Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 10/07/2019

Τριανταπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αυτοκτονία δι' απαγχονισμού του Θεόδωρου Βενάρδου, γνωστού και ως «ληστή με τις γλαδιόλες», μέσα στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού. 

Ο Βενάρδος ήταν ληστής «σταρ», καθώς έκανε την πρώτη ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στις 16 Νοεμβρίου 1973, μία μέρα πριν από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος παρουσιάζει στο Open TV τη ζωή σαν μυθιστόρημα του Θεόδωρου Βερνάρδου

[custom:google-ads]

Τρελός λόγω της πολύχρονης κράτησής του στις φυλακές, ηθοποιός - ρολίστας για να τον λυπηθούν και να τον απαλλάξουν, ή αντιστασιακός, όπως είπε, στις δίκες του; Ο Θεόδωρος Βερνάρδος, όπως είπε μία δικηγόρος, ήταν «ο ωραιότερος άνδρας που είδα ποτέ μπροστά μου».

Στην πρώτη ληστεία τον Νοέμβριο του 1973 άρπαξε 2.350.000 δραχμές. Είχε ντυθεί καθολικός ιερέας και οι υπάλληλοι της τράπεζας αιφινιδιάστηκαν απόλυτα όταν τον είδαν μπροστά τους.

Αμέσως μετά άρχισε να ψωνίζει κοστούμια και γραβάτες και να συχνάζει σε πολυτελή ξενοδοχεία στο Παρίσι, τη Ρώμη και το Μιλάνο. Έτσι, η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη του, καθώς προδόθηκε από τη «μεγάλη ζωή» που έκανε.

Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και τον Απρίλιο του 1974 έκανε μία κινηματογραφική απόδραση εκμεταλλευόμενος μία στιγμιαία αδράνεια των δεσμοφυλάκων.

Ένα μήνα μετά λήστεψε την Εθνική Τράπεζα στο Παγκράτι, βγάζοντας μία κοντόκανη καραμπίνα μέσα από ένα μπουκέτο με γλαδιόλες. Όλοι τότε άρχισαν να μιλούν για τον ληστή με τις γλαδιόλες, ο οποίος μάλιστα επικηρύχθηκε με 300.000 δραχμές.

Στη συνέχεια έφυγε σαν... κύριος στην Αμερική, αλλά απελάθηκε, γιατί δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Αστυνομία τον συνέλαβε όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και το δικαστήριο όπου εμφανίστηκε σαν «σταρ» τον καταδίκασε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Οι συγκρατούμενοι του είπαν ότι σάλεψε μέσα στις φυλακές, καθώς το επόμενο διάστημα άρχισε να καταπίνει λάμπες, καρφιά και βίδες, επιδιώκοντας να οδηγηθεί στο ψυχιατρείο. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ράψει ακόμα και το στόμα του.

Ο Βενάρδος, που έγινε κινηματογραφική ταινία στην οποία τον ομώνυμο ρόλο ενσάρκωσε ο Γιώργος Κιμούλης, βρέθηκε κρεμασμένος το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου 1984 μέσα στο κελί του. Η μητέρα του θεώρησε ότι ωθήθηκε σε αυτοκτονία.

Μάλιστα στην κηδεία του έφυγε με χειροκροτήματα αλλά και γλαδιόλες.

Δείτε το βίντεο του Open TV

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis