Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:59 | 29/11/2020

Του Υπαρ/κα Κοσμίδη Θεμιστοκλή, Αναπλ. Οργανωτικού Γραμματέα της Ε.ΑΣ.Υ.Α

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθήσαμε ένα κρεσέντο δηλώσεων σχετικά με μια σύλληψη ατόμου που έγινε από διμοιρία της Υ.Α.Τ., η οποία ευρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, πρωτοστατούντος συναδέλφου, αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος υπηρετεί σε νευραλγική υπηρεσία και ο οποίος, επικαλούμενος την προσωπική του φιλία με το συλληφθέντα και την ιδιότητα του συλληφθέντα ως ομοφυλοφίλου και μάλιστα ακτιβιστή, «δικάζει δίκην» και αποφαίνεται άνευ άλλου ότι η σύλληψη του εν λόγω συλληφθέντα έχει «ρατσιστικά» και «ομοφοβικά» κίνητρα, ενώ εκφράζει την ντροπή του για τους αστυνομικούς και τη συγγνώμη του προς τον συλληφθέντα. Σημειωτέον ότι δεν παραθέτει ούτε ένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό του αυτό, ούτε φυσικά αναφέρεται στο περιστατικό καθ’ εαυτό.

Από το κείμενο / ανάρτηση του εν λόγω αξιωματικού αισθάνομαι, ως αστυνομικός υπηρετών στην Υ.Α.Τ., προσωπικά θιγμένος και προσβεβλημένος για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρεται εναντίον των αστυνομικών και για την ευκολία με την οποία προβαίνει σε δημόσιες αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου, λαμβάνοντας θέση υπέρ ενός συλληφθέντα, μόνο με τα κριτήρια της προσωπικής τους φιλίας και του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις δικές μου, οι οποίες νομίζω και ελπίζω ότι εκφράζουν και πολλούς έτερους συναδέλφους μου. Κατ’ αρχάς, δεν λαμβάνω ευθέως θέση για το περιστατικό, διότι δεν ήμουν παρών, δεν γνωρίζω όλα τα στοιχεία της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος του συλληφθέντος και γνωρίζω μόνον την εκδοχή των συναδέλφων.

Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μπροστά από τις στατικές διμοιρίες της Υ.Α.Τ. περνούν όλη την ημέρα, κάθε ημέρα, εκατοντάδες άνθρωποι με πλείστα στοιχεία «διαφορετικότητας» (φρονώ ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε εξ ίσου ίδιοι και διαφορετικοί ταυτόχρονα) και δεν προκαλείται το παραμικρό πρόβλημα. Πώς είναι δυνατόν να επικαλείσθε ρατσισμό και ομοφοβία στο πρώτο τυχόν περιστατικό σύλληψης ενός ανθρώπου που τυγχάνει να είναι ομοφυλόφιλος; Αποκλείετε (εσείς) την πιθανότητα το εν λόγω άτομο να προέβη σε έκνομη ενέργεια, ή μήπως θεωρείτε ότι οι ενέργειες κάποιων συγκεκριμένων ατόμων περιβάλλονται από κάποιο «τεκμήριο νομιμότητας»;

Κύριε συνάδελφε, θα σας υπομνήσω ότι, εκτός των λοιπών ιδιοτήτων σας, είστε και υπηρεσιακός παράγων, και καλό θα ήταν, όταν αναφέρεστε σε ένα περιστατικό για το οποίο τον πρώτο λόγο έχει η δικαιοσύνη, να μην στοχοποιείτε υπηρεσίες και συναδέλφους, ούτε να δημιουργείτε προκρίματα με φράσεις του τύπου «ντρέπομαι για τους συναδέλφους μου». Κατόπιν της εν λόγω δημόσιας ανάρτησής σας, φρονώ ότι μάλλον οφείλετε συγγνώμη στους συναδέλφους που υπηρετούν στην Δ.Α.Ε.Α., διότι τους μέμφεστε ως παραβάτες του κώδικα δεοντολογίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των νόμων και του Συντάγματος, χωρίς να επικαλείσθε ούτε ένα στοιχείο και χωρίς να εκκρεμεί τίποτα σε βάρος τους.

Η Υπηρεσία μας έχει το πολύ δύσκολο έργο της τήρησης και επιβολής του νόμου, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε οι υπηρετούντες σε αυτήν. Αν κάποιος συνάδελφος δεν σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους θα είμαστε οι πρώτοι που θα τον καταδικάσουμε. Δεν είναι όμως επιτρεπτό να προκαταλαμβάνουμε την «κοινή γνώμη» και να δημιουργούμε εντυπώσεις, με δημόσιες τοποθετήσεις μας, και μάλιστα χωρίς στοιχεία και κρίνοντας μόνο βάσει της προσωπικής μας τοποθέτησης (ιδεολογικής, θρησκευτικής, εθνικής, σεξουαλικού προσανατολισμού κτλ). Ανεξαρτήτως της προσωπικής μας ζωής, των προσωπικών μας τοποθετήσεων και των λοιπών ιδιοτήτων μας (για τα οποία μπορούμε όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι), είμαστε και αστυνομικοί και λόγω αυτού θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν τοποθετούμαστε δημόσια για τόσο λεπτά ζητήματα, στιγματίζοντας υπηρεσίες και φτάνοντας ακόμα και στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης των συναδέλφων που υπηρετούν εκεί.

ΥΓ1: Εφόσον γνωρίζετε τόσους συναδέλφους μας ομοφυλόφιλους στη Δ.Α.Ε., δεν σας κάνει εντύπωση που υπηρετούν ακόμη σε αυτήν την υπηρεσία και δεν έχουν αιτηθεί μετάθεση για να ξεφύγουν από τους «ομοφοβικούς» συναδέλφους τους;

ΥΓ2: Το πόσο καλοί αστυνομικοί είμαστε θα το κρίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, και οι πολίτες, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, κάτι το οποίο φυσικά ισχύει και για εσάς. Σίγουρα όμως δεν νομιμοποιείσθε να μας κρίνετε εσείς μέσα από τα social media.

ΥΓ3: Διερωτώμαι… μήπως τελικά τέτοια περιστατικά «προκαλούνται» τεχνηέντως, ώστε, με όχημα τον εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο που λέγεται «Αστυνομία»,  να αποτελέσουν πεδίο αυτοπροβολής κάποιων;

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis