Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 25/02/2021

Η επιχείρηση θυματοποίησης του αρχιεκτελεστή της 17Ν Δημήτρη Κουφοντίνα και η κεκαλυμμένη προσπάθεια αναγόρευσης σε πολιτικό αντίπαλο της κυβέρνησης αποτελεί χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της ίδιας της Δημοκρατίας. Σε συνδυασμό με τους εκφοβισμούς, την τρομοκράτηση αλλά και την εμπλοκή θεσμών όπως αυτός της Προέδρου της Δημοκρατίας ρίχνει νερό στο μύλο όλων όσοι την επιβουλεύονται.

Τόσο η ίδια, όσο και ο Πρωθυπουργός δέχονται από χθες μια οργανωμένη «επίθεση» με συνεχείς αναρτήσεις και σχόλια στους λογαριασμούς τους στο facebook, μέσω των οποίων καλούνται να παρέμβουν υπέρ του Δ.Κουφοντίνα. Κεντρική γραμμή το αίτημα να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του πολλάκις ισοβίτη, τις οποίες υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση, τείνοντας να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Επώνυμοι και ανώνυμοι τους «εγκαλούν» παραγνωρίζοντας, ίσως, οι περισσότεροι εξ αυτών πως με τον τρόπο αυτό μπαίνουν στο παιχνίδι της πολιτικοποίησης που επιχειρείται και που στο τέλος έχει ως στόχο τον καθορισμό του Δημήτρη Κουφοντίνα ως πολιτικού αντιπάλου και κατ' επέκταση ως πολιτικού κρατούμενου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την πολιτεία, την κυβέρνηση να υποκύψει σε έναν σαφή εκβιασμό και να συνδιαλλαγεί με έναν κατά συρροή δολοφόνο, ο οποίος δηλώνει πολιτικός κρατούμενος και στο πρόσφατο παρελθόν είχε καλέσει και τους οπαδούς του - θιασώτες της προσπάθειας επιβολής της ιδεολογίας του, μέσω εκτελέσεων ανθρώπων που ο ίδιος και η συνοδοιπόροι του είχαν δικάσει και καταδικάσει σε θάνατο.

Στην πράξη, η πολιτεία καλείται να απεμπολήσει κυριαρχικό της δικαίωμα, αυτό που αφορά στον τρόπο κράτησης καταδίκων, πολύ δε περισσότερο κατά συρροή δολοφόνων, με το αυτοαναιρούμενο εκ της φύσεώς του αίτημα της εφαρμογής του κράτους δικαίου. Και αυτό παραγνωρίζοντας την τρομοκρατική δράση ομάδων - οπαδών του Δημήτρη Κουφοντίνα και την προσπάθεια εκφοβισμού εκπροσώπων της πολιτείας αλλά και του πρώτου θεσμού της χώρας, της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενδεικτικές, οι επιθέσεις κατά υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης, κατά της κυβερνώσας παράταξης και οι εκφοβιστικές ενέργειες στην κατοικία της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ακόμη περισσότερο, η επιχείρηση εκφοβισμού της Προέδρου της Δημοκρατίας με την επίθεση στην οικία της που ήρθε αμέσως μετά την εμπλοκή της από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία την κάλεσαν και μάλιστα ως εκπρόσωπο του θεσμού, να παρέμβει για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις το Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μετά την επίσημη θέση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας το αίτημα Κουφοντίνα, κάνοντας λόγο για εφαρμογή του κράτους δικαίου και επικαλούμενος τα σοβαρά θέματα υγείας που αυτός αντιμετωπίζει, τα στελέχη του κόμματος έφτασαν μέχρι και τη Βουλή. Ενδεικτικές των προθέσεων, οι δηλώσεις Βούτση - Φωτίου ότι «δεν θα αφήσουμε τον Κουφοντίνα να πεθάνει»

Επί της ουσίας για πρώτη φορά εμφανίζονται, και κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να διεκδικούν να καταστεί και επισήμως η δημοκρατία εκβιαζόμενη. Παραγνωρίζοντας, ενδεχομένως και για μικροκομμτικούς λόγους την πραγματικότητα και τα δεδομένα ως προς την υπόθεση Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

