Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:43 | 10/08/2016

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE News.

Η μαφία της Cosa Nostra ζει και βασιλεύει στις βορειοανατολικές ΗΠΑ˙ απόδειξη, ότι ύστερα από ομοσπονδιακή επιχείρηση-σκούπα συνελήφθησαν δεκάδες φερόμενα μέλη.

Στο πλαίσιο εκτεταμένης ομοσπονδιακής έρευνας, την περασμένη εβδομάδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε δεκάδες φερόμενα σημαντικά στελέχη και μέλη της μαφίας –πολλοί με εξωτικά ονόματα όπως «Ψάρι», «Tony ο σακάτης», «Μύες» και «Ρυμουλκό»– για τον υποτιθέμενο ρόλο τους σε μια μακρόχρονη και γεμάτη περίτεχνες παράνομες δραστηριότητες συνωμοσία. Από τους υπόπτους, 39 άτομα που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα κατάγονται από μαφιόζικες οικογένειες υπό την ομπρέλα της Cosa Nostra και οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 24 έως 74 ετών. Οι ύποπτοι συνελήφθησαν σε περιοχές διάφορων πολιτειών, από το Μαϊάμι έως το Μπρονξ, συμπεριλαμβανομένου του Springfield της Μασαχουσέτης και του New Haven του Connecticut.

Το κατηγορητήριο, που αποκαλύφτηκε την περασμένη εβδομάδα, μοιάζει με το σενάριο του Goodfellas ή οποιασδήποτε άλλης κλασικής μαφιόζικης ταινίας, «όπου εκβιασμοί, παράνομος τζόγος, εμπρησμοί και απειλές για ξύλο σε βάρος κάποιου πραγματοποιούνται σε συνδυασμό με μερικά σύγχρονα εγκλήματα ξαφρίσματος πιστωτικών καρτών», είπε σε δήλωσή του ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Diego Rodriguez, προσθέτοντας ότι οι συλλήψεις δείχνουν πως η μαφία ακόμα υπάρχει, πέρα από το φανταστικό βασίλειο της σειράς The Sopranos.

Η οργάνωση, την οποία ομοσπονδιακοί ερευνητές έχουν βαφτίσει «Επιχείρηση Cosa Nostra Ανατολικής Ακτής» ή πιο απλά «Η Επιχείρηση», επεδίωκε να αυξήσει τα μέλη της ή μέσω μιας σειράς παράνομων πρακτικών, βασιζόμενη σε απειλές βίας ή οικονομικής ζημίας για να κατευνάσει και να εκφοβίσει απλούς πολίτες. Το LCN είναι το ακρωνύμιο που συχνά χρησιμοποιούν οι αστυνομικές αρχές για την Cosa Nostra, που στα ελληνικά μεταφράζεται «το δικό μας» – ένα όνομα που προτιμούν και οι μαφιόζοι, καθώς ποτέ δεν αναφέρουν τη λέξη «μαφία».

Ο Anthony Zinzi (ψευδώνυμο «Anthony Boy») και άλλοι από την «Επιχείρηση» διηύθυναν ένα παράνομο μαγαζί τζόγου που ονομαζόταν Yonkers Club. Μερικές φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το Yonkers Club διοργάνωνε τουρνουά πόκερ ή ζαριών και δεχόταν στοιχήματα για ιπποδρομίες. Όταν κάποιος ανταγωνιστής άνοιξε μαγαζί στην άλλη γωνία, ένα πρωτοπαλίκαρο του κλαμπ, ο Mark Maiuzzo (ψευδώνυμο «Stymie»), έριξε βενζίνη στο αυτοκίνητό του και του έβαλε φωτιά.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο αρχηγός της γενοβέζικης φαμίλιας, Pasquale Parrello (ψευδώνυμο «Patsy»), διηύθυνε μια ομάδα που προερχόταν από το εστιατόριο που είχε με τη σύζυγό του στο Μπρονξ, το Pasquale's Rigoletto Restaurant – «σήμα κατατεθέν της γειτονιάς και αγαπημένος προορισμός ύστερα από έναν αγώνα των Yankees, με κλασικά ιταλικά πιάτα με κόκκινη σάλτσα» με τέσσερα αστέρια στο Yelp.

Τα δικόγραφα αναφέρουν πως ο Parrello ζήτησε από τον Zinzi, τον Ronald «το κτήνος» Mastrovincenzo και τον Israel Torres (ψευδώνυμο «Buddy») να «σπάσουν» τα γόνατα ενός ντόπιου ζητιάνου επειδή παρενόχλησε κάποιες πελάτισσες στο πάρκινγκ του εστιατορίου.

Ο Mastrovincenzo και ένα άλλο μέλος, που αργότερα έγινε πληροφοριοδότης, βρήκαν τον ζητιάνο και τον έδειραν. Σύμφωνα με ηχητικό υποκλοπής από την πολιτεία της Νέας Υόρκης που αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Mastrovincenzo καυχήθηκε στον Zinzi για τη σοβαρότητα του ξυλοδαρμού. «Θυμάσαι παλιά στη γειτονιά που παίζαμε μπάσκετ;» ρώτησε. «Ένα παιχνίδι μπάλας σαν αυτό ήταν τελειωμένο». Και οι τέσσερις άντρες συνεργάστηκαν για να κρύψουν τα αποδεικτικά στοιχεία.

Το κατηγορητήριο αποκαλύπτει επίσης μια σειρά άλλων κομπίνων, όπως πώληση λαθραίων τσιγάρων, διακίνηση όπλων, τοκογλυφία και απάτη ασφαλειών υγείας με «διεφθαρμένους γιατρούς» που έγραφαν πολυάριθμες και περιττές συνταγές για «Συνταγογραφούμενη Συνθετική Κρέμα», που στη συνέχεια χρεώνονταν στους παρόχους ασφάλειας υγείας.

«Η σύγχρονη μαφία είναι πλήρως διαφοροποιημένη στο πλαίσιο της ατέρμονης αναζήτησης παράνομων κερδών», είπε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Preet Bharara. «Και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι απειλές για επίθεση, ο ακρωτηριασμός και η δολοφονία ανθρώπων που μπαίνουν στον δρόμο των εγκληματικών τους σχεδίων παραμένουν στο εγχειρίδιο των μαφιόζων».

«Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε αυτά τα άτομα αποτελούν σημαντικό χτύπημα στην Cosa Nostra, την οποία η Αστυνομία της Νέας Υόρκης θέλει να θέσει εκτός λειτουργίας», είπε ο Bill Bratton, αστυνομικός επίτροπος της Νέας Υόρκης. «Όπως συνηθίζεται στην παράδοση της μαφίας, οι παράνομες δραστηριότητές τους εκτείνονται από το Springfield έως τη Νότια Καρολίνα και δεν αφήνουν κανένα πεδίο δράσης ανεκμετάλλευτο».

www.vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis