Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:59 | 10/08/2017

Του Κώστα Καντούρη
[email protected]

Ιατρικός επισκέπτης έμεινε άδικα στο κρατητήριο αστυνομικού τμήματος της Θεσσαλονίκης λόγω της… ατυχίας να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με άλλο πρόσωπο στο οποίο είχαν επιβληθεί δύο καταδίκες για ακάλυπτες επιταγές. Μάλιστα χρειάστηκε να τρέχει με το συνήγορό του από πρωτοδικείο σε πρωτοδικείο, για να αποδείξει στο ελληνικό γραφειοκρατικό τέρας ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε.

[custom:google-ads]

Ο 52χρονος ιατρικός επισκέπτης την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε με την οικογένειά του από τις διακοπές του στη Χαλκιδική και διαπίστωσε πως κάτι πολύτιμο που πήρε μαζί του είχε κάνει φτερά. Σκεφτόμενος λογικά έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας, όπου ανήκει, για να υποβάλει μήνυση για κλοπή. Εκεί όμως αντί για κατήγορος βρέθηκε… κρατούμενος, επειδή το σύστημα διωκτικών εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. περιέλαβε το ονοματεπώνυμό του, χωρίς πατρώνυμο, μητρώνυμο και ημερομηνία, στα πρόσωπα που αναζητούνται, για να εκτίσουν ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Στο τμήμα τον ενημέρωσαν πως είχε καταδικαστεί από το μονομελές πλημμελειοδικείο Σκοπέλου δύο φορές, μία σε φυλάκιση 6 μηνών και μία σε φυλάκιση 4 μηνών, για έκδοση ακάλυπτης επιταγής, ύστερα από μηνύσεις που είχαν κατατεθεί σε βάρος του. Ο 52χρονος θυμήθηκε αμέσως την ιστορία, καθώς οι αποφάσεις είχαν κοινοποιηθεί και στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη. Τότε είχε αναγκαστεί μαζί με το δικηγόρο του να τρέξει στη Σκόπελο και να ζητήσει να διευθετηθεί το λάθος. Άλλωστε το δικαστήριο της Σκοπέλου ήταν αυτό που εξέδωσε αποφάσεις μόνον με ένα ονοματεπώνυμο χωρίς άλλα στοιχεία. Με τα στοιχεία που τότε είχε προσκομίσει πράγματι εκδόθηκε διορθωτική δικαστική απόφαση και από εκείνη τη στιγμή ο 52χρονος ήταν ήσυχος.

Δεν το άλλαξαν

Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στο on line σύστημα των αναζητούμενων προσώπων που έχει η αστυνομία και το οποίο υποτίθεται ότι ενημερώνεται από τις αποφάσεις των δικαστικών αρχών. Ο ιατρικός επισκέπτης, για να αποδείξει ότι δεν είναι… ελέφαντας, επειδή απλώς είχε το ίδιο ονοματεπώνυμο με ένα άλλο πρόσωπο που καταδικάστηκε και αρχικά Σ.Σ., έπρεπε μόνος του να διορθώσει το λάθος της ελληνικής γραφειοκρατίας. Και αφού το έκανε μία φορά, έπρεπε να κάνει διαδικασίες, για να μείνει ελεύθερος και να διορθώσει το λάθος και σε άλλη υπηρεσία.

Έτσι μετά τη σύλληψη και την κράτησή του για μία νύχτα στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας προσέφυγε στο αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου κατέθεσε αντιρρήσεις στο πρόσωπο του κατηγορουμένου, που έγιναν δεκτές από το δικαστήριο. Πλέον, όπως είπε ο συνήγορός του στη “Μ”, είναι αποφασισμένος να προσφύγει σε βάρος όσων κίνησαν τη διαδικασία εναντίον του, χωρίς να ελέγξουν όλα τα στοιχεία του προσώπου που καταδικάστηκε.

Οι υποθέσεις άδικης δίωξης αλλά κυρίως φυλάκισης είναι πολλές στην Ελλάδα. “Είναι ένα φαινόμενο που αφορά τις υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να μηχανοργανωθούν, για να μη συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ τους”, είπε ο συνήγορός του Γιάννης Κωστίκας. Τα ακροατήρια των δικαστηρίων σφύζουν από υποθέσεις αιτήσεων αποζημίωσης για άδικη κράτηση, καθώς κατηγορούμενοι έμειναν στη φυλακή λόγω συνωνυμίας και επειδή κανένας δεν έκανε τους απαραίτητους ελέγχους σε όλα τα στοιχεία.

makthes.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis