Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:00 | 11/01/2020

O στρατός του Ιράν παραδέχθηκε ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing 737 της Ukraine International Airlines, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Στην ανακοίνωση του στρατού επισημαίνεται ότι η κατάρριψη του Boeing οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος», καθώς το αεροσκάφος πετούσε κοντά σε μία ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή και θεωρήθηκε «εχθρικό αεροσκάφος». Οι υπεύθυνοι για το συμβάν θα λογοδοτήσουν, τόνιζε η ανακοίνωση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα τους πολίτες της χώρας ότι «ο υπεύθυνος» για την τραγωδία με την κατάρριψη του Boeing 737 θα λογοδοτήσει «αμέσως» στη στρατιωτική δικαιοσύνη. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι επιδιώκοντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στις επιχειρισιακές διαδικασίες των ενόπλων δυνάμεων, θα καταστήσουμε αδύνατη την επανάληψη τέτοιου είδους λαθών», τόνισε στην ανακοίνωσή του.

Μετά την ανακοίνωση του στρατού, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έγραψε στο Twitter οτι η κατάρριψη του Boeing 737 των Ukraine International Airlines από τον στρατό του Ιράν την Τετάρτη είναι «μια μεγάλη τραγωδία και ένα ασυγχώρητο λάθος», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του «λυπάται βαθιά για το συμβάν».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία λυπάται βαθιά για αυτό το καταστροφικό λάθος», τόνισε ο Ροχανί. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες που θρηνούν. Τους στέλνω τα πιο ειλικρινά μου συλλυπητήρια», πρόσθεσε. Σε ξεχωριστή του ανάρτηση ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η έρευνα για τις συνθήκες της κατάρριψης του ουκρανικού αεροσκάφους θα συνεχιστεί.

Λίγο νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, επίσης στο Twitter, ζήτησε «συγγνώμη» εκ μέρους της χώρας του για το λάθος που διέπραξε ο ιρανικός στρατός, με την κατάρριψη του ουκρανικού αεροπλάνου με τους 176 επιβαίνοντες κατηγορώντας παράλληλα «τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ».

Θλιβερή ημέρα. Προκαταρκτικά αποτελέσματα της εσωτερικής έρευνας των Ενόπλων Δυνάμεων: Ανθρώπινο λάθος σε μια περίοδο κρίσης που προκλήθηκε από τον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ οδήγησε στην καταστροφή", έγραψε ο Ζαρίφ. «Θερμά συλλυπητήρια, μετάνοια και συγγνώμη από τον λαό μας, από τις οικογένειες όλων των θυμάτων και από τις άλλες χώρες που επλήγησαν», πρόσθεσε.

Κλειδί η αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών

Το Ιράν έχει δεσμευθεί να διεξάγει μια «διαφανή» έρευνα και ότι θα κάνει τα πάντα για να διευκολύνει το έργο των χωρών που έχουν θύματα. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Βαντίμ Πριστάικο υπογράμμισε ότι οι Ουκρανοί ερευνητές έχουν «την πλήρη συνεργασία» της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τον Καναδά το 2012, ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει την άφιξη μιας καναδικής ομάδας αρμόδιας «να ασχοληθεί με τις υποθέσεις των Καναδών θυμάτων».

Εξάλλου ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά- Φιλίπ Σαμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα σχηματίσει μια ομάδα συντονισμού με την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Αφγανιστάν και τη Βρετανία, η οποία θα μιλά «με μία φωνή» υπέρ «μιας πλήρους και διαφανούς» έρευνας για τα αίτια της συντριβής.

Το Ιράν έχει καλέσει και τη Boeing, την αμερικανική εταιρεία που κατασκεύασε το αεροσκάφος, να συμμετάσχει στην έρευνα, καθώς και Αμερικανούς, Καναδούς, Γάλλους και Σουηδούς για να παρακολουθήσουν τις μεθόδους εργασίας των Ιρανών.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Ρωσίας Κονσταντίν Κοσάτσεφ εκτίμησε ότι το Ιράν «θα πρέπει να πάρει μαθήματα» από την τραγωδία αυτή.

 

«Αν η αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών (του ουκρανικού αεροσκάφους) και η έρευνα δεν αποδείξουν ότι ο ιρανικός στρατός το έκανε σκοπίμως (...), το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Με την ελπίδα να πάρουν μαθήματα και να ληφθούν μέτρα από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο Κοσάτσεφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis