ο άνθρωπος αυτός είχε συνδέσει τη ζωή του, τέσσερις δεκαετίες, με τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή όταν η ιστορική πόλη καταλήφθηκε από τους τζιχαντιστές τον περασμένο Μάιο. «Ηξερε κάθε γωνιά και κάθε σχισμή», είπε ένας Σύρος, πρώην υπάλληλος αρχαιοτήτων, στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Δεν μπορείς να γράψεις οτιδήποτε αφορά την ιστορία της Παλμύρας χωρίς να τον αναφέρεις».

Στις τρεις εβδομάδες της κράτησής του οι τζιχαντιστές προσπάθησαν να του αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία όπου είχαν μεταφερθεί οι αρχαιολογικοί θησαυροί για να προστατευθούν από τη μανία τους. Δεν ομολόγησε, τιμωρήθηκε. Αλλά δεν έχει σημασία η μη ομολογία για το μένος αυτών των κατά συρροή δολοφόνων. Ο 82χρονος αρχαιολόγος εκπροσωπούσε τον κόσμο που θέλουν να εξολοθρεύσουν. Είναι η κατ’ εξοχήν απειλή ο Αλ Ασάαντ. Στην παρουσία του συνυπήρχαν η κατάρτιση του επιστήμονα, ο άνθρωπος γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, η αγάπη που στερεώνει και οικοδομεί (σ)τον χρόνο, βοηθάει στη σύνθεση της ταυτότητας και στην ενίσχυση της αξιοπρέπειας των λαών.

Το Ισλαμικό Κράτος δεν κατανοεί τον Αλ Ασάαντ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι έχει απέναντί του εκείνον που μπορεί να το αποδιοργανώσει.

Στη δική μας, ελληνική καθημερινότητα η ιστορία του Σύρου αρχαιολόγου δεν μπορεί να μας απασχολήσει περισσότερο από ένα 24ωρο. Κανείς δεν προσπερνά την είδηση χωρίς να «σκαλώσει» έστω και για λίγο, αλλά οι «θηριωδίες των τζιχαντιστών» μοιάζουν ακόμη μακρινή υπόθεση. Απορροφημένοι από τις πρόωρες εκλογές και την εσωτερική πολιτική αστάθεια, δεν πρέπει όμως να αγνοούμε το κύμα των τζιχαντιστών – με πολλούς από τους μαχητές του να είναι παιδιά δυτικών κοινωνιών.

Η χώρα μας μπορεί να μη διαφαίνεται ότι είναι στόχος, έχει αναφερθεί όμως ως «πέρασμα» δήθεν προσφύγων που ενδεχομένως και να είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η πληροφορία (στη χθεσινή «Κ») ότι είναι ημιτελής η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων που ακολουθείται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει μεγάλη βαρύτητα. «Μόλις το 30-40% όσων εγκαταλείπουν νησιά όπως η Κως και η Λέσβος, με προορισμό την ηπειρωτική χώρα, υποβάλλονται σε λήψη αποτυπωμάτων. Οι υπόλοιποι, παρότι υποχρεούνται, δεν δακτυλοσκοπούνται, όταν φτάνουν στην πρωτεύουσα, από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής», σημειώνει το ρεπορτάζ (Γ. Σουλιώτης). Το χάος και η αδυναμία θρέφουν τους τζιχαντιστές. Οι συνθήκες, δηλαδή, που υπάρχουν στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή.

http://www.kathimerini.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis