Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 16/07/2018

Κοντεύοντας να συμπληρώσουν πια δύο χρόνια λειτουργίας, οι κάτοικοι ακόμα και απομακρυσμένων χωριών της Μεσσηνίας, αναμένουν κάθε εβδομάδα τους 3 αστυνομικούς της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Μεσσηνίας, όχι μόνο για να διευθετήσουν κάποια μικρή τους υπόθεση, αλλά κυρίως για να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας που τόσο έχουν ανάγκη στην ύπαιθρο.

Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, έφερε την περιβόητη αστυνομική αναδιάρθρωση που έβαλε λουκέτο σε αρκετά αστυνομικά τμήματα της υπαίθρου, αφού δεν μπορούσαν να στελεχωθούν κανονικά και να λειτουργήσουν όπως πρέπει.

Η Κινητή Αστυνομική μονάδα στη Μεσσηνία, έδωσε μια σημαντική διέξοδο σε αυτές τις καταργήσεις, αφού κάνοντας καθημερινά δρομολόγια πρωί ή απόγευμα, περνάνε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από κάθε χωριό του νομού μας.

[custom:google-ads]

Έτσι, κάτοικοι που είχαν χρόνια να δουν αστυνομία μέσα στο χωριό τους, τώρα ξέρουν ότι θα έχουν έστω μια σύντομη επαφή με τους 3 αστυνομικούς που θα τους βοηθήσουν, θα τους ενημερώσουν ή θα καταγγείλουν ότι τους ενοχλεί.

Έναν πολύ σημαντικό τομέα που καλύπτουν οι 3 αστυνομικοί της ΚΑΜ είναι και η ενημέρωση των ηλικιωμένων στα χωριά για τις απάτες που γίνονται και οι συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν.
 
Στοιχεία
Η Μεσσηνία για την Κινητή Αστυνομική Μονάδα, έχει χωρισθεί σε 6 μέρη και κάθε ένα από αυτά αποτελεί ξεχωριστό δρομολόγιο, καλύπτοντας την έτσι πλήρως γεωγραφικά.

Το 2017 η ΚΑΜ της Μεσσηνίας πραγματοποίησε 301 δρομολόγια και έλεγξε 86 οχήματα και 117 άτομα. Τους αστυνομικούς της ΚΑΜ επισκέφθηκαν στο Βανάκι, με το οποίο γίνονται τα δρομολόγια 2.534 πολίτες και 746 εκπρόσωποι φορέων. Επίσης, δόθηκαν 573 πληροφορίες/ ενημερώσεις για έκδοση αστυνομικών εγγράφων, ενώ έκαναν 34 θεωρήσεις εγγράφων (γνήσιο υπογραφής). Τέλος, επιλήφθηκαν σε 3 περιπτώσεις  επίλυσης και διευθέτησης παραπόνων πολιτών.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, πραγματοποιήθηκαν 152 δρομολόγια και ελέγχθηκαν 54 οχήματα και 82 άτομα. Την ΚΑΜ επισκέφθηκαν 1.340 ιδιώτες και 528 εκπρόσωποι φορέων. Επίσης, δόθηκαν 160 πληροφορίες για έκδοση αστυνομικών εγγράφων και πραγματοποιήθηκαν 3 θεωρήσεις εγγράφων.
 
Τους περιμένουν
Προϊστάμενος της ΚΑΜ είναι ο ανθυπαστυνόμος Σωτήρης Βρυώνης και μαζί τους στα δρομολόγια είναι οι αρχιφύλακες Δημήτρης Σιάμητας και Αναστάσιος Δημακάκος.

Έξι ημέρες την εβδομάδα και για 7 ώρες που διαρκεί κάθε δρομολόγιο, πρωινό ή απογευματινό, οι τρεις τους βρίσκονται επάνω στο ειδικό βανάκι της Αστυνομίας με  τα διακριτικά της ΚΑΜ και επισκέπτονται τους κατοίκους της Μεσσηνίας.

Όπως μας είπαν οι ίδιοι ο κόσμος από την αρχή αντέδρασε πολύ θετικά στην παρουσία τους και τώρα πλέον του ζητούν να κάνουν τακτικότερες επισκέψεις στο χωριό τους.

«Περνάμε από χωριά που θα περνούσε αστυνομικός πολύ σπάνια, ή θα περνούσε αν συνέβαινε κάτι σοβαρό. Όταν πρωτοξεκινήσαμε μας έλεγαν ότι είχαν να δουν Αστυνομία χρόνια στο χωριό τους και μόνο αν γινόταν κάποιο έγκλημα ή έπρεπε να επιδοθεί σε κάποιο κάτοικο κάποιο χαρτί δικαστηρίου. Στην αρχή όταν μας έβλεπαν και μάλιστα βράδυ, ανησυχούσαν ότι κάτι έγινε και ρωτούσαν. Τώρα μας έχουν συνηθίσει και μας περιμένουν. Και στο δρόμο πολλές φορές συναντάμε αυτοκίνητα που μας ανάβουν τα φώτα ή κορνάρουν και ξέρουμε ότι είναι κάποιος κάτοικος από τα χωριά που επισκεπτόμαστε», μας είπαν.

Ο θεσμός της ΚΑΜ δημιουργήθηκε για να έχει παρουσία η αστυνομία σε χωριά απομακρυσμένα που δεν πήγαινε αστυνομικός και που ο κάτοικος βρίσκεται πλέον μακριά από αστυνομικό τμήμα.

«Τους δίνουμε πληροφορίες για έγγραφα που θέλουν να φτιάξουν. Για παράδειγμα τώρα έχουν αρχίσει και μας ρωτούν για τις άδειες κυνηγιού και τα όπλα, τι χρειάζεται. Προγραμματίζουν αν θέλουν να φτιάξουν ένα γνήσιο υπογραφής ενός ηλικιωμένου που δεν μπορεί να μετακινηθεί και μας περιμένουν. Σε εμάς απευθύνονται για παράπονα, μηνύσεις, γνήσιο υπογραφής, εξουσιοδοτήσεις, πληροφορίες για έγγραφα όπως έκδοση ταυτότητας ή  διαβατήρια», συμπλήρωσαν.
 
Κακή κατάσταση δρόμων
Πολλοί είναι και οι κάτοικοι που τους βλέπουν σαν τον δικό τους άνθρωπο που φτάνει στο χωριό για να πουν μια κουβέντα και συζητούν μαζί τους, κάποιο μυστικό, τα οικογενειακά τους ή τα προσωπικά τους.

Έμφαση δίνουν οι αστυνομικοί της ΚΑΜ στο να ενημερώνουν τους κατοίκους για περιπτώσεις απάτης είτε τηλεφωνικά είτε από ανθρώπους που μπορεί να εμφανισθούν στο χωριό τους και να προσποιηθούν τον οποιονδήποτε.

Σε ότι δε αφορά τη δική τους δυσκολία σε αυτή την προσπάθεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το οδικό δίκτυο του νομού μας στα χωριά που πραγματικά δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Επίσης, οι δρόμοι είναι στενοί και το βανάκι λόγω του όγκου του, πολλές φορές περνάει με δυσκολία.

Τέλος, οι ίδιοι θα ήθελαν να έχουν λίγο περισσότερο χρόνο στα χωριά που περνάνε. Τα χωριά είναι πολλά της Μεσσηνίας και πολλές φορές κάνουν αγώνα δρόμου για να τα προλάβουν όλα στο δρομολόγιό τους.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη 

tharrosnews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis