Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 17/10/2019

Κατά 50% αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι τα παιδιά -στη συντριπτική πλειοψηφία τους ασυνόδευτα προσφυγόπουλα- που ζουν και εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με ένα τεράστιο ποσοστό αυτών να πέφτουν θύματα σεξουαλικής ή εργασιακής εκμετάλλευσης και να εξαναγκάζονται από κυκλώματα σε παραβατικότητα ή σε γάμο παρά τη θέλησή τους και σε μικρή ηλικία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, από τις αρχές της φετινής χρονιάς και μέχρι τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου οι Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας της (Streetwork) εντόπισαν 749 παιδιά που ζουν κι εργάζονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, όταν στο περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν καταγραφεί 500 παιδιά.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 οι ομάδες του Streetwork της ΑΡΣΙΣ εντόπισαν σε κίνδυνο 612 ανήλικους πρόσφυγες, από τους οποίους οι 574 είναι ασυνόδευτοι που ζουν στο δρόμο και 137 παιδιά Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. 

Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν

Κατά την ΑΡΣΙΣ αυτά τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορες μορφές εκμετάλλευσης και εμπορίας που αφορούν κυρίως εργασιακή εκμετάλλευση (πολύωρη δουλειά σε βενζινάδικα, και χωράφια), σεξουαλική εκμετάλλευση, εξαναγκασμένη παραβατικότητα (παράνομα τσιγάρα, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση ανθρώπων, απαγωγές στο πλαίσιο της διακίνησης ανθρώπων) και εξαναγκαστικό γάμο.

[custom:google-ads]

«Έχουμε συζητήσει με όλα τα παιδιά και έχουμε καταγράψει διάφορες περιπτώσεις. Είναι πολύ εύκολο να δει κάποιος παιδιά να κάνουν διάφορες δουλειές στο δρόμο, ωστόσο, η σεξουαλική εκμετάλλευση γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, σε μέρη πολύ καλά προφυλαγμένα. Πολλά παιδιά αναζητούν οικονομικές ευκαιρίες, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι με επιλογή τους συμμετέχουν σε επί πληρωμή σεξουαλικές πράξεις. Ωστόσο, έτσι μπλέκουν σε κυκλώματα που τους μετατρέπουν σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», λέει στο ethnos.gr η Βαλμπόνα Χυστούνα, υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

Κατά την ίδια, από τα εντοπισμένα παιδιά που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης τα περισσότερα είναι αγόρια και μάλιστα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Προέρχονται κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αλγερία. Η καταγωγή των κοριτσιών που έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από την Αλβανία και τη Βουλγαρία ή είναι τσιγγανόπουλα.

Σε εξαναγκαστικό γάμο σε πολύ μικρή ηλικία ωθούνται κυρίως κορίτσια Ρομά, αλλά και παιδιά από την Αλβανία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η ΑΡΣΙΣ τονίζει ότι η συνθήκη αστεγίας ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω εκμετάλλευση αυτού του ήδη εξαιρετικά ευάλωτου πληθυσμού παιδιών.

Τις περισσότερες φορές η διακίνηση και εκμετάλλευση βιώνεται από το παιδί, είτε πρόκειται για προσφυγόπουλο είτε για Ρομά ως μια κανονικότητα που του έχει επιβληθεί, προκειμένου ή να επιβιώσει το ίδιο ή να συνδράμει στην επιβίωση της οικογένειάς του.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis