Η ώρα του Αρείου Πάγου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ Η ΜΗ ΤΩΝ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Η ώρα του Αρείου Πάγου

«Ωρα μηδέν» έχει σημάνει για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, καθώς ο Αρειος Πάγος ξεκινά από σήμερα τις «μαραθώνιες» κρίσιμες συνεδριάσεις, μέσα σε ένα κλίμα έντονων πιέσεων και αντιπαραθέσεων, προκειμένου να αποφανθεί για την τύχη τους και αν θα «ενδώσει» ή όχι στα αιτήματα των τουρκικών Αρχών για έκδοσή τους στη γείτονα χώρα, που τους εκζητεί επίμονα προκειμένου να δικαστούν για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Οι «8» υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι είναι αθώοι, ότι δεν έχουν καμία βάση οι κατηγορίες των τουρκικών Αρχών εναντίον τους, ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση έκδοσής τους θα κινδυνεύσει η ζωή τους, θα υποστούν βασανισμούς, δεν θα έχουν δίκαιη δίκη με όσα συμβαίνουν σήμερα στην Τουρκία, καθώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γίνονται χιλιάδες συλλήψεις, διώξεις, απολύσεις ακόμα και δικαστικών λειτουργών, ενώ σχεδιάζεται η επαναφορά της θανατικής ποινής.

Την ίδια ώρα αλλεπάλληλες είναι οι παρεμβάσεις πολιτικών, νομικών, αλλά και διαφόρων κοινωνικών φορέων και ομάδων «πρωτοβουλιών», εντός και εκτός Ελλάδας, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι τυχόν έκδοσή τους ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη.

 

Το βάρος «πέφτει» πλέον στις πλάτες 15 μελών των ποινικών τμημάτων του ΑΠ και τριών αντεισαγγελέων ΑΠ (Β. Θεοδώρου, Χ. Βουρλιώτη, Ν. Παντελή), που υπό την προεδρία των νεοπροαχθέντων αντιπροέδρων Γ. Σακκά και Χρ. Παρασκευά, σε τρεις ξεχωριστές συνεδριάσεις (10, 11 και 13 Ιανουαρίου) και πιθανότατα σε κοινές διασκέψεις «κεκλεισμένων των θυρών», θα αποφανθούν αν θα εφαρμόσουν την έως τώρα πάγια νομολογία του ΑΠ, που τα τελευταία χρόνια κατ’ επανάληψη απέρριψε αντίστοιχα τουρκικά αιτήματα, θέτοντας μάλιστα ως όρο για την έκδοση, ακόμα και εκζητουμένων από τρίτες ευρωπαϊκές χώρες, ότι δεν θα τους παραδώσουν στη συνέχεια στην Τουρκία, γιατί θα απειληθεί η σωματική ακεραιότητα και η ζωή τους.

Για τους λόγους αυτούς το Εφετείο απέρριψε τα τουρκικά αιτήματα για τους 5, ενώ δέχθηκε την έκδοση των 3 (αποκρούοντας πάντως ως αβάσιμες και αόριστες τις κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν), και μετά από αντίστοιχες εφέσεις της Εισαγγελίας Εφετών και των θιγόμενων εκζητουμένων κρίνονται στον ΑΠ όλα από την αρχή, με τις τουρκικές Αρχές να «πιέζουν» ποικιλοτρόπως, και διαρρέοντας ότι διαθέτουν επιβαρυντικά στοιχεία από κλήσεις τηλεφωνικές.

Επιστολή, με την οποία τάσσεται κατά της έκδοσης των «8», απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ, υπογραμμίζοντας τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της ΕΕ να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός τόνισε ότι ο ΑΠ καλείται να κρίνει αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο εφετειακές αποφάσεις που απέρριψαν τα τουρκικά αιτήματα, ή θα υπερισχύσει η πολιτική σκοπιμότητα.

Ο ποινικολόγος Αλ. Λυκουρέζος απηύθυνε έκκληση στους αρεοπαγίτες να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, προειδοποιώντας ότι αν γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης έστω και για λίγους, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο υπ. Δικαιοσύνης, η χώρα θα εμπλακεί σε πολιτικο-διπλωματική περιδίνηση και η τύχη τους θα μετατραπεί από καθαρά νομικό σε ευθέως πολιτικό ζήτημα.

Κινητοποίηση

 

 

 

 

 

Αντίθετοι στην έκδοση των «8» δηλώνουν 25 διωχθέντες από τη χούντα, ζητώντας για στοιχειώδεις ανθρωπιστικούς λόγους να μην ενδώσουν η ελληνική Δικαιοσύνη και η κυβέρνηση στα τουρκικά αιτήματα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν δεν εγγυάται ανθρώπινη μεταχείριση και δίκαιη δίκη.

 

Αλ. Αυλωνίτης

ethnos.gr