 

 

 

Το ιστορικό

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται κρατούμενος μετά την καταδίκη του το 2002 με ποινή 11 φορές ισόβια ως μέλος εγκληματικής ομάδας αλλά και για ανθρωποκτονίες. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ο έχων ποινή για τη δολοφονία 11 ανθρώπων, βρέθηκε να εκτίει την ποινή του σε αγροτικές φυλακές. Φυλακές που χαρακτηρίζονται ως ημιελεύθερες. Και μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακάμπτοντας άλλους κρατούμενος όπου είχαν μικρότερες ποινές ή ποινές που δεν επέφεραν ισόβια ποινή κάθειρξης, πόσο δε μάλλον 11 φορές.

Το 2020 η κυβέρνηση προχώρησε σε εξορθολογισμό των αποφάσεων, τόσο για τη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους, όσο και για τις προϋποθέσεις μεταγωγής σε αγροτικά καταστήματα και με βάση τον νέο νόμο η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) αποφάσισε τη μεταγωγή του, καθώς και άλλων 6 κρατουμένων, για το Κατάστημα Κορυδαλλού I και για άλλα Καταστήματα της Χώρας. 

Έγγραφο του Καταστήματος Κορυδαλλού I έθετε θέμα αδυναμίας παραλαβής του, εξ αιτίας των στοιχείων της πανδημίας και της επιδημιολογικής κατάστασης που επέβαλαν αποσυμφόρηση του Καταστήματος. Στο πλαίσιο αυτό η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε την μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κορυδαλλός αποτελεί Κατάστημα κράτησης τύπου Α΄ και σε αυτό κρατούνται μόνο υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης. Για λόγους  εξάλλου υγειονομικούς δεν επιτρέπεται η μεταγωγή νέων καταδίκων στο κατάστημα Κορυδαλλού. Η πολιτεία δε, επισημαίνει ότι ο νόμος που προβλέπει τον τρόπο κράτησης «τηρήθηκε απολύτως».

Αξιοσημείωτο όμως είναι και το γεγονός πως ο Δ. Κουφοντίνας βρέθηκε στις αγροτικές φυλακές αποτελώντας την μοναδική περίπτωση πολυισοβίτη που έτυχε προνομιακής μεταχείρισης από την πολιτεία (αγροτικές φυλακές, άδειες) χωρίς να έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια. Και είναι χαρακτηριστικό πως κατά την διάρκεια των αδειών του ενεφανίσθη σε σημεία όπου είχαν γίνει εκτελέσεις από την 17Ν ηγετικό μέλος της οποίας υπήρξε και μάλιστα στον εκτελεστικό της βραχίονα. 

Στη συνέχεια της μεταγωγής στις φυλακές Δομοκού εμφανίζεται να δηλώνει προς την Διεύθυνση του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού ότι ξεκινά απεργία πείνας με αίτημα την επιστροφή του στην Ειδική Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Μέσα Φεβουαρίου οδηγήθηκε, λόγω επιδείνωσης της υγείας του, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λαμίας συνεχίζοντας την, ιδία βουλήση απεργία πείνας. Σήμερα λαμβάνει πλήρη και συνεχή ιατρική παρακολούθηση, ενώ η Επόπτης Εισαγγελέας του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού παρήγγειλε με Διάταξη προς τη Διεύθυνση του νοσοκομείου Λαμίας τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία, ανεξαρτήτως της βούλησης του.

Επί της ουσίας τόσο το ιστορικό της υπόθεσης όσο και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις αναδεικνύουν προθέσεις από όλες τις πλευρές και φέρνουν προ των ευθυνών τους ενώπιον της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεσμών που επικαλούνται όλους όσοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις εξελίξεις ακόμη και το ενδεχόμενο να προκληθούν ακραίας μορφής αντιδράσεις.

 

Γιώργος Φιντικάκης

Πηγή: liberal.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis