Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 16/04/2016

Με τις φωνές περί Grexit να έχουν φουντώσει το τελευταίο διάστημα, και με την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις να συνεχίζετε επικίνδυνα, οι διεθνείς αναλυτές στέλνουν σήμα κινδύνου για την Ελλάδα και... θυμούνται τις τακτικές που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι. Οπως επισημαίνουν, η αγορά ομολόγων ήδη αποτιμά το σενάριο της χρεοκοπίας.

«Το ελληνικό ζήτημα και ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα που θα επανέλθει στο επόμενο διάστημα στα πρωτοσέλιδα, και το θέμα δεν είναι το "εάν" αλλά το "πότε"», σημειώνει ο Orlando Green, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

«Τα μεγάλα θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της δεν έχουν υποχωρήσει παρά τις διάφορες διασώσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή», όπως προσθέτει.

«Καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί και δεν έχουμε κάποια συμφωνία, οι περισσότεροι επενδυτές γίνονται όλο και πιο νευρικοί εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της το καλοκαίρι», σημειώνει ο Nick Stamenkovic, στρατηγικός αναλυτής ομολόγων της RIA Capital Markets .

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βιώσουν περισσότερη αστάθεια μέχρι το καλοκαίρι εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit, προειδοποιεί ο επικεφαλής της UBS, Axel Weber μιλώντας στο CNBC.

«Βλέπω κάποιες περαιτέρω προκλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», τονίζει οWebber. «Έχουμε ένα πολύ δύσκολο debate στην Ευρώπη σχετικά με Brexit».

Οπως προσθέτει, η ΕΚΤ εντείνει την παροχή ρευστότητας αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί βασική απειλή για τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν έξω από τα ραντάρ και από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν», όπως προειδοποιεί.

«Η ελληνική κυβέρνηση για άλλη μια φορά εφαρμόζει τη συνήθη τακτική της στην προσπάθεια να φέρει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις αντιρρήσεις των τεχνοκρατών», τονίζουν σε σημείωμα προς τους πελάτες, o Πάρης Μαντζαβράς,και ο Γιώργος Γρηγορίου, αναλυτές στην Αθήνα στην Παντελάκης Χρηματιστηριακή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το ελληνικό χρηματιστήριο σημειώνει τις χειρότερες αποδόσεις τον Απρίλιο σε σχέσει με όλoυς τους βασικούς δείκτες διεθνώς, ενώ τα ελληνικά ομόλογα έχουν τη δεύτερη χειρότερη επίδοση φέτος, μετά την Πορτογαλία.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 2ετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 12% αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τα τέλη Φεβρουαρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ αυτές των 10ετών, ένα ενδεικτικό σημάδι ότι οι αγορές φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να οδεύει σε χρεοκοπία.

«Ο κίνδυνος είναι ότι ο Τσίπρας μπορεί να αποφασίσει να σύρει πάλι τις συνομιλίες μέχρι την ημερομηνία της μεγάλης πληρωμής του χρέους προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου», σημειώνει ο Wolfango Piccoli, αναλυτής της Teneo Intelligence μιλώντας στο Bloomberg. «Αυτό θα ήταν μια επικίνδυνη στρατηγική όμως, που θυμίζει την αιφνιδιαστική κίνηση του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού».

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis