Θάνατος Κωστόπουλου: Ο αυτόπτης μάρτυρας «με το κίτρινο μπλουζάκι»

ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ FORENSIC ARCHITECTURE
Θάνατος Κωστόπουλου: Ο αυτόπτης μάρτυρας «με το κίτρινο μπλουζάκι»

Το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture δημοσιοποίησε την προκαταρκτική έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού, που αφορά τον θάνατο του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, επισημαίνοντας την παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου.

Σε ένα από τα διάφορα βίντεο που αποθανάτισαν το βίαιο σκηνικό που οδήγησε στον θάνατο του Ζακ, φαίνεται ο συγκεκριμένος άντρας που φοράει κίτρινο μπλουζάκι να βρίσκεται αρκετά κοντά. Αρχικά, ο άντρας αρχικά εμφανίζεται σε κάμερα ασφαλείας ενός καταστήματος παπουτσιών επί της Πατησίων. Όπως φαίνεται στο βίντεο περπατάει προς την οδό Γλάδστωνος όπου σημειώθηκε το περιστατικό.

Αργότερα τον βλέπουμε έξω από το αρτοποιείο «Βενέτης» στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων, όπου αποτυπώνεται και για πρώτη φορά ο Ζακ Κωστόπουλος. Όπως φαίνεται από το βίντεο, ο Ζακ αποπειράται να μπει στο κατάστημα και ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να τον εμποδίζει.

Σε ένα άλλο βίντεο, μετέπειτα, το οποίο «τραβήχτηκε» από αυτόπτη μάρτυρα, το οποίο καταγράφει όλο το σκηνικό με το λιντσάρισμα του Ζακ, ο άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι φαίνεται να είναι παρών από την αρχή και καθ’ όλη τη διάρκειά της. Δεν φαίνεται να συμμετέχει ο ίδιος στην επίθεση, αλλά την παρακολουθεί από κοντά και μιλάει στο κινητό του.

Όταν ο Ζακ βρίσκεται αιμόφυρτος στο έδαφος, ακούγεται να κλείνει το τηλέφωνο λέγοντας «φίλε αυτόν, ήταν στον Βενέτη, στον Βενέτη, έλα».

Αργότερα, στρέφεται προς τον αστυνομικό της ομάδας ΖΗΤΑ που έφτασε πρώτος και τον ενημερώνει σχετικά με τα τραύματα του Ζακ: «Θέλει ασθενοφόρο (…) Δεν είναι στον λαιμό, είναι στα χέρια και στο κεφάλι». Δευτερόλεπτα αργότερα διακρίνεται κοντά στον διασώστη του ΕΚΑΒ.

Σε άλλο σημείο, ο άντρας με το κίτρινο μπλουζάκι, φαίνεται να κρατάει ένα αντικείμενο που μοιάζει με το πτυσσόμενο κλομπ που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Σύμφωνα με την ομάδα του Forensic Architecture, υπάρχουν και άλλοι μάρτυρες που βιντεοσκοπούσαν αλλά αυτά τα αρχεία δεν συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση σε όλους το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άντρας δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, ενώ η Ελληνική Αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν τον γνωρίζει.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση με τίτλο «Προκαταρτική Έκθεση Ανάλυσης Οπτικοακουστικού Υλικού που αφορά τον Βίαιο Θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου».

Διαβάστε περισσότερα στο tovima.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άρπαξαν 500.000 ευρώ από εταιρεία στο Σύνταγμα