Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:22 | 29/01/2017

“Ξύνουν τα νύχια τους” για προκλήσεις οι Τούρκοι, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς.

Αργά σήμερα το πρωί δυο τουρκικά φουσκωτά, συνοδευόμενα από πυραυλάκατο, κινήθηκαν προς τις νησίδες ΙΜΙΑ. Τα τουρκικά πλοία ξεκίνησαν από τις απέναντι τουρκικές ακτές και κατευθύνθηκαν προς την περιοχή μεταξύ Ιμίων και Καλολίμνου.

Αμέσως ενεργοποιήθηκε το ναυτικό παρατηρητήριο Λέρου, επισημαίνοντας στα τουρκικά πλοία πως έχουν εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα και καλώντας τα να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τα τουρκικά πλοία αμφισβήτησαν απαντώντας πως βρίσκονται σε τουρκικά ύδατα, και στη συνέχεια εγκατέλειψαν και επέστρεψαν στις τουρκικές ακτές.

Στην περιοχή βρίσκεται και ελληνική κανονιοφόρος που είναι το πλοίο σκοπούν, αλλά δεν χρειάστηκε καν να επέμβει.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας αναμένεται να ενταθούν, καθώς αποτελούν προέκταση της πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν με σκοπό να κερδίσει το δημοψήφισμα που θα τον καθιερώνει ως τον απόλυτο κυρίαρχο της χώρας του.

Ο Ευρυπίδης Τσακιρίδης,  υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μόλις χθες έγραφε στο ArmyNow.Net πως αναμένεται εθνικιστική στροφή της Τουρκίας και ένταση των προκλήσεων.

Η ανάλυσή του, κατέληγε λέγοντας πως η ελληνική πλευρά πρέπει να αποφύγει τόσο τις κατευναστικές αντιδράσεις όσο και την έντονη αντιπαράθεση. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις εξυπηρετούν τη στρατηγική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, καθώς ο κατευνασμός της δίνει τη δυνατότητα να προβάλει στο εσωτερικό μία εικόνα ισχύος, ενώ η έντονη αντιπαράθεση της επιτρέπει να διατηρεί το θέμα στην επικαιρότητα και να προβάλει μία εικόνα διαρκούς σύγκρουσης με εξωτερικούς εχθρούς.

Με βάση αυτήν την εκτίμηση, η καλύτερη αντίδραση στην προκειμένη περίπτωση είναι η ήρεμη υπενθύμιση προς την τουρκική πλευρά ότι τα ελληνικά δικαστήρια αποφασίζουν κυρίαρχα και στη βάση των κανόνων δικαίου.

Επίσης, λαμβάνοντας υπ’ όψη την εικόνα που επικράτησε τις πρώτες μέρες μετά την άφιξη των Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα, είναι χρήσιμο τα κυβερνητικά στελέχη οποιουδήποτε βαθμού να αποφεύγουν τις δημόσιες δηλώσεις για το θέμα.

Τέλος, η διατήρηση της υψηλής ετοιμότητας του ελληνικού αμυντικού συστήματος συνεχίζει να αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα.

armynow.net

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis