Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:29 | 23/08/2019

Τη λύση ενός μεγάλου μυστηρίου στη λίμνη Roopkund στα Ιμαλάια καλούνται να φωτίσουν επιστήμονες με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του DNA.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο nature.com στη λίμνη που βρίσκεται πάνω από τα 5.000 μέτρα υψόμετρο έχουν βρεθεί 38 σκελετοί οι οποίοι χρονολογούνται από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα.

Τα ευρήματα των επιστημόνων είναι συγκλονιστικά και η λίμνη Roopkund στη μεγαλύτερη οροσειρά του πλανήτη είναι ευρέως γνωστή ως η «λίμνη των σκελετών».

[custom:google-ads]

 

 

 

 

roopkund4.jpg

 

 

 

 

Με βάση το DNA

Πιο εντυπωσιακά και από τα ίδια τα ευρήματα είναι τα συμπεράσματα των επιστημόνων με βάση πάντα το DNA.

Από τους 38 σκελετούς που έχουν ανακαλυφθεί οι 14 ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε κατοίκους των ακτών της ανατολικής Μεσόγειου, ταιριάζοντας γενετικά στους σημερινούς πληθυσμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης.

Οι σκελετοί χρονολογούνται μεταξύ του 1.600 και 1.900 μ.Χ., με την παρουσία τους, ωστόσο, στην απομακρυσμένη και αφιλόξενη περιοχή να μη μπορεί να εξηγηθεί και να αποτελεί ένα μυστήριο που δεν θα βρει ποτέ τη λύση του.

 

 

 

 

roopkund2.jpg

 

 

 

 

14 σκελετοί προσδιορίζονται από την Ελλάδα

Από τα 14 άτομα που προσδιορίζονται να έχουν ρίζες από την Ελλάδα, τα 13 συμπίπτουν χρονικά και αυτό κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν πως κινούνται κατά ομάδα.

Ο θάνατος τους πολύ πιθανόν να επήλθε από χιονοστιβάδα είτε στην περιοχή της λίμνης είτε σε άλλο σημείο και σε κάποια περίοδο που έλιωσαν οι πάγοι, τα νερά να παρέσυραν στη λίμνη τις σορούς τους. Αντίθετα, οι νεκροί από τη νότια Ασία μάλλον δεν αποτελούσαν ενιαία ομάδα και πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

 

 

 

 

roopkund61.jpg

 

 

 

 

Και από την Ασία

Η έρευνα τιτλοφορείται «Αρχαίο DNA από σκελετούς στη λίμνη Roopkund αποκαλύπτει μετανάστες από τη Μεσόγειο στην Ινδία».  

Σχετικά με τους άλλους 24 σκελετούς το DNA τους ταιριάζει γενετικά με τους σημερινούς κατοίκους χωρών της νότιας Ασίας όπως Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές κ.α. και χρονικά  υπολογίζεται πως ανήκουν σε ανθρώπους που πέθαναν μέχρι και μία χιλιετία νωρίτερα μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.

 

 

 

 

human-skeletons-roopkund-lake.jpg

 

 

 

 

Πολλές οι θεωρίες...

Ειδικοί βιολόγοι, γενετιστές αλλά και άλλες ειδικότητες που μετέχουν της έρευνας διαπίστωσαν πως σε γενικές γραμμές οι νεκροί ήταν υγιείς μέχρι τη στιγμή του θανάτου τους. Μερικές από τις θεωρίες είναι πως οι νεκροί μετείχαν σε στρατιωτικές αποστολές ή ήθελαν να προσκυνήσουν το ναό της ορεινής θεάς Nanda Devi ή ότι πέθαναν σε άλλο σημείο σε μεγαλύτερο υψόμετρο και τα νερά παρέσυραν τις σορούς στη λίμνη.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis