Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 26/01/2017

H Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει εκ των προτέρων τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητεί για μετά το 2018 το ΔΝΤ ( μεταξύ αυτών μείωση αφορολόγητου και συντάξεων)  ώστε το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα και να προχωρήσει η αξιολόγηση.  

Αυτή ήταν η κοινή θέση που διατύπωσαν οι Θεσμοί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Eurogroup ενώ Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντομπρόβσκις με δημόσιες δηλώσεις κατέστησαν την «ικανοποίηση» των αιτημάτων του ΔΝΤ ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αξιολόγησης.  Ταυτοχρόνως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%  το 2018  . Αν υιοθετηθεί ο στόχος στόχος του 3,5% απαιτούνται πρόσθετα μέτρα. 

Οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης  μετά τους εκπροσώπους των Θεσμών είδαν επίσης Ντάισελμπλουμ ( Eurogroup) και Τόμας Βίζερ ( EEG) ενώ πριν καθίσουν στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης είχαν ένα κρίσιμο τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε μίλησε εξ ονόματος της Λαγκάρντ    

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για να προχωρήσουμε και αυτό είναι ευθύνη της Ελλάδας» ανέφερε ο γερμανός υπουργός προσερχόμενος στο κτίριο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει όσα έχει δεσμευθεί. Ο Β. Σόιμπλε μιλώντας και για λογαριασμό της Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως το Ταμείο θα τηρήσει όσα έχει συμφωνήσει και πέταξε την μπάλα στην κυβέρνηση.     

«Έχει φτάσει ο χρόνος να κάνει η Ελλάδα αυτά που έχει συμφωνήσει. Ο χρόνος γίνεται πιεστικός...Δεν ξέρω τις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχει κάνει όσα έχει δεσμευτεί. Έχει φτάσει ώρα να το κάνει». Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν για την Ελλάδα σημαντικές αποφάσεις σήμερα και άφησε σαφώς να εννοηθεί πως το πλαίσιο όσων πρέπει να κάνει η Αθήνα θα τεθεί σε επίπεδο Θεσμών.

Την ίδια στιγμή και ο επικεφαλής του Eurogroup αφού είχε ήδη συνομιλήσει με Τσακαλώτο- Χουλιαράκη μετέφερε και εκείνος τις θέσεις του ΔΝΤ.

« Μίλησα πρόσφατα με την Κρ. Λαγκάρντ και με διαβεβαίωσε ότι το Ταμείο έχει ισχυρή πρόθεση να μείνει στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει πλήρως. Κάνουν προσπάθεια και δουλεύουν με τους άλλους θεσμούς. Ωστόσο η θέση τους είναι πολύ ξεκάθαρη: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες, το δημοσιονομικό μονοπάτι πρέπει να είναι αξιόπιστο και η βιωσιμότητα χρέους πρέπει να είναι αξιόπιστη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όπως είπε πρέπει να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ενώ για την επιστολή Τσακαλώτου σημείωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δεδομένου ότι δεν είναι δημόσια. Δουλεύουμε δημιουργικά, συμπλήρωσε.

Ντομπρόβσκις: Συζητάμε τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν συμμετοχή του ΔΝΤ  

Και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλ. Ντομπρόβσκις αν και σημείωσε ότι η  Ελλάδα είναι σε σωστή τροχιά για να πιάσει τον στόχο του 3,5% το 2018 αυτό που είναι υπό συζήτηση είναι ποια πρέπει να είναι η δημοσιονομική τροχιά μετά το 2018 και ποια πιθανά προληπτικά μέτρα ή μηχανισμός θα πρέπει να προβλεφθεί για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Η δεύτερη κρυφή επιστολή Τσακαλώτου για να κλείσει η αξιολόγηση  

Βάση της συζήτησης στο Eurogroup αλλά και στις επαφές Τσακαλώτου- Χουλαράκη που προηγήθηκαν είναι η δεύτερη «κρυφή» επιστολή που εστάλη στους Θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, αφού η πρώτη επιστολή στην οποία δηλώνονταν γενικώς προθέσεις, δεν ικανοποίησε.

Οι ελληνικές προτάσεις όπως καταγράφηκαν σε αυτή την επιστολή είναι:   

1.  Για μετά το 2018,πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια είτε 3% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια 

2. Νέος κόφτης αν υπάρχουν αποκλίσεις στο στόχο του 2019   

Ο νέος μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων και θα τεθεί σε εφαρμογή εάν υπάρχουν αποκλίσεις από το στόχο του 2019 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά, με βάση την ελληνική πρόταση, ο νέος κόφτης εάν χρειαστεί, θα τεθεί σε λειτουργία μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αφού προηγουμένως θα έχει βεβαιώσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 η Eurostat.

3. Τις προτάσεις για όλα τα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).   

Η ασθένεια Τόμσεν 

 Πριν από τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά προηγήθηκε συνάντηση των Θεσμών.

Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο κ. Πολ Τόμσεν, ο οποίος, ενώ είναι άρρωστος και τελευταία στιγμή είπε ότι δεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται τελικά στην Βελγική πρωτεύουσα.

Την ΕΚΤ εκπροσώπησε ο Μ. Κερέ, τον ESM ο K. Ρέγκλινγκ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μ. Μπούτι και το EWG o Τόμας Βίζερ.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis