Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 28/04/2017

Απολογήθηκε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Τάσος Θεοφίλου για την υπόθεση της ληστείας της Πάρου το 2012 και την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς"

 

"Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός".

Με αυτά τα λόγια, ο Τάσος Θεοφίλου ολοκλήρωσε την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της ληστείας της Πάρου το 2012, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας οδηγός ταξί στην προσπάθειά του να σταματήσει τους δράστες.

Ο νεαρός κατηγορούμενος αρνήθηκε τις βαρύτατες κατηγορίες που του αποδίδει η ελληνική Δικαιοσύνη και συγκεκριμένα συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστεία και συμμετοχή στην οργάνωση "Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς". Υπενθυμίζεται ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έχει απαλλάξει τον κατηγορούμενο για οποιαδήποτε συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών για τις λοιπές αξιόποινες πράξεις.

Κατά την απολογία του, ο Τάσος Θεοφίλου αναφέρθηκε στην "έντονη καταστολή της περιόδου 2009 - 2015" ενώ αναφορικά με την κατηγορία για συμμετοχή στη ΣΠΦ είπε: "Δεν είμαστε σκοτεινοί συνομώτες, δεν έχουμε κέρατα ή ουρές και καμιά φορά, όταν λειτουργούμε ως φυσιολογικοί άνθρωποι, δεν είναι κάτι άλλο, αλλά ότι είμαστε πραγματικά φυσιολογικοί άνθρωποι. Έκανα μια επίσκεψη σε ένα συμφοιτητή μου στο σπίτι που έμενε με την κοπέλα του. Δεν καταλαβαίνω γιατί 7 χρόνια μετά πρέπει να δίνω εξηγήσεις επειδή πήγα να φάω εκεί σουβλάκια".

Όσο για την κατηγορία σχετικά με τη ληστεία της Πάρου, ο Τάσος Θεοφίλου επεσήμανε ότι οι κάτοικοι του νησιού δεν τον υπέδειξαν ως ένοχο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως αντίσταση στις πιέσεις που δέχονταν από την τρομοκρατική υπηρεσία. Επιχειρώντας να εξηγήσει στο δικαστήριο την ιδεολογική του θέση, ο κατηγορούμενος υπογράμμισε τη διαφορά μεταξύ ληστών τραπεζών και περιπτέρου: " είναι διαφορετικό να προσπαθείς να κλέψεις κάποιον πιο αδύναμο με κάποιο πιο δυνατό. Τα πέντε χρόνια που βρίσκομαι στη φυλακή, έχω γνωρίσει παράνομους. Οι ληστές τράπεζας είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία παρανόμων και διακρίνεται για το ήθος τους στη φυλακή, για το πώς συμπεριφέρονται και συνήθως είναι μέλη μικρής ή μεσαίας εργατικής τάξης. Στην περίπτωση αυτή οι ληστές δεν πήραν τα λεφτά των πολιτών και αυτό πρέπει να το πούμε".

Τέλος, σχολίασε και το ανώνυμο τηλεφώνημα που περιγράφεται στη δικογραφία ως το στοιχείο που έδωσε στην αντιτρομοκρατική τις πληροφορίες που χρειαζόταν για την υπόθεση. Ανάμεσα σε άλλα, είπε: "Προσπαθούμε να παριστάνουμε ότι είναι πραγματικό τηλεφώνημα, ενώ κανείς δεν το πιστεύει. Είναι συμβολικό. Είναι ο τρόπος της αντιτρομοκρατικής για να ξεκινήσει, συμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις, και είναι ο τρόπος να αντικατασταθεί αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες μας "μια φορά κι έναν καιρό". Αλλά κανένα δικαστή δεν βάζει φρένο στο μάρτυρα αστυνομικό που έρχεται εδώ και καταθέτει για το ανώνυμο τηλεφώνημα".

Η δίκη συνεχίζεται στις 15 Μαΐου με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχή ή μη του κατηγορουμένου.

Αντωνία Ξυνού

news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